Tradiciniai bankai praranda didelę rinkos dalį: kas vyksta finansų rinkoje ir ką renkasi jaunimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2020-08-07 14:42
As, kaip 15 metu dirbantis 'fintech'e' galiu pasakyt viena labai elementaria, bet tuo paciu fundamentalia priezasti - tradicines finansines institucijos nespejo sureaguoti i tai, kaip pasikeite ju klientai ir tu klientu poreikiai. Jeigu anksciau absoliuti dauguma klientu buvo vidutinio dydzio ar dideles kompanijos, kuriu poreikiai apsiribodavo paskolomis ir pavedimais, tai siandien dienai, labai didele dalis privaciu klientu nori visai kitokiu paslaugu. Bankai, savo ruoztu, tu paslaugu nera pasiruose suteikti, arba nori jas teikti uz neadekvacia kaina. Kaip pavyzdziui - real time'u suorganizuoti split bill'a po pietu su kolegomis restorane. Techniskai visos galimybes yra, bet bankams tai atrodo neverta demesio. Ir cia, kaip minejau, vienas, labai paprastas ir pavirsutiniskas pavyzdys.
jilted 2020-08-11 16:58
Mano, kaip paprasto vartotojo įspūdžiai, kad bankai kuo toliau tuo labiau tik kelia įkainius, nors visos operacijos reikalauja vis labiau automatizuotos ir reikalauja mažiau žmogaus darbo. Seniau galėdavai laikyti pinigus banke ir gauti kažkokias palūkanas, mainais bankas galėdavo naudoti tavo pinigus. Dabar arba nieko negausi arba tos palūkanos juokingai mažos ~1% per metus už terminuotą indėlį. Bankai naudojasi savo padėtimi, kad jie tapo būtinybe kiekvienam žmogui ir už tai lupa pinigus už kiekvieną operaciją/sąskaita/pinigų išgryninimą/smulkmeną. Pakeiskit mano nuomonę, jei neteisingai mąstau.
SaMaras 2020-08-11 20:46
nesuprantu, kame čia bėda split bilą padaryt su banko programėle? O dėl indėlių tai tokia dabar situacija.. skolintis pigu tai ir skolinti pigu, nes pinigų daug. Kai pinigų buvo mažai tai skolinti būdavo brangu (realiai net nereikėdavo skolinti už banko likutį gaudavai procentą kažkokį) bet kai reikėdavo pasiskolinti tai būdavo ojojoj koks košmaras. Iš kitos pusės tokios „lengvos“ ir pigios paskolos ir sukėlė kainas NT, nes anksčiau 2kmb butą galėjau nusipirkti pataupęs 10-15m su vidutine alga, o dabar ima 25-35m paskolas
kukulis4 2020-08-12 07:47
Nelabai supratau tave Pats teigi, kad skolintis pigu. Tai tokiu atveju bustui skoliniesi. Moki bankui paskola, palukanas, o kiek pinigu lieka - investuoji kad ir i p2p paskolas - savy, finbee, etc. Jei biski drasesnis, gali kad ir per ta pati revolut pabandyt kokia akcija nusipirkt. Ta prasme galimybes investuot savo pinigus paprastam zmogui siandien kaip niekad atviros. Durniausias dalykas, ka gali padaryt su savo pinigais, tai laikyt banko saskaitoj arba dar blogiau, kojinej.
Hmz 2020-08-12 10:50
Dabar jau matau, kokie finansų genijai sėdi fintechuose. Rizikos valdymas? Ne, negirdėjom tokio. Paskui ateis Juodasis ketvirtadienis ir prasidės verksmai.
sub 2020-08-12 11:51
Man užstrigo ta vieta, kur Lietuva pirmauja bankinių licenzijų išavime. Nzn ar tai gerai, kad pirmaujame, ar blogai, kad atsiranda tokie bankai, kurie gauna greit licenziją, bet po kelių metų dingsta su kleiais milijonais investuotų pinigų. Kalbu apie Bankera, kuri gavo licenziją, ir patepė slides su investuotais pinigais. Ką darė Lietuvos bankas? Nieko, ką jie, licenziją išdavė ir pamiršo, kad reikai prižiūrė, stabdyt arba išvis atimt licenziją. Ta prasme Lietuvoje daug noro pirmauti, bet jokio rizikos valdymo.
kukulis4 2020-08-12 13:56
Ir ka tu tuo nori pasakyt? Ta prasme kas tau negerai su tuo rizikos valdymu? Ar tu nori investuot taip, kad pelnas tau, o jei bus nuostolio tai dengia kazkas kitas?
kukulis4 2020-08-12 18:33
Matai, cia nera Lietuvos banko atsakomybe priziureti kad kazkoks fintech'as nepasiplautu su investuotoju pinigais. LB isdavineja licenzijas ir priziuri kad fintech'u vykdoma veikla atitiktu numatytus teises aktus, normatyvus, direktyvas ir kitus (smarkiai nesipleciant) blah blah. Investuotoju pinigu apsaugojimas cia jau ne LB funkcija. Visai kitas dalykas yra bankines veiklos licenzijos - kur valstybe teikia tam tikras garantijas - pvz indeliu iki 100k eur draudimus. Taciau bankiniu licenziju gavimui taikomi visai kiti reikalavimai, ir eiliniam fintech'ui iki banko yra labai ir labai toli. O aplamai kalbant apie fintechus ir ju didele koncentracija Lietuvoje - cia yra gerai. Cia yra gerai apmokamos darbo vietos augancioje rinkoje, kur generuojamas didelis BVP. Valstybei nuo to tik geriau.
sub 2020-08-13 12:46
Tai pala, pala. Jei eiliniam fintechui toli iki banko, tai kaip Bankera gavo licenziją, juk buvo lygiai toks pats fintechas, bet sugalvojo būti krypto valiutų banku, ir va prašom licenzija jums. O poto pasiplovė su investuotais pinigais.
kukulis4 2020-08-13 14:06
Finera nusipirko banka. Tas bankas jau turejo licenzija. Licenzija, jei neklystu, isduota ne LB.