„Iki šiol Černobylis buvo neigiama Ukrainos prekės ženklo dalis. Laikas tai pakeisti“ – lankytojams atveriamas 4-ojo reaktoriaus valdymo kambarys: radiacijos lygis vis dar gali būti 40 000 kartų didesnis nei įprasta (Video)  ()

Po 1986 m. Černobylio ketvirtojo reaktoriaus išsilydymo – skaudžiausios pasaulyje branduolinės avarijos – Ukrainos valdžia išvalė labiausiai užterštas teritorijas aplink Ukrainos elektrinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši išskirtinė žemė, vadinama Černobylio zona, dabar tęsiasi apie 26 000 kvadratinių kilometrų. Čia gyventi nelegalu (nors kelios šeimos nepaisė įstatymų ir sugrįžo), o lankytojams iki 18 metų – išvis negalima įžengti.

Ilgus dešimtmečius į šią teritoriją atvykusiems turistams buvo leista stebėti tik apleistus mokyklų kiemus, pramogų parkus ir panašius objektus už atominės elektrinės ribų. Tačiau dabar ši zona nebėra laikoma pavojinga. Tiesą sakant, tikriausiai didesnę radiacijos dozę gautumėte lėktuvu praskridę virš jos, rašo „Business Insider“.

Tačiau liūdnai pagarsėjęs 4 reaktorius, kuriame įvyko sprogimas, liko uždarytas visiems – išskyrus tyrėjus, valymo darbus atliekančius darbuotojus ir keletą žurnalistų. Tačiau kompanijos, organizuojančios išvykas į Černobylį, neseniai CNN pranešė, kad Ukraina dabar jau leis turistams apsilankyti ir reaktoriaus valdymo kambaryje, kur buvo priimti sprendimai, galiausiai prisidėję prie nelaimės. Manoma, kad toje patalpoje Černobylio vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas nurodė operatoriams tęsti saugos testą nepaisant reikšmingo energijos sumažėjimo, dėl kurio dirbti toliau buvo pavojinga.

Šiandien kambario radiacijos lygis gali būti 40 000 kartų didesnis nei įprasta, praneša Berlyno naujienų agentūra „Ruptly“. Taigi, norint užtikrinti lankytojų saugumą, kiekvienas, įėjęs į kambarį, turės dėvėti antiradiacinį kostiumą, šalmą, kaukę ir specialius batus. Po ekskursijos, kuri truks tik penkias minutes, lankytojai taip pat turės būti tikrinami du kartus.

Ukraina reklamuoja elektrinę

Garsusis valdymo kambarys buvo gerai matomas HBO seriale „Černobylis“ (pačios scenos šiame kambaryje, beje, buvo filmuojamos Ignalinos atominės elektrinės mokomojo pulto patalpose), kuris laimėjo 10 „Emmys“. Po to, kai gegužę pasirodė serialas, turizmo kompanijos pranešė apie apie didelį ekskursijų į Černobylį paklausos augimą.

Šiemet į Černobylio zoną keliavo apie 85 000 lankytojų. Dienos turai paprastai kainuoja apie 100 JAV dolerių asmeniui.

Liepos mėnesį Ukraina paskelbė Černobylį oficialiu turistų traukos objektu – dekretu buvo siekiama sureguliuoti turizmą rajone. Prieš tai rajone nebuvo oficialiai leidžiama užsiimti turizmui, todėl pranešama, kad kai kurie lankytojai papirkinėdavo saugumo pareigūnus ir iš zonos neteisėtai išveždavo įvairius daiktus.

Ukrainos vyriausybė taip pat planuoja investuoti į naujus maršrutus ir kontrolės taškus.

„Privalome suteikti šiai Ukrainos teritorijai naują gyvenimą, – liepą pasirašydamas dekretą sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. – Iki šiol Černobylis buvo neigiama Ukrainos prekės ženklo dalis. Laikas tai pakeisti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai ()