Perteklinio akronimo sindromas – liga, nuo kurios šiek tiek kenčiame visi  (1)

Kas bendro tarp PDF formato, ŽIV viruso, VIN numerio ir JTO organizacijos? Taip - tas pars RAS sindromas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RAS sindromas, beje, irgi galėtų stoti į tą pačią eilę. Tai – perteklinio akronimo sindromas (angl. redundant acronym syndrome), kuris, žinoma, nėra tikra liga. Tai – tik keista kalbos ypatybė, kuomet žmonės naudoja akronimus, tačiau tuo pačiu ir paaiškina vieną ar kitą to akronimo žodį.

Juk akronimas „ŽIV“ reiškia „žmogaus imunodeficito virusas“. Taigi, sakydami „ŽIV virusas“ iš esmės sakome „žmogaus imunodeficito virusas virusas“. JTO organizacija — Jungtinių Tautų Organizacija organizacija. Pavyzdžių yra ir daugiau, tačiau ne visi jie taip plačiai naudojami.

Tiesa, reikia pabrėžti, kad tai — tik kalbos keistenybė, o ne kažkoks blogas žmonių įprotis. Tiesą sakant, kartais RAS sindromas yra netgi naudingas, nes tampa aiškiau, apie ką kalbama. Tai itin svarbu, kai maišomos skirtingos kalbos.

Daugelis žmonių tikriausiai net nežino, kad „PDF“ reiškia „Portable Document Format“. Kai akronimas yra vienintelis plačiai žinomas kokio nors daikto pavadinimas, jis pats tarsi tampa žodžiu. Matydami žodžius „PDF formatas“ niekas jų neperskaitys „Portable Document Format formatas“. Lygiai taip pat ir akronimas „VIN“ mažai kam yra žinomas kaip „Vehicle Identification Number, todėl „VIN numeris“ net neatrodo taip keistai.

Anglų kalbą tyrinėjantis mokslininkas Billas Brysonas taip pat mano, kad kartais žodžio pasikartojimas gali būti naudingas, ypač, kai akronimo reikšmė nėra plačiai žinoma. Techniškai ir „OPEC šalys“ yra RAS sindromo pavyzdys, bet kiek iš jūsų draugų žino, ką reiškia „OPEC“? Kadaise parduotuvėse ir jūs tikriausiai esate matę etiketes su „CD kompaktinis diskas“ — „CD“ dalį lyg ir būtų galima pašalinti, bet ji būtina formatui atpažinti.

Žinoma, pasitaiko ir tokių RAS sindromo pavyzdžių, kurie iš tikrųjų kelia juoką. Pavyzdžiui, internautai ilgai juokėsi iš „RIP in peace“ („Rest in peace in peace“ — „Ilsėkis ramybėje ramybėje“), kurį kadaise pavartojo angliškai kalbėti nelabai mokantis žmogus, o vėliau visi kiti ėmė kartoti kaip juokelį.

O kokių dar RAS sindromo pavyzdžių esate pastebėję savo kasdieniame gyvenime?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(7)
(0)

Komentarai (1)