Knyga, nustebinusi net patį B. Gatesą: milijardų vertės startuolis buvo sukurtas pasitelkus melą ir intrigas  ()

Žymaus amerikiečių tyrimų žurnalisto Johno Carreyrou knyga „Blogas kraujas“ pasakoja realiai nutikusią istoriją, tačiau jos siužetą galima prilyginti įtemptam trileriui. Jis atskleidžia kaip jauna, neva revoliucinę kraujo tyrimų technologiją sukūrusio startuolio įkūrėja, vis labiau klimpsta į melo ir intrigų liūną, už nosies vedžiodama ir stambius investuotojus, ir didžiules farmacijos kompanijas bei įtakingus politikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidykla „Liūtai ne avys“ JAV didžiulės sėkmės sulaukusią knygą pristato ir lietuvių skaitytojams. Knyga ypatingo įvertinimo sulaukė ir dėl savo dokumentiškumo, ir dėl romanui prilygstančio pasakojimo. Autorius, dviejų Pulicerio premijų laureatas, J. Carreyrou, rinkdamas faktus šiai knygai atliko milžinišką darbą: pakalbino su daugiau kaip 150 žmonių dirbusių startuolyje ar kitaip su juo susijusių.

Nepaisant to, knygą skaityti lengva, ji įtraukianti, scenos vaizdingos, o dialogai išraiškingi.

Startuolio „Theranos“ idėja jos įkūrėjai Elizabeth Holms kilo dar tebegyvenant universiteto bendrabutyje. Gana greitai ji sugebėjo pritraukti į savo komandą patyrusių specialistų ir sudominti stambius investuotojus, įmonės vertė pasiekė 10 milijardų dolerių. Viskas atrodė panašu į labai gražią sėkmės istoriją, O E. Holms netgi pradėta vadinti naujuoju Steve‘u Jobsu.

Tačiau jau nuo pat pradžių buvo aišku, kad naujoji kraujo tyrimų technologija veikia ne visada. Nepaisant to, investuotojams buvo rodomi melagingi duomenys, kad viskas yra gerai.

Įsisukusi į melo, intrigų ir grasinimų karuselę, „Theranos“ vadovybė sukūrė atstumiančią vidinę atmosferą kompanijoje, ėmė kelti realią grėsmę savo partneriams, klientams ir gydymo įstaigų pacientams. Galiausiai viskas baigėsi skandalingu žlugimu.

Visą šią istoriją talentingai atskleidusio J. Carreyrou knyga „Blogas kraujas“ sulaukė teigiamų įvertinimų „The New York Times“, „Time“, „Wall Street Journal“, „Washington Post“, „Foreign Policy“ ir kitų žymių bei įtakingų leidinių puslapiuose.

„Jaudinantis pasakojimas apie nestandartinį požiūrį turėjusią įmonę, pasukusią klystkeliais“, – „Blogą kraują“ įvertino „Publishers Weekly“.

Margaret Lyons leidinyje „The New York Times“ taip pat negailėjo gerų žodžių: „Ši knyga nuostabi. Čia viename puslapyje pateikta daugiau informacijos nei daugeliu atveju rasite perskaitę visą knygą“.

„Ši knyga pranoko visus mano lūkesčius. Pradėjęs skaityti negalėjau atsiplėšti“, – kūrinį įvertino „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas.

Už tai, kad atskleidė „Theranos" veiklą, Johnas Carreyrou pelnė Džordžo Polko (George Polk) apdovanojimą, skiriamą už straipsnius finansų temomis, Džeraldo Loebo (Gerald Loeb) apdovanojimą už išskirtinį žurnalistikos darbą verslo ir finansų srities tema specializuotos žurnalistikos kategorijoje bei Barleto ir Stilo (Barlett & Steele) antrosios vietos apdovanojimą už tiriamosios verslo žurnalistikos darbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(14)
(0)

Komentarai ()