Kodėl Indijoje naudojami nulio rupijų banknotai  ()

Tai – nulio rupijų banknotas. Jis nėra išleistas valstybės, jo naudojimas nėra reguliuojamas ir už jį nieko nenusipirksi. Tai kam jis reikalingas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-08-04 Kodėl Indijoje naudojami nulio rupijų banknotai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nulio rupijų (1 Indijos rupija kainuoja €0,011, todėl tai būtų €0,00) banknotai pasirodė 2007 metais. Jie yra sukurti taip, kad savo išvaizda primintų 50 rupijų kupiūrą. Tiesa, toks piešinys matomas tik vienoje banknoto pusėje ir jis neturi jokių saugumo technologijų. Niekas ir nenori padirbinėti šių banknotų, o jei ir norėtų, tai pirmyn, niekas nesupyks.

Turbūt jau supratote, kad šie banknotai nėra skirti atsiskaitymui. Juos išleido nevyriausybinė organizacija „5th Pillar“, kuri stengiasi kovoti su korupcija. Nulio rupijų kupiūromis indai atsiskaito tada, kai tenka mokėti kyšius. 62 % indų yra mokėję kyšį valstybės tarnautojams. Kyšiai dažnai mokami net tada, kai paslauga apskritai yra nemokama. Kasmet Indijos piliečiai sumoka maždaug 5 milijardus dolerių kyšiams, bet tai - tik apytikslis skaičius, nes niekas tiksliai nežino.

Taigi, kai valstybės tarnautojas paprašo kyšio, jam ištiesiama nulio rupijų kupiūra. Jei jis nekreipia dėmesio, tai turbūt pamano, kad gavo 50 rupijų. Jei dėmesį visgi atkreipia, supranta, kad žmogus užtikrintai atsisako mokėti kyšį ir yra prieš korupciją. Galbūt jums tai atrodo kaip neveiksminga priemonė, tačiau „5th Pillar“ teigia, kad ji veikia - dauguma tarnautojų atsisako minčių apie kyšį, suprasdami, kad tas žmogus jo tiesiog nemokės ir netgi gali apie šią veiklą pranešti.

„5th Pillar“ teigia, kad vienas rikšos vairuotojas tokią kupiūrą davė jį sustabdžiusiam policijos pareigūnui. Ir buvo paleistas. Kiti susiduria su biurokratų pasipriešinimu, tačiau dauguma supranta žinutę - žmonės atsisako mokėti kyšius, nes žino, kad yra teisūs.

Panašūs banknotai jau po truputį platinami ir kitose šalyse. Nevyriausybinėms organizacijoms svarbu išvengti kaltinimų dėl pinigų padirbinėjimo, todėl kitoje banknoto pusėje visada yra tik pranešimai ir informacija, kuri neprimena originalaus banknoto. Be to, patariama nulio rupijų banknoto nelankstyti - tinkamai sulanksčius jis iš tikrųjų gali priminti tikrą 50 rupijų kupiūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(133)
(1)
(132)

Komentarai ()