Atrodo kaip batas, bet yra 2 metrų ilgio - kas? Atspėjote - karstas Ganoje  ()

Ar jums neatrodo keista, kiek daug pinigų žmonės išleidžia laidotuvėms? Į žemę leidžiami gausiai lakuoti rankų darbo karstai supūva per kelis metus, o juk ta mediena galėtų būti panaudota kam nors prasmingesnio. Bet mūsų laidotuvių papročiai yra niekis palyginti su tuo, kas dedasi Ganoje. Tik pažvelkite į jų karstus!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gana - valstybė Afrikos vakaruose, dažnai vadinama „auksiniu Afrikos vaiku“. Akroje, Ganos sostinėje, surastumėte „Google“, „Guinness“ ir „Coca-Cola“ būstines, tačiau ši šalis labiau garsėja vietiniu verslu. Ypač karstų gamyba.

Ganoje žmonės laidojami ir pakankamai kukliuose karstuose. Tačiau tie, kurie turi bent šiek tiek pinigų, ryžtasi artimuosius išlydėti labai keistai atrodančiuose ir labai brangiuose karstuose. Kai kurie iš jų primena tigrus, leopardus ar liūtus, kiti - sportbačius, išmaniuosius telefonus ar automobilius. 

Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad tokie karstai naudojami ir Toge, tačiau jais labiau garsėja Gana. Tiesą sakant, kai kurie turtingi žmonės ir Vakaruose stengiasi užsisakyti karstus iš Ganos, kad savo laidotuvėmis nustebintų ir, galbūt, pralinksmintų.

Tokie keisti karstai - kai kurių Ganos genčių papročių interpretacija. Ga žmonės tiki, kad mirtis yra tik pereinamasis laikotarpis tarp šio ir ano pasaulio. Svarbiausia - mirusieji gali daryti įtaką gyvųjų gyvenimui. Taigi, mirusį artimąjį būtina labai iškilmingai pagerbti ir pamaloninti, kad jis padėtų likusiems artimiesiems. Anksčiau dėl to į kapus dėtos įvairios figūrėlės, žaislai ir juvelyriniai dirbiniai. Tačiau vienas Akros dailidė Seth Kane Kwei šeštajame praeito amžiaus dešimtmetyje šį paprotį interpretavo savaip - kam į karstą dėti figūrėles, kai karstas pats gali būti kaip skulptūra?

Kwei savo močiutei pagamino didelį valties formos karstą. Jis patiko laidotuvių dalyviams ir Kwei gavo nemažai užsakymų. Su laiku karstai keitėsi, tapo vis sudėtingesni ir įmantresni. Dabar jie yra dažomi, kad primintų tikrus daiktus.

Ganos karstai gaminami iš medienos, tačiau vis dažniau kai kurie komponentai kuriami iš gipso ar įvairių plastikų. Tiesa, tie karstai, kurie yra gaminami muziejams, dažnai turi raudonmedžio ar kitokios brangesnės medienos komponentų.

Karstas turi atspindėti tai, kas velioniui patiko labiausiai, todėl ir matome telefonus, automobilius ir sportbačius. Senstantys žmonės karstus sau dažnai užsisako iš anksto, nes tokio meno kūrinio gamyba užtrunka maždaug savaitę. Kaina priklauso nuo medžiagų ir formos. Kai kurie karstai kainuoja apie 3 tūkstančius JAV dolerių, kiti - daugiau nei 10.

Ganoje tokie karstai po truputį praranda populiarumą. Viena vertus, jie yra labai brangūs. Kita vertus, žmonės stengiasi kopijuoti vakarietiškus papročius ir laidotuves kuklina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()