Amerikiečiai vėl stebina pasaulį: tyrimas rodo, kad tėvai nenori, kad vaikai būtų mokomi arabiškų skaitmenų  (5)

Jungtinės Amerikos Valstijos vėl nustebino pasaulį – atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei pusė amerikiečių mano, kad arabiškų skaitmenų mokyklose neturėtų būti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiai 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 yra vadinami arabiškais skaitmenimis. Šią sistemą sukūrė Indijos matematikai, bet neilgai trukus ji paplito po visas Arabų šalis, Europą ir galiausiai tapo standartu visame pasaulyje. Na, bet panašu, kad amerikiečiai mano kitaip: net 56 proc. respondentų sakė, kad tokie skaičiai turėtų būti pašalinti iš JAV mokyklų programos.

Apklausą atliko JAV tyrimų bendrovė „Civic Science“, jos metu buvo apklausti 3624 žmonės. Klausimas skambėjo maždaug taip: „Ar JAV mokyklose turėtų būti mokomasi arabiškų skaitmenų?“ – beje, klausiant žmonėms terminas „arabiški skaitmenys“ nebuvo paaiškintas.

Liūdniausi ir linksmiausi rezultatai

2020 žmonių atsakė „ne“, 29 proc. „taip“, o 15 proc. neturėjo nuomonės. „Civic Science“ direktorius Johnas Dickas sakė, kad rezultatai buvo „liūdniausi ir linksmiausi per visą kompanijos tyrimų istoriją“. Respondentai vėliau buvo suskirstyti ir pagal savo politines pažiūras, 72 proc. respublikonus palaikančių žmonių sakė, kad arabiškų skaičių reikia atsisakyti, tuo tarpu tokią pačią nuomonę turėjo 40 proc. demokratų. Tyrimų kompanija pažymi, kad visi šie žmonės buvo vienodo išsilavinimo.

„Jie atsakė skirtingai, nors apie skaitmenis turėjo tokias pat žinias. Tai reiškia, kad šis klausimas yra ne tik apie tai kiek žinai, o kiek ne, bet ir apie kai ką kitą – išankstinį nusistatymą prieš tam tikrą dalyką“, – teigė J.Dickas. Pasak jo, tyrimo tikslas buvo „pamatyti, kiek žmonių, nesupratusių klausimo, remsis savo išankstiniu nusistatymu“. Dauguma jų išgirdę terminą „arabiški skaičiai“ iš karto pagalvojo apie Islamą.

Apgavo dar kartą

Kitas klausimas apklausoje skambėjo maždaug taip: „Ar JAV mokyklose turėtų būti mokomasi apie kunigo Georgo Leimaitre sugalvotą sukūrimo teoriją?“. Po šio klausimo respondentams irgi nebuvo paaiškinta kas yra G.Leimaitre arba kas yra sukūrimo teorija. 73 proc. demokratų į šį klausimą atsakė „ne“, o 33 proc. respublikonų – „taip“.

Daugelis apklaustųjų manė, kad G.Leimatre teorija yra susijusi su „protingu dizainu“ – idėja, kad kai kurios Visatos ar gyvų būtybių savybės yra geriau paaiškinamos kaip protingo kūrėjo, o ne nekryptingos natūraliosios atrankos kūriniai. Nors tokią respondentų mintį galėjo lemti tai, kad G.Leimatre buvo kunigas (tai apklausoje buvo paminėta) , tačiau tuo pačiu jis buvo ir fizikas, kuris pirmasis atrado, kad Visata nuolat plečiasi ir pasiūlė idėją, kad visa Visata susikūrė įvykus didžiajam sprogimui – šią idėją šiandien žinome kaip Didžiojo sprogimo teorija.

„Klausimas apie kunigą yra daug sudėtingesnis nei apie arabiškus skaitmenis, tačiau jų rezultatai yra identiški. Galima daryti prielaidą, kad demokratai yra iš anksto nusistatę prieš Vakarų religiją, nors tokį nusistatymą galima pastebėti abejose pusėse“, – teigė J.Dickas.

„Civic Science“ primena ir 2015 atliktą apklausą, kai 30 proc. respublikonų palaikė „Agrabah“ bombardavimą – tai išgalvotas miestas, kuriame gyvena Volto Disnėjaus sukurtas personažas Aladdinas.

Parengta pagal „Independent“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(9)
(20)

Komentarai (5)