Unikalios gamtos skulptūros - kas suformavo įspūdingą Čekijos gamtos perlą?  ()

Vanduo, ypač požeminis vanduo, atskleidžia tikrąjį „Adršpach“ akmens miesto Čekijoje turtą. Jau daugelį metų jis slypi maždaug šimto metrų gylyje. Tai vienas geriausių požeminio vandens šaltinių Vidurio Europoje, kuriam galime padėkoti ir už nuostabias akmenines skulptūras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiems, kam teko lankytis „Adršpach“ ir „Teplice“ akmenų labirintuose į atmintį įstrigo milžiniškos į dangų besistiebiančios uolos. Be to, nuolatos girdimas Metuje upės šniokštimas. Šią upę taip pavadino kapucinų vienuoliai, kurie keliavo po šią vietovę. Radę didžiulę bičių drevę su medumi, jie sušuko Med-tu-je – čia yra medaus. Iš čia ir kildinamas upės pavadinimas.

Net ir šiandien Teplice ir Adršpach akmens labirintai vadinami akmeniniais miestais. Pasakojama, kad praeityje akmeninių labirintų vietose buvo du tikri miestai. Jie turėjo didelę strateginę reikšmę, nes visą regioną supo miškai ir uolos, ir tik per tuos miestus priešas galėjo patekti į karalystę.

Legenda byloja, kad miesto sargybiniai per siaurus tarpeklius, paėmę kyšį, įleido priešus, kurie miestą apiplėšė ir nuniokojo. Sužinojęs apie tokią išdavystę Dievas įniršo ir miestus prakeikė – namus, bažnyčias, žmones ir gyvūnus pakeitė akmuo.

Šiandien lankytojai iš viso pasaulio mėgaujasi požeminio vandens sukurtais gamtos stebuklais, įrengti pažintiniai takai, galima pamatyti krioklius, valtimi paplaukioti susidariusiame ežere.

Drąsiausi lankytojai susiranda sau labiausiai patinkančią uolą, ant kurios atbrailos fotografuojasi arba tiesiog užkandžiauja.

Galima teigti, kad tai vienas įspūdingiausių gamtos darinių, esančių arčiausiai Lietuvos. Vaikštant po labirintą, kiekvienas atranda labiausiai jam patinkančią uolą. Visi akmenys yra unikalių formų, primena gyvūnus ar tam tikrus daiktus, todėl ir yra pavadinti jų vardais.

Vienas keliautojas dar 1846 metais taip rašė apie šį gamtos stebuklą: „Gidas parodė įvairių uolų ir pavadino jas: aido, kapucino, pirštinės, piramidės, grybų, šuns. Visi šie pavadinimai buvo susiję su akmenų išvaizda. Vieną akmenį gidas pavadino imperatorius Leopoldo vardu. Aš paklausiau, kurį Leopoldą jis turėjo omenyje, Leopoldą I ar Leopoldą II, ir jis atsakė „Velchen se vullen“ – kaip tik tu nori, akmuo neužpyks.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()