Skaitytojo požiūris. Ar reikalingas visuotinis kaukių dėvėjimas epidemijos metu ir kada Lietuvos vyriausybė sakė netiesą - anksčiau ar dabar?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

qriuqriu 2020-05-14 20:36
nu nzn, tos paprastos kaukes iki 30% naudojamos rytuose del oro uzterstumo, kietuju daleliu sulaikymui...del virusu sulaikymo i abi puses , oda dregsta nuo kaukes gi, kur virusas lengviau pateks i slapia ar sausa terpe (sandarumo juk ner)? tas privalomumas Lietuvoj labai keistas, mes turim 3 Lietuvas:1 miestuose, 2 miesteliuose/kaimuose kur daug emigravusiu uzdarbiaut, o like cia tik laukia iskestom rankom kada gi atves dovanu, 3 skurdo ribose gyvenantys kaimuose , mazai kontaktu turinciais su aplinkiniais tik parduotuvej su sugerovais arba atsiskyreliai... isimciu yr visur, bet kol kas tiek matos
kukulis4 2020-05-14 21:11
As kinieciu neminejau butent del to, kad kinieciai is tiesu kaukes daznai devi del uzterstumo. Japonai, pietu korejieciai - butent del uzkreciamu ligu. Pas juos tai praktiskai kulturos dalis. Ir devi butent tie, kas jaucia ligos simptomus, o ne tie kas jauciasi sveiki.
qriuqriu 2020-05-14 21:36
nzn, visuotiniam nemaciau prasmes ir dabu nematau, kas sloguoja kosti nesvarbu ar laringitu ar dar bronchu uzdegimu ar dar kokiu velniu, tegu, rizikos grupes senyvo amziaus ir pan tegu, bet visiems...cia pijaras apsidraudimui valdziai, kad va padarem viska, tik igyvendint realiai to neimanoma
jull 2020-05-15 06:02
1. Jei yra didesne tikimybe uzsikresti su kauke ir vienas uzsikretes uzkrecia apie 2 kitus, sveikas asmuo, uzsidedamas ta kauke ligos plitima skatina, ne stabdo. 2. Japonijoj zmones kaukiu nenesioja masiskai. Moterys kai kada uzsideda, kai reikia greitai nubegt iki parduotuves/valyklos/skalbyklos, bet tingi dazytis:) Masiskai nesioja vienoj is labiausiai paveiktu saliu - Kinijoj ir ten tam yra kitos priezastys - neitiketinas oro uzterstumas ir bendra nesvara. Mazas oficialus sergamumas Japonijoj, mano manymu, ten del populiacijos iprociu. Japonai gyvena savo 10m^2, labai daznai vieni, dirbantys retai kur nors iseina ir nebega kas antra diena pietaut su seneliais, kaip italai. Jiem normalu yra susitikt su seima karta i 2 metus, gyvenant 50km atstumu nuo ju. Kitas dalykas - greiciausiai serganciu ir persirgusiu Japonijoj yra gerokai daugiau nei oficialus skaiciai, jie testuoja tik kritinius ligonius. O ir pati infekcija ten tikriausiai atsirado gerokai anksciau, as ta turbut isbandziau savo kailiu. Gruodzio vidury gavau japoniska Kaledine "dovanele" su dabar jau labai gerai zinomais simptomais.
kukulis4 2020-05-15 09:54
nu nezinau, man tavo poste truksta logikos. Kauke - kliutis. Jeigu as ciaudau, kosciu, smarkiai iskvepiu - tai devint kauke visas mano brudas nenukeliauja taip toli, kaip nukeliautu kaukes nedevint. Visa kaukes devejimo ideja yra ta, kad koki bruda as betureciau pats, tuo brudu, kiek tai imanoma, nesidalinsiu su kitais. 100% apsaugos kauke, zinoma, kad nesuteikia, bet su kauke nereikia kiekvieno zmogaus apeidinet penkiu metru spinduliu - gali pakankamai saugiai prasilenkinet poros metru atstumu. Jeigu orientuotis i savo paties apsauga nuo uzsikretimo, tas daug sunkiau. Principe reikia saugotis bent jau taip kaip saugosi medikai dirbantys su uzsikretusiais pacientais, ir visi mes zinom, kad ir tai nera 100% efektyvu. https://www.youtube.com/watch?v=DLsGJHRGB_s
Niemand 2020-05-15 10:38
Kenkimas gaunasi tame, kad virusas koncentruojasi ir dar drėgnoje šiltoje aplinkoje aplinkoje, kurią tu savanoriškai užsilipini ant veido. Užsikrėtimo tikimybė kaip tik ir priklauso nuo koncentracijos ir drėgmės (nes virusui reikia "prilipti" prie gleivinės, tiesiog įkvėpus su sausu oru didžiąją dalį sėkmingai iškvėpsi). Todėl medicininę kaukę, jei nėra fizinio krūvio, galima nešioti ne ilgiau 4 val., o geriau ne ilgiau 2 val. Nusiėmus kaukės pakartotinai užsidėti negalima. Tokių normų laikosi medikai nuo senų laikų pagal senai atliktus tyrimus. Bet to tikrai nesilaiko 99 proc. piliečių. Su daugkartiniais respiratoriais neaišku. Medikai jų anksčiau nenaudojo (tiksliau naudojo, bet vietoje vienkartinių su kai kuriom ligom dirbdami). Bet kokiu atveju toks respiratorius lygiai taip pat sėkmingai lygiai tokiu pačiu principu pataps virusų rezervuaru po 2 - 4 val. Kaip jį paskui patikimai dezinfektuoti, velnias žino (t.y. mokslininkai netyrė). Čia ne filtre esmė.
kukulis4 2020-05-15 11:14
Bet tai tu vistik ignoruoji ta fakta, kad kauke yra ne tam, kad apsaugotu tave, bet tam, kad apsaugotu NUO TAVES. Jeigu tu jau nesioji uzkrata, tai tavo apsauga jau nebeturi prasmes, ir vienintelis dalykas, kuris yra svarbus - kad tas uzkratas neplistu - kauke padeda ji sulaikyt. Viskas. Jeigu tu jau uzsikretes, tai nera didelio skirtumo ar tu ta kauke utilizuosi saugodamasis ar ne - uzkrata tu turi ir viskas. Ka reiketu uztikrinti, tai kad kasnors kitas prie tos kaukes neprisilies - galima tiesiog palaikyt kauke kurnors maise kokia savaite, to uzteks kad virusas nudvestu.
Niemand 2020-05-15 11:22
Neignoruoju. Kaukė buitiniam naudojime tikrai mažina tikimybę užkrėsti aplinkinius, bet didina tikimybę užsikrėsti pačiam. Viskas turi savų pliusų ir minusų, moksliniai tyrimai šiuo atveju sako, kad pliusų ir minusų suma daugmaž lygi nuliui. Ženklus efektas būtų, jei kaukes dėvėtų tik užsikrėtę, bet tas absoliučiai nerealistiška. Nedidelis efektas būtų, jei kaukės būtų dėvimos pagal visas taisykles, bet tas vėlgi nerealistiška. Todėl visas tas kaukių balius ir tėra kaukių balius, neturintis absoliučiai nieko bendro su medicina.
jull 2020-05-15 11:27
Nu OK. Pirma ziurim i du galimus tikslus: neuzsikrest paciam ir, jei uzsikretei, neperduot toliau. Neuzsikrest paciam kauke salygas blogina. Minties eksperimento delei, sakykim, dvigubai. Neuzkrest kitu: Kauke neapsaugo aplinkiniu 100%. Jei noretume islaikyt ta pati infekcijos plitimo greiti, tikimybe, kad tu kazka uzkresi turi mazet dvigubai. Minties eksperimento delei, sakykim, kad taip ir yra. Dabar ziurekim, su kiek zmoniu tu bendrauji, kai kaukes nenesioji pvz, namuose ar darbe ir kuriuos tu uzkresi praktiskai garantuotai. Jei turi kokiu nors reikalu su nors vienu zmogum kai esi be kaukes, prie sito modelio tu jau platini infekcija greiciau, nei jei jos nenesiotum.
conjurer 2020-05-15 12:52
Aš pritariu dėl pašalintos būtinybės nešioti kaukes. Tai ką pasakei galioja medicininėm kaukėm. Teisingai dėvint respiratorių tai nevyksta. Aišku kaip minėjau, daug žmonių naudoja "kabančio penio" metodą, kas padaro situaciją blogesnė - nosis neapsaugotą, o visa drėgmė kaupiasi prie burnos. Kas dar blogiau, "kabančio penio" praktika užsiima ir politikai, kas veikia kaip pavyzdys, žiūrintiems televiziją. Suprantu kad žmonėms sunku kvėpuoti su ta kauke. Bet kitą vertus, jei jam su kauke sunku kvėpuot, jis tikrai yra rizikos grupėje. Asmeniškai nešiosiu, nenoriu būti tas kuris netyčia atnaujino gerantocidą. Užtenka 5 minučių youtube, kad išmoktum visą nešiojimo procedūrą. Ir man tai tikrai padės tiek apsisaugoti, tiek kitų neužkrėst. Bet kas užknisa tai ta visa arogancija žmonių. Ne tik kad nesistengia išmokti naują paprastą dalyką, bet dar ir šaiposi iš galimos apsaugos priemonės, nešioja neteisingai, kas ir priveda prie išvadų, kad tai nėra veiksminga.
cave_dweller 2020-05-15 14:34
Evil Goku 2020-05-15 14:57
Jei būtu galimybė tiksliai ir labai greitai nustatyti, kurie žmonės serga kurie ne, tai nereikėtų visuotino karantino. Tiri visus kelis kartus per diena, o izoliuoji tik sergančius.
kukulis4 2020-05-15 15:03
Vaje... kodel tu isviso lendi i ta 'neuzsikrest paciam'? As nuo pat pirmo posto sakiau, kad paprasta kauke yra tam kad TU neuzkrestum kitu. Viskas. Tu nesioji kauke, kosti, spjaudaisi, ciaudai - brudas nenulekia taip toli, kaip jis nulektu be kaukes. Kitoj pusej stoviu as - kosciu, spajudausi, ciaudziu, ir mano brudas per kauke irgi nenulekia taip toli kaip galetu nukekt be kaukes. Mum uztenka palaikyt metro-dvieju atstuma, kad neapspaudytumem vienas kito (iskaitant ir kauke). Tikimybe apsikrest mazeja n kartu. Viskas. Kodel reikejo isakyti privalomai deveti kaukes visiems? Nes didesne dauguma zmoniu yra durni, ir jiem tokia elementari logika yra svetima. Tokie po to kuria memus - valdzia liepe nesiot kaukes, bet kaukiu mum nenupirko ir neatveze prie duru. Valdzia bloga.
Niemand 2020-05-15 15:33
Negalima cherry pickinti vieno tau patinkančio veiksnio... Sprendžiant, ar kaukės sumažina infekcijų plitimą imami visi veiksniai ir žiūrima koks bendras poveikis. Jei bendras poveikis nulinis, nėra absoliučiai jokios prasmės jų naudoti...
kukulis4 2020-05-15 15:42
Sitas veiksnys yra esminis - visi devi kaukes - mano kauke saugo tave, tavo kauke saugo mane. Visi case study rodo, kad tose salyse kur kaukes deveti iprasta (samoningumas), arba kur jos buvo savo laiku uzkabintos privalomai, uzsikretimu skaicius (net neatsizvelgiant i tai, kad randasi durniu, kurie piktybiskai to nedaro, arba kad kazkas samoningai ar nesamoningai tas kaukes naudoja ne visai teisingai) yra zenkliai mazesnis. Jeigu tu man parodytum bent viena kompetetingu saltiniu publishint'a straipsni, kuris teigia (su irodymais) kitaip, butu labai malonu paskaityt ir pastudijuot.
Niemand 2020-05-15 16:44
Pats išsamiausias analitinis straipsnis su krūva mokslinių nuorodų: https://www.forbes.com/sites/tarahaelle ... mplicated/ Daugiau: https://www.news-medical.net/news/20200 ... -says.aspx https://www.who.int/emergencies/disease ... -use-masks https://edition.cnn.com/2020/03/02/heal ... index.html https://interestingengineering.com/face ... r-covid-19
conjurer 2020-05-15 16:53
Ir jis realiai sako kad kaukių nešiojimas padeda jei jos nešiojamos teisingai. Kaip ir šiknos valymas padeda nuo smarvės, jei viskas atliekama teisingai, jei ne...
Niemand 2020-05-15 17:14
Teisingai buityje nebus. Absoliuti dauguma naudos neteisingai. Įvertinant šį faktą nėra nei menkiausios prasmės įvedinėti maskaradą. Kas savanoriškai norės, galbūt dės nors kokias nors pastangas tą daryti teisingai. Nors šiaip teisingam naudojimui labai jau daug pastangų dėti reikia.
conjurer 2020-05-15 18:20
Taip reikia sugebėt kauke užsidengt ir nosį. Ir nusiėmus kaukę nekišt pirštų į burną/nosį, o nusiplaut rankas su muilu. Kaip ir nusivalius šikną, reik nekišt pirštų į burną/nosį, bei rankas iš kart nusiplaut. Abu veiksmai reikalauja aukštesnių mąstymo sugebėjimų, kuriais disponuoja tik mažas procentas žmonių (pats nebežinau ar juokauju ar ne...). Dėl prasmingumo, tai jo prastas nešiojimas + jautimasis saugiam kai toks nesi, gali sukelti problemų. Bet privalomas nešiojimas buvo įvestas tada kai nežinojom kiek turėsim atvejų. Prieš mėnesį galvojau kad jau dabar bus 4000+ Lietuvoje, būtent iš kitų valstybių tendencijų. Bet pasirodo tiek nebuvo, ir galimai dėl to kad dauguma lietuvių rimtai į tai pažiūrėjo, ir ne tik kaukes nešiojo, bet ir ėmėsi kitų saugos priemonių. Mažiau prasmės matau visus kurstyti, kad kaukių nešiojimas niekuo nepadeda. Prezikai irgi 100% nepsaugo. Tikrai bus sunku ištirt kiek Lietuvoje dėl kaukių sumažėjo užkrėtimų, nes jie neįvyko, taigi tiesiog trūksta duomenų. Tarkim dabar turim apie 50 mirčių, ir tarkim būtų 100 mirčių, jei nebūtume nešioja kaukių. Tarkim 2,7 milijono žmonių išleido po 5 eurus kaukėm nuo karantino pradžios iki dabar. Tai reikštų kad buvo išleista po 270000 eurų išsaugoti vienam žmogui. Arba kiekvienas lietuvis išleido po 10 euro centų, per vieną išsaugotą gyvybę. Kaip suprantu pagrindinė diskusija ar mums vertėjo mokėti po 10 centų per gyvybę. O jei tai padėjo apsaugoti nuo 500 mirčių, tai 1 cento per gyvybę.
Niemand 2020-05-15 19:40
Pvz., aš asmeniškai rūkorius ir barzdočius, prie geriausiu noru negalėčiau normaliai užsidėti kaukės ir periodiškai tą kaukę čiupinėju, tiek dėl parūkymo, tiek ir nesilaikymo; rūkyti aš nemesiu ir barzdos nesiskusiu; taip naudojant ir man ta kaukė žalinga ir aplinkiniams nieko neduoda