Puikus Belgijos žingsnis, kovojant su rasizmu - vietiniai gyventojai jau seniai norėjo atsikratyti šios istorijos dėmės  (106)

Puiki proga atsikratyti spalvotų senienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belgijos miesto Antverpeno valdžia demontavo paminklą karaliui Leopoldui II. Tai atlikta, kovojant su rasizmu, praneša vietinė žiniasklaida.

Leopoldas II buvo Belgijos karaliumi nuo 1865-ųjų iki 1909 metų. Jo valdymo metu buvo užgrobtas Kongo upės baseinas, kur dabar yra Kongo demokratinė respublika. Belgijos kolonija vadinosi „Kongo laisvąja valstybe“. Šios teritorijos gyventojai priklausė asmeniškai Leopoldui II, formaliai jie nebuvo pavaldūs Belgijos valstybei.

Kongo teritorijoje, kur vyko įvairių naudingųjų iškasenų gavyba, vyravo žiauriausios vietinių gyventojų eksploatacijos režimas. Neįvykdant dramblio kaulo, kaučiuko, maisto produktų pristatymo normų, už nepaklusimą, valdžia naikino vietinius gyventojus, degino gyvenvietes, ištuštindavo ištisus rajonus. Kaučiuko plantacijose darbo sąlygos buvo itin sunkios: šimtai tūkstančių žmonių žuvo nuo bado ir epidemijų. Iš darbininkų buvo tyčiojamasi ir žiauriai baudžiama – ypač dažnai būdavo už „nerangumą“ būdavo nukertamos plaštakos.

Istorikų skaičiavimais, nuo 1885-ųjų iki 1915 metų Konge gyventojų sumažėjo beveik dvigubai. Žinioms apie Konge vykdomus žiaurumus pasklidus, 1908 metais, nedaug likus iki mirties, Leopoldas II pardavė šią teritoriją Belgijos valstybei. Kongas atgavo nepriklausomybę 1960 metais.

Anksčiau paminklas karaliui, turėjusiam ne kokią reputaciją netgi jam gyvam esant, ne kartą buvo išniekintas. Statula demontuota, visame pasaulyje vykstant protestams dėl juodaodžio Geoge'o Floydo mirties, kai kovo pabaigoje jį grubiai sulaikė policininkai JAV. Tada Belgijoje prasidėjo parašų rinkimas už paminklo Leopoldui II nugriovimą.


www.svoboda.org

(16)
(30)
(-14)

Komentarai (106)