Vokiečių kareivio prisiminimai, ką teko patirti sovietų lageriuose ir kokia buvo tikroji laisvės kaina, kad galėtų sugrįžti į tėvynę  ()

Leidykla „Briedis“ pristato serijos „Antrasis pasaulinis karas“ naujieną – autobiografinę vokiečių autoriaus Helmuto Bohno knygą „Prie gyvenimo vartų“. Tai iš Eseno kilusio žurnalisto, Trečiojo reicho kario pasakojimas apie sovietų lageriuose praleistus metus. Mūšiuose prie Nevelio 1944 m. pradžioje dvidešimt devynerių metų H. Bohnas pateko į raudonarmiečių rankas. Po kelių apklausų ir grasinimų sušaudyti autorius perkeliamas į belaisvių stovyklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalint lageriuose H. Bohnui tenka patirti visą karo belaisvių būties tragiškumą: sunkų darbą durpyne ir miško kirtimuose, kęsti nepriteklių, badą ir šaltį. Trokšdamas kuo greičiau sugrįžti namo ir palengvinti savo dalią, autorius tapo uoliu „antifašistu“. Laisvę H. Bohnas atgavo 1947 m. pabaigoje. Po Antrojo pasaulinio karo autorius parašė nemažai knygų, bet būtent „Prie gyvenimo vartų“ pripažinta geriausiu jo darbu.

H. Bohno knyga – tai pasakojimas apie neįtikėtinai sunkių gyvenimo aplinkybių verpete atsidūrusį žmogų. Paprastą karo belaisvį, kuris, nebūdamas joks didvyris ar fanatiškas nacis, pasirinko sprendimą „bendradarbiauti“. Ši knyga – apie laisvės troškimą ir jos kainą.

Helmut Bohn. Prie gyvenimo vartų. Vertėja Dalia Kižlienė. – Vilnius: Briedis [2018]. – 400 p.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()