Laikrodis, kuris veiks 10 000 metų, bet laiko į jį tikrai nežiūrėsite: kodėl J. Bezosas investavo net 42 milijonus JAV dolerių ir kuo jis toks ypatingas  ()

Šiais laikais daiktai tarnauja vis trumpiau. Tai natūralu – kadangi itin ilgaamžiai rūbai, prietaisai ar kiti daiktai sumažintų naujų tokių daiktų pardavimus ir gamintojams tai nebūtų naudinga finansiškai. Tačiau yra kompanijų, kurios stengiasi sukurti rekordiškai ilgai tarnaujančius daiktus. Tiesa, jų paskirtis kiek kitokia, ir jie skirti ne paprastiems vartotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai šiuo metu yra kuriamas laikrodis, kuris, kaip planuojama, turėtų be žmogaus įsikišimo tarnauti net 10 000 metų. Šiuo projektu užsiima ne pelno organizacija „Long Now Foundation“, kuri siekia toliaregišką mąstymą paversti žmonėms įprastu dalyku.

Šis laikrodis yra kuriamas turtingiausio pasaulyje žmogaus – kompanijos „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso – valdose, po Teksaso valstijos dykumoje esančiu kalnu.

Tiesa, šiuo metu nėra numatyta projekto užbaigimo data.

Laikrodžio kūrėjas, amerikiečių išradėjas Danny Hillisas laikrodžio koncepcija pasidalino dar 1995 metais, kurį aprašė savo esė, skirtame leidiniui „Wired“. Šioje esė jis apibūdino laikrodį kaip mechanizmą, kurio viena rodyklė pasislenka kartą metuose, antroji, kuri pasislenka kartą per 100 metų, ir dar yra „gegutė“, kuri pasirodo tik kas 1000 metų.

Šis laikrodis energijos gaus iš temperatūrų pokyčių. Tiesa, laikrodis nerodys tikslaus laiko – nebent lankytojai užsuks šį laikrodį rankiniu būdu.

Šis projektas sulaukė ne tik J. Bezoso, bet ir kitų menininkų bei mąstytojų paramos. Tiesa, pats J. Bezosas, vis dėlto yra didžiausias investuotojas šiame projekte – jis laikrodžio kūrimui skyrė net 42 milijonus JAV dolerių.

Britų muzikantas Brianas Eno sukūrė mechaninį melodijos generatorių, kuris skleis skirtingą skambesį kiekvieną dieną ištisus 10 000 metų.

Pirmasis laikrodžio prototipas, kuris buvo sukonstruotas dar 1999 metais, šiuo metu yra eksponuojamas mokslo muziejuje Londone.

Anot „Long Now Foundation“, lankytojai galės apžiūrėti užbaigtą laikrodį, atkeliaudami iki vietovės pėsčiomis.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()