Šis tas, ko apie O. Rodeno „Mąstytoją“ nežinojote – kokio dydžio buvo originalas?  ()

Augusteo Rodino „Mąstytojas“ „Le Penseur“) – viena garsiausių pasaulio skulptūrų. Tiesą sakant, tikriausiai vienas iš garsiausių meno kūrinių visame pasaulyje. Bet ar kada pastebėjote, kad žmonės retai kalba apie jos originalą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, taip yra todėl, kad „Mąstytojas“ yra bronzinė skulptūra, kuri nuo pat jos sukūrimo buvo labai populiari. Koks skirtumas, iš ko ji pagaminta? Ogi tas, kad pagaminus formą galima išlieti ne vieną identišką bronzinę skulptūrą – oficialių pilno dydžio „Mąstytojų“ pasaulyje yra bent 28, o neoficialių – šimtai. O kas suskaičiuos dar tas mažesnes kopijas, kurias galima įsigyti suvenyrų krautuvėlėse.

Prancūzų skulptorius Augusteas Rodinas „Mąstytojo“ nekūrė kaip atskiros skulptūros. Dabar šis 186 cm aukščio susimąsčiusio nuogo vyro atvaizdas yra garsiausias jo darbas, tačiau iš pradžių jis buvo tik dalis kur kas sudėtingesnio meno kūrinio. Bronzinis „Mąstytojas“ pasirodė 1904 metais, tačiau Rodinas jį sukūrė dar XIX amžiaus pabaigoje.

1880 metais Rodinas gavo užsakymą sukurti „Pragaro vartus“ – ypatingai ornamentuotą meno kūrinį, kuris turėjo tapti įėjimu į muziejų. Darbas turėjo tęstis 5 metus ir didžioji jo dalis tikrai buvo užbaigta iki 1885 metų (įskaitant „Mąstytoją“), tačiau Rodinas šiuos vartus gamino iki savo mirties 1917 metų.

„Pragaro vartai“ turi daugybę įvairių smulkių skulptūrų, tačiau centrinė jų - „Mąstytojas“. Rodinas šį kūrinį kūrė įkvėptas Dantės „Dieviškosios komedijos“, todėl daug kas mano, kad mąstytojo figūra vaizduoja patį Dantę. Taip manyti verčia ir originalus skulptūros pavadinimas „Poetas“. Kiti su tuo nesutinka - kodėl Dantė būtų nuogas ir toks nepanašus į save?

Rodinas keletą „Pragaro vartų“ skulptūrų padidino ir pavertė atskirais meno kūriniais. Tarp jų buvo ir „Mąstytojas“, kuris iš karto pakerėjo žmones. Originale šios figūros aukštis siekė tik maždaug 70 cm aukščio. Rodinas norėjo personažui suteikti Mikelandželo idealaus vyro bruožų.

Įdomu ir tai, kad „Mąstytojas“ buvo specialiai sukurtas žiūrėjimui iš apačios, todėl daugelis šių skulptūrų yra ant aukšto postamento.

Kodėl „Mąstytojas“ taip pakerėjo žmonių protus? Na, reikėtų klausti menotyrininkų ir tikrų meno žinovų. Trumpas atsakymas - mąstymas nėra fizinis veiksmas, tačiau vis tiek atrodo, kad ši skulptūra įamžino personažą kažkokioje intensyvioje akimirkoje. Skirtingi žmonės čia mato desperaciją, liūdesį, nepatogumų ar ryžtą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: