Įdomi Mikelandželo „Dovydo“ detalė, kurios daugelis žmonių niekada nepastebėtų - gerai įsižiūrėkite į jo akis  ()

Mikelandželo „Dovydas“ - tai viena garsiausių pasaulio skulptūrų. Mikelandželas ją kūrė 1501-1504 metais. Iš pradžių ji stovėjo lauke, o vėliau buvo perkelta į vidų, siekiant ją išsaugoti ateities kartoms. Dabar šią skulptūrą galima pamatyti Akademijos galerijoje Florencijoje. Tiesa, vienos detalės tikrai nepastebėsite - ar kada atkreipėte dėmesį į „Dovydo“ akis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skulptūroje vaizduojamas tas pats Dovydas, kuris nugalėjo Galijotą ir vėliau tapo trečiuoju Izraelio karaliumi. Tai - biblinis personažas, kuris padėjo savo tautos žmonėms suklestėti. Mikelandželo „Dovydą“ kūrė pagal užsakymą - skulptūra turėjo papuošti Florencijos katedrą kaip galios ir tikėjimo simbolis. Tačiau vėliau skulptūra Florencijoje buvo interpretuojama kitaip.

Florencijos gyventojai matė „Dovydą“ kaip pasipriešinimo ir laisvės gynimo simbolį. Jis jiems buvo tarsi pati Florencijos Respublika, apsupta stipresnių veikėjų, kurie nori užimti šią turtingą šalį. Buvo teigiama, kad „Dovydo“ akys yra nukreiptos į Romą. Bet patys pažiūrėkite į jo akis ir pasakykite, ar pastebite šį tą neįprasto?

Tas Dovydas yra žvairas. Jo kairė akis yra nukreipta labiau į kairę nei turėtų būti. Toks žvairumas yra pakankamai dažnas ir gali sukelti prastesnį regėjimą ir jautrumą šviesai. Šiais laikais tai galima ištaisyti akiniais ar operacija. Tačiau Mikelandželo laikais tokių priemonių, žinoma, nebuvo.

Tai dar 2005 metais nustatė JAV gydytojas Saadas Shaikhas, kuris drąsiai tvirtino, kad „Dovydui“ mažų mažiausiai reikėjo akinių. Jo žvairumą galima išmatuoti - tai nėra tik vieno žmogaus nuomonė. Tačiau kodėl to niekas nepastebėjo anksčiau?

Iš tikrųjų, mes nežinome - galbūt ir pastebėjo, tačiau nekreipė dėmesio, nes pati skulptūra yra tokia įspūdinga, kad sunku susikoncentruoti į „Dovydo“ akis. Kita vertus, šios skulptūros aukštis - 517 cm, todėl tik šią skulptūrą apžiūrintys specialistai turėjo galimybę iš arti pažvelgti į subjekto veidą.

Gali būti, kad tai ir yra priežastis, kodėl Dovydas yra šiek tiek žvairas. Mikelandželas daug metų tyrinėjo žmogaus kūną, kad savo skulptūras paverstų ne tik meniškomis, bet ir realistiškomis. Jis suvokė, kokiu kampu žmonės apžiūrinės „Dovydą“ - jis nėra skirtas žiūrėjimui akis į akį. Tokia akių kompozicija paverčia „Dovydą“ išraiškingu žvelgiant iš bet kurio kampo.

Tai, beje, yra ne vienintelė anatominė detalė, kurią gydytojai pastebi „Dovydo“ kūne. Visai neseniai gydytojas Danielis Gelfmanas pastebėjo, kad virš Dovydo raktikaulio galima pamatyti ryškią jungo veną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(10)
(9)

Komentarai ()