Šis žmogus ketino nekalbėti tik vieną dieną, bet viena diena virto 17 metų: besilaikydamas savo tylos įžadų, jis netgi sugebėjo įstoti į universitetą ir apsiginti disertaciją (Video)  ()

Johnas Francis buvo davęs pažadą vieną dieną neištarti nė žodžio. Tačiau viena diena virto 17 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas prasidėjo dar 1971 metais nuo kito pažado – niekada nevažiuoti automobiliu. Po 1971 metais įvykusio naftos išsiliejimo San Franciske, J.Francis nusprendė apskritai vengti motorizuotų transporto priemonių. Tačiau kiti žmonės vis kartojo, kad toks sprendimas yra kvailas – kadangi jo nesudegintą kurą sunaudos kiti.

Pagal profesiją aplinkosaugininkas J.Francis sako, kad tuomet bijojo, jog šie ginčai išaugs ir jis nebegalės vertinti bei priimti skirtingų nuomonių. Anot jo, jis tuomet galvodavo, kad žino, ką kiti jam pasakys, tačiau į jų žodžius jis neįsiklausydavo, o tiesiog jiems dar kalbant imdavo galvoti apie gynybą.

1973 metais jis sugalvojo tiesiog vieną dieną visiškai nešnekėti. Jam tai patiko ir jis nekalbėjo ir toliau – kol galiausiai jis kasmet imdavo svarstyti, ar jam tęsti tylos įžadus, ar ne. J.Francis sako, kad jam patikdavo tai, kiek daug jis išmokdavo iš kitų, pats neištardamas nei žodžio – taip pat tai, kiek daug žmonių jam išsipasakodavo savo paslaptis bei išreikšdavo savo nuomones.

Besilaikydamas savo tylos įžadų, jis netgi sugebėjo įstoti į universitetą ir apsiginti disertaciją. Vyras sako, kad jam ilgainiui tapo aišku, kad jis galėtų nešnekėti visą savo likusį gyvenimą.

Tiesa, J. Francis savo tylos įžadus sulaužė 1990 metų balandžio 20 dieną, kai buvo minima Žemės diena.

Tačiau per 6205 dienas, kurias J. Francis tylėjo, jis suprato, kad žmonės yra lygiai tokia pati aplinkos dalis, kaip ir juos supanti gamta. Iš pradžių jis tik galvodavo apie nykstančias gyvūnų ir augalų rūšis, taip pat taršą – tačiau ilgainiui jo vizijoje atsirado ir žmogus bei tai, kaip mes elgiamės vienas su kitu. Tačiau, anot vyro, kalbant apie aplinkosaugą, apie žmogų niekada niekas nekalba. Tad jis nusprendė, kad reikia prabilti ir apie aplinkosaugą, kalbėti įtraukiant tokias problemas, kaip žmogaus teisės, pilietinės teisės, lyčių lygybė, ekonominė lygybė ir kt.

J. Francis sako, kad tai, kaip mes elgiamės vienas su kitu, parodo ir mūsų požiūrį į aplinką. Jis sako, kad po 17 metų tylos jis suprato svarbą išklausyti ir kitą žmogų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(9)
(11)

Komentarai ()