Naftos kaina krenta. Kas vyksta ir kiek tai tęsis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2018-11-16 17:48
Na kainos kaip kainos, bet kodėl jos krenta Pasaulinėje rinkoje?: 1. JAV skalūnų naftos išgavimas brangesnis nei naftos telkinių, tad vienintelis konkurencingumo išlaikymo būdas yra apyvartos didinimas; 2. Didinti apyvartą sunkus variantas, kai rinka yra užpildyta, tad belieka kainų dempingavimas ir galbūt netgi kurį laiką darbavimasis minuse su abejotina sėkme; 3. JAV ryžosi dempingavimui padidinant gavybą 20% ir naftos kainos pradėjo kristi; 4. OPEC ir Rusija išsigando buvusio 2008 m. scenarijaus pasikartojimo (40$/BAR) ir nutarė mažinti gavybą, kad sukelti kainas; 5. JAV atitinkamu kiekiu padidins gavybą ir vėl užims tuščią rinką spausdama kainas žemyn; 6. Dar didesnis konkurentų gavybos mažinimas tiesiogiai atsilieptų jų pajamoms, tad tikėtina jog prasidės prekybos karas, o tai lemtų OPEC griūtį; 7. Sugriuvus OPEC, prasidės kova dėl rinkų ir kainos drąstiškai kris žemyn; 8. Čia pasireikš pelningumo svarba: Arabai gali sau leisti ir 8$/BAR (taip jau yra buvę), Rusija - 14$/BAR, Beeeeeeet ...... čia iškyla biudžeto vykdymo problemos: a) Arabai jau prie 40$/BAR turi nutraukti daugybę projektų, bet išgyventų; b) Rusija turėtų išgyvenimo problemų, bei be technologijų neturi galimybių eksploatuoti naujus nafos telkinius; c) JAV rinka niekaip naįtakojama naftos kainomis - jų vidaus rinka pakankamai didelė, kad išlaikyti naftos pramonę (kažkadais išgyveno su 140$/BAR), o pardavimai užsienyje yra tik pelnas. 9. 2008 m. krizės metu visi žvengė iš JAV, kad šie prisigrežė skalūnų grežinių, o dabar negali eksploatuoti dėl aukštos savikainos. Deja jie grežė kol gerai uždirbo, o dabar tereikia pradėti masinę gavybą; : atėjo laikas JAV pradėti diktuoti naftos rinkos kainas, rinką užverčiant pigia produkcija, kai JAV tai tėra tik papildomas pelnas, o konkurentas - išgyvenimo klausimas.
AAA000 2018-11-16 19:42
neveikia sitas modelis. del valdzios korupcijos. kazkaip Lietuvoj mazai kas supranta - kad valdzios darbas turi but uztikrint konkurencija kur tai imanoma, o ne reguliuot kainas ir ivedinet monopolius. pareiga reguliuot kainas ar atsiskaitymo tvarkas valdziai atsiranda tik jei neimanoma padaryt konkurencijos - pvz del naturalaus monopolio. sakykim keliu tinklas ar elektros tiekimo tinklas - naturalus monopoliai. dvigubint paslauga yra nesamone. ir va cia jau pareiga valdziai reguliuot situacija. kuro pardavinejimas nera joks naturalus monopolis. cia valdzia turi uztikrint tik konkurencija. ir jei itariamas kartelinis susitarimas, ar dirbtinis imoniu sustambinimas - kai uzgrobia rinka - uzdet baudas pardavejams. uz konkurencijos nevykdyma. arba pvz sildymo tinklai - cia naturalaus monopolio irgi nera. turim visokius centralizuotus sildymo tinklus, likusius nuo rusu ir musu valdzia sitoj vietoj visiskai nedirba. atvirai uzsiimineja korupcija, sodina i silumos imones visokius savus svogrius ir melzia gyventojus. o ateit rinkai i sildymo tiekima gyventojams dirbtinai neleidzia. tai va tas pats butu ir su kuro pardavinejimu. masiniai vogimai saviems ir nesamoningos kainos daugumai. kaip ir centralizuotam sildyme
technologas 2018-11-16 19:49
Kaip tai jokios? Nuo ~>1,3€ nusmuko iki ~1,2€. Čia ir buvo ta reakcija, matomai ponui nauji akiniai praverstų.
AAA000 2018-11-16 20:04
labai klysti. internete tau net informacija pateikineja pagal tai kaip tu maximoj batona perki sekimo islaidos yra labai pigios. ant tiek pigios - kad jau sekami kazkiek visi. jei tik yra nors koks nors budas. o ju yra kruvos. niekas paskui tave ten nesekioja. nebent tu esi labai idomus. skiriasi tik sekimo laipsnis. visa tai daugumoje daro automatizuotos sistemos. o tu paprastai ten pvz tik kokia nors nuolaidu kortele vartotojo isigyji, ar ten banke sutinki, kad tau reklama kistu ant tavo prieigos duomenu. ir taip tu sutinki, kad tave sektu ir rinktu apie tave duomenis. tokios sistemos leidzia daugiau uzdirbt is vartotoju, ir kuo daugiau durniu sutinka but sekami - tuo labiau visai visuomenei kyla bet kokiu paslaugu kainos. nes vistiek viska apmoka vartotojai tik tik kur vartoja grynus pinigus - tie musa bendras prekiu ir paslaugu kainas. ir tu cia tokiems turetum buciuot kojas - kol dar tokiu yra nes tik del ju tau ten su tom kortelem yra pigu - del dirbtinio dempingo. man diskomforto pats sekimas nekelia. mane nervina, kad kai as ko nors ieskau pvz internete, pradeda kist tokiems bukiems kaip tu skirta informacija. tipo parinkta "daugumai". man brangiausias resursas yra ne pinigai ar ten kazkokie debiliski atsiskaitymo budai su kortelem. man brangiausias resursas yra mano pacio gyvenimo laikas. ir kai man trukdo paieska dirbtinai prailgindami procesa - mane tai nervina. o jei as sutaupau laiko atsiskaityme uz paslaugas - as irgi renkuosiu internetinius variantus. pvz del nuotolinio atsiskaitymo savybes - kuris neimanomas grynais. bet kur nera tokio butinumo as visada samoningai rinksiuosi ne kortele, o grynus.
technologas 2018-11-16 20:04
R35P3CT 2018-11-16 20:10
Ponas kada tai matei ? taip aš jau pamačiau TIK šiandiena švieslentėje. Gal reiktu pasižiūrėti kada krito kainos ? Beje dėkui, reiks atsinaujinti akinius. https://oilprice.com/oil-price-charts -kada krito kainos, o kada pasirodė degalinėje.
R35P3CT 2018-11-16 20:21
Bankai tik paplos - jiems naudinga eskalavimas, kad pereikite pas mus (tai saugu ir t.t.), o tada pakeliam kainas už ta ar kita procesą, o dar valstybė padarys(dėl neva šešėlinių pinigų), kad tik mažesnėmis sumomis tebus galima susimokėti grynaisiais. Tad pasirinkimo laisvės nebebus... Nžn tarkim USA ten labai populiaru popieriniai pinigai.
immortallt 2018-11-16 23:29
Juokingiausia, kai dėl kelių centų kuro kainų čia kažką svaičiojas, apie kažkokias sąmokslo teorijas, kai kuras, palyginus su pajamom, pigus kaip niekad. Kai Vilniuje, net su aplinkeliu, pravažiuoti nebeįmanoma. Kai NT perka tokiais kiekiais, kaip dar niekad nepirko. Juokingiausia, kai argumentuoti bando, kad dyzelis pabrango benzino atžvilgiu. Chebra, jūs žinot, kaip kuras gaminamas? Kokia dalis išeina dyzelis, o kokia benzino? Tai jei pas mus 80% dyzelis, o benzino nespėji išvežti ar tiesiog jis atpigo dėl kritusios paklausos Europoje, kas tada atsitinka? Ir vėlgi, grįžtam prie to, kada turėtų atpigti bandelės, jei grūdų kaina krenta 10%? Pradėkime nuo to, kad grūdai, bandelės kainoje, turbūt tesudaro 10%, taigi, turėtų kristi tik 1%. Pereikime prie to, kad darbo kaštai sudaro kokius 40-50% (na su kuru ne tiek drastiškai, tiek papildomi mokesčiai sudaro). Tada pereikime prie to, kad kuro kainą nustato kuro biržos kaina, ne naftos. Kuo šios skiriasi? Tuo, kad trumpalaikiuose svyravimuose galimi neatitikimai. O didžiausias absurdas yra klausytis jūsų apie čia kažkokias sąmokslo teorijas, kai pasižiūri kuro kainas Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ar likusioje ES ir supranti, kad kuras pas mus pigiausias didžiąją laiko dalį. Bet visa tai jums dzin. Ieškot kažkokių sąmokslo teorijų lygioje vietoje. Kišat savo Jozitas ir pan. O tai kodėl nekišat kirpyklų, kokiam nors kaime, kur dar dvelkia sovietmečiu viduje ir nelyginat su kirpyklomis prie pvz Vilniaus katedros? Gi tas pats kirpimas, o kaina skiriasi ir 10 kartų. Ko čia neaiškinat apie sąmokslą?
AAA000 2018-11-17 00:46
man tai juokingiausia, kai tokie kaip tu nesuvokia, kad visa slamsta vartotojams vezioja furos, o ne kazkie kibirai. ir jei kibiru yra dauguma, o furu salyginai nedaug, automatiskai nereiskia, kad visu kaimu "ale sostine" kelius reikia perdaryt pravaziuojamus tik kibirams pridare nesamoniu, dar visas stovejimo vietas apmokestino, o paskui stebisi, kad keliai uzsikimse nors gyventoju realiai tik mazeja... ir toks sudas dedasi praktiskai visuose 5 didziausiuose kaimuose - nebeimanoma normaliai pervaziuot. viskas sukreipta i pora dar gyvu juostu, o visi neapmokestinti kelkrasciai uzkisti kibirais, nes patys "labai gerai gyvenantys" nebeissimoka savo durnu stovejimo mokesciu skirtu paciu pragyvenimo gerinimui... i Latvija ar Lenkija jau praktiskai pigiau kasdien nulekt, o "ale didmiesciams" tik palikt pravaziavimo bezdalus
Kyborg 2018-11-17 12:38
AAA000 pas tave liga žiūriu progresuoja. Kuo toliau tuo labiau nusišneki. Buvai tiesiog debilas, dabar panašėji į imbecilą, bet tokiais tempais greit ir idiotu tapsi.
R35P3CT 2018-11-19 21:45
Immortallt. Aš dažnai važiuoju pro vietą kurioje stovį NESTE degalinė. Kai naftos kaina krito, tai ten(švieslentėje) pasikeitė kaina nuo 1,29 iki 1,21 (praėjus šešioms dienoms), dabar šiek tiek pakilo naftos kaina ir praėjus dviem dienom toje pačioje NESTES degalinėje jau 1,24. Ir man nereikia sudėtingų formulių ar pasakojimų kaip kas degaluosia veikia kainas (gal tų ta ir nusimanai - nzn). Aš parašiau faktą. Ir tiesa pasakius neįdomūs man tie išvedžiojimai, parašiau kaip yra nieko nemeluodamas. Visad pilu Nestei ir kainas stebiu. Kainas stebiu 95 benzino, nes dyzelio nevairuoju.
immortallt 2018-11-19 22:21
Nevairuoju ir aš dyzelio, bet nepastebėjai pvz ir kad savaitgalį kuro kainą dažniausiai nuleidžia, kuras brangiausias pirmadieniais. Dabar šitą primažino. Kitas dalykas, tu naiviai tikiesi, kad kuro kaina svyruoja pagal kuro kainų indeksą, berods Roterdame, kuris nors ir siejasi su nafta, bet atsiliekant, nes nafta iš telkinių kol pasiekia perdirbimo gamyklas trunka 2-4 savaites. Anksčiau dar naudojo ilgalaikius kontraktus, dabar beveik nebenaudoja. Tada dar prisideda faktorius, kad jei kuras brangsta, tu gali palaukti, vis tiek parduosi už brangiau, bet kai atpinga, kainą laikyk kiek nori, kitas atsiveš ir pradės sukti apyvartas, o kol tu išsiparduosi, anas jau 3x tiek bus prasukęs. Ir jokie čia pilstymai, elementari logika. Ir jei netiki, kad kuras Lietuvoje pigiausias iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos, nu nuvažiuok ir pasižiūrėk. Bet Lenkijoje pavažinėk biški tolėliau nei Suvalkai ir turėk omeny, kad ten nuolaidų kortelių su 7ct/l nuolaida nėra. Net Neste nuolaida 3,8 ct/l + moku kortele, kas dar ~2ct/l kainuoja degalinei. Ir šiaip, nesuprantu, iš kur tas toks sureikšminimas kuro kainų Lietuvoje? Kodėl ne kava? Iš kavos uždirba 10x didesnes maržas. Kodėl ne stomatologai, ūkininkai ar statybininkai?
bahuriux 2018-11-20 08:57
O aš nesuprantu kodėl taip sureikšmini visų paslaugų ir kavos degalinėse kainas? Kuras kėsinasi į mūsų pinigines tiesiogiai ir nuolatos, net jei nevairuoji (tai vistiek batonas parduotuvėj pabrangs). Kava nėra gyvybiškai būtinas dalykas, kaip kuras, galima jos atsigerti namie/darbe, arba pasiimti termosą į kelionę, už 5-∞ kartų pigiau, su kuru to nepadarysi. Paslaugų kainos, kai brangsta tokios kaip kirpykla, stomatologijos, santechnikas, elektrikas, ar statybininkas pabrango, tai nėra taip blogai, lyginat su tuo kai brangsta elekra, dujos, naftos produktai, nes tada didelė dalis eurų iškeliauja iš šalies, o dėl padidėjusių paslaugų kainų nėra taip blogai, nes didesnė dalis pinigų lieka Lietuvoje.
immortallt 2018-11-20 21:16
Pala pala, kad net ne kuras "logistikoje", t.y. kelionės kainoje sudaro didžiausią dalį, o automobilis ir jo eksploatacija. Tiesiog eilinė šyzaaa čia dėl to kuro kainų Lietuvoje. Taip, kai brangsta energetiniai resursai, pinigai iškeliauja, bet čia trydą paleidę dėl "viršpelnių" kažkam, kurių nėra. Beje, padidėjusi elektros energijos kaina lems daug spartesnę atsinaujinančios energetikos plėtrą Lietuvoje, kas ilgu laikotarpiu sumažins prekybos deficitą. Ką noriu pasakyti: 1) Kuro sąnaudos nėra palyginus didelės bendroje sumoje 2) Kuro kainos Lietuvoje yra mažos, net žiūrint į kaimynus 3) Kuro kainos ir pajamų santykis geras kaip niekad 4) Kolonėlių marža iš kuro maža, uždirba daugiau iš bet ko kito.
AAA000 2018-11-20 21:33
beviltiskas buhalteris toliau sapalioja apie ekonomika... kuras yra pirminis resursas. ir dar praktiskai monopolinis, kuri tiesiog lengva apmokestint. ir ten tie visi buhalteriai kur kliedi apie ekonomikos atsigavimus, kazkaip niekaip neisikerta, kad vezejai gali uzsipilt bakus Latvijoj, pervaziuot Lietuva ir vel uzsipilt tik Lenkijoj o ten gal 5% ekonomikos sektorius. o tie kur neislenda is Lietuvos, ir ju biznis didele dalim paremtas kuro naudojimu - pvz zemes ukis, tampa nekonkurencingi, kur vos ne 20% ekonomikos sektorius... o surenka trumpu laikotarpiu ten gal kelis milijonus papildomu iplauku, bet ilgalaike prasme Lietuva nustuma bent 5 metais atgal i minusa... aisku, kad keli valdiski buhalteriai is to pilaites pasistato - cia kaip ir pliusas kazkoks...
bahuriux 2018-11-23 18:37
https://www.nasdaq.com/markets/crude-oi ... meframe=3m Geesus, kas čia darosi, nukrito iki 51,16 laukiu gerų kainų, tuose pigiuose degalinėse, tik š gaunasi bakas beveik tuščias jau
immortallt 2018-11-23 21:39
Eh bahuriux... Nu vat ir parodai, kiek supranti apie ekonomiką, naftos kainas ir kuro kainas. Čia WTI, o be Brent. Kainų skirtumas tik vargani 10$ arba šiuo metu 20%. Na nebent tu iš oro materializuosi visą infrastruktūrą įskaitant vamzdynus, uostus JAV bei papildomus tanklaivius, WTI kaina nelabai ką reiškia. Kol kas. Kitais metais pradės pirmuosius naftos eksporto uostus naujus atidarinėti, tada kaina konverguos.
Pumper 2018-11-24 10:44
immortallt 2018-11-24 11:04
Tu tikrai manai, kad vienintelis faktorius lemiantis kuro kainų pokytį yra nafta?
Pumper 2018-11-24 11:58
Anksčiau pasakodavai, kad doleris daug lemia, bet doleris tai irgi tiek nesikeitė tuo laiku, tai kokias pasakas dabar kursi? Beje, dar taip ir neatsakei, kodėl dyzelis pakilo iki 95 benzo kainos, nors visada būdavo pigesnis - irgi pasiteisinti negali, bet vis tiek ginsi degalines?