Kaip Kremlius sureagavo į savo agentų sužlugdytą operaciją prieš Skripalius: surežisuotas interviu su GRU agentais ir aiški žinutė pasauliui: „Galim pakartoti!“  (8)

Kokius signalus Kremlius siunčia Vakarams skandalinguoju Petrovo ir Boširovo interviu


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, galima balsiai juoktis. Ir iš iškankinto žaidimo „gėjais“ ir iš „Salisburio katedros“, ir iš sniego audros, kurios nebuvo. Galima pafantazuoti, kad šis klaikus televizijos spektaklis — išmoninga vyresnybės bausmė „Petrovui“ ir „Boširovui“ už sužlugdytą operaciją. Savotiškas budėjimas be eilės. Suprask, pasikankinkit prieš kameras, vaizduodami saldžiąją porelę, tai juoko bus vaikinams „darbe“!

Pamąsčius, galima pastebėti, kad juokas čia, tiesą sakant, ne vietoje. Juk kalbama apie pasikėsinimą nužudyti du žmones (Sergejų ir Juliją Skripalius) ir nesusijusios su jais britės Dawn Sturgess mirtį.

Iš tiesų, bent jau šio metų interviu organizatorių požiūriu, viskas čia absoliučiai organiška ir teisinga. Ypač po to, kai prieš kelias dienas ne kas kitas, o pats prezidentas Putinas paskelbė, kad „Petrovas“ ir „Boširovas“ rasti. Tad, iniciatyva kilo Kremliuje. RT kanalui šį spektaklį ruošę žmonės puikiai suprato ką daro ir nuspėjo, kaip būtent jį komentuos opozicinė žiniasklaida, kritiškai nusiteikusi inteligentija ir naivūs vakariečiai.

Nepaisant to, jie — akivaizdu, aukštesnės valdžios nurodymu — šį spektaklį surengė. Vadinasi, būtent tokio rezultato organizatoriai ir norėjo. 25 minučių interviu pasidaro absoliučiai logišku, tarus, kad jo tikslas — ne sumėtyti pėdas, ne sužinoti, ką dar pavyko išsiaiškinti britų tardytojams, netgi ne pasiteisinti prieš Vakarų viešąją nuomonę (kas tokiais pasiteisinimais patikės?). Šios propagandinės operacijos tikslas labai paprastas — trolinimas: Teresos Mei, Mi-5 ir Mi-6 ir dar amerikiečių administracijos, kuri rugpjūtį inicijavo pirmąją sankcijų prieš rusų interesus dėl Skripalių bylos seriją ir dabar įves daug griežtesnius apribojimus lapkritį. Bent jau aš kito paaiškinimo nerandu.

Nereikėtų pamiršti, kad RF teisėsauga kovo mėnesį pradėjo bylą dėl dviejų RF piliečių apnuodijimo D. Britanijoje. Ir jeigu jau juos, kaip praneša Kremlius, „rado“, tai „verslininkai“ turėtų tiesiu taikymu žygiuoti ne į televizijos studiją, o į Tyrimo komitetą, bent jau kaip liudininkai.

Ne, tai joks ne bandymas pasiteisinti prieš Vakarus ir netgi ne šou Pirmojo kanalo ir VGTRK žiūrovams apie tai, kaip pasalūniškoji „anglė“ vėl „dergia“ Rusiją. Tai veikiau šalutinė, ne pagrindinė interviu užduotis. Tai aiškus signalas Londonui ir jo sąjungininkams Vašingtone: „Mes tai padarėme, o jūsų ir jūsų sankcijų nebijome“. Saviems jėgų struktūrų atstovams: „Mes savų neišduodame, net jeigu jie sužlugdė užduotį“. Ir visam pasauliui, įskaitant ir opozicinę Rusijos visuomenės dalį: „Jūs — niekas“.

Dviejų „kūno rengybos“ specialistų interviu — Kremliaus pasiryžimo nieko nekeisti Rusijos politikoje deklaracija


Šiame kontekste nesunku suprasti daugelį nustebinusį įprastai žodžio kišenėje neieškančios RT vyr. redaktorės Margaritos Simonjan susikaustymą ir susierzinimą. Viena yra savo kanale transliuoti pasakėles apie „pasaulio vyriausybę“ ir masonus bei nuoširdžius pokalbius su Slavojumi Žižeku ir „Hezbollah“ lyderiais. O dalyvauti propagandinėje Rusijos spec. tarnybų akcijoje, siekiant viešai pažeminti Didžiosios Britanijos premjerę, D. Trumpo administraciją, JAV kongresą ir jam atskaitingus kontržvalgybininkus – visai kas kita. Čia žaismingos užuominos apie „fitneso pramonę“ nebelinksmina. Juk nežinia, kaip ten bus su Šengeno erdvės ir kitų vizų išdavimu.

Dviejų „kūno rengybos“ specialistų interviu – Kremliaus pasiryžimo nieko nekeisti Rusijos politikoje – nei užsienyje, nei, kas dar svarbiau, šalies viduje — deklaracija. Niekam nenusileisti, bausti tuos, ką laiko išdavikais ar ypatingai pavojingais priešais, ir niekada nedemonstruoti silpnumo. Tai užtikrintumo demonstracija: visos kalbos apie „pasitikėjimą kaip pagrindinę diplomatijos vertybę“ nieko nereiškia, pasaulį valdo stiprieji, o silpnųjų dalia — leisti pranešimus spaudai ir čypsėti apie „teisės pirmenybę“.

Pikta lemiantis trolinimas – RT pareiškimas ne tik Downing Streetui ar Pennsylvania Avenue, bet ir į Navalno šalininkams. Kovotojams su sąvartynais. Kokiems nors vietiniams deputatams komunistams, kuriems dėl pastarųjų regionų rinkimų rezultatų staiga gali kniostelėti mintis, kad jie iš tikrųjų yra valdžia. Europos diplomatams, kurie vis dar tiksi Sencovo išlaisvinimo, kaip (matyt, klaidingai) tikėjausi ir aš. Žodžiu, visiems visiems visiems: „Galim pakartoti!“

Jei prisireiks — neabejokite, pakartos.

K. Eggert
snob.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(4)
(29)

Komentarai (8)