Kodėl žmonės ėmė gerti chlorofilo tabletes? Gydytojai tvirtina, kad tokie papildai turi privalumų  ()

Tikriausiai iš mokyklinės biologijos prisimenate, kad chlorofilas - tai žalias augalų pigmentas, reikalingas fotosintezei. Ši medžiaga yra tiesiog būtina energijos apykaitai. Tačiau dabar labai populiarėja chlorofilo tabletės. Kodėl žmonės jas geria?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomus faktas - chlorofilas nėra viena medžiaga. Šis terminas apibūdina visą žaliųjų pigmentų grupę. Tie pigmentai tarpusavyje yra labai skirtingi, tačiau kartu turi ir šį tą bendro - jie padeda augalams pasigaminti energijos iš saulės šviesos. Kitaip tariant, chlorofilas augalams padeda vykdyti fotosintezę.

Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo žalios tabletės - chlorofilo papildai. Žmonės nevykdo fotosintezės (o gaila), tai kam mums chlorofilas?

Chlorofilo papildai yra populiarūs dėl jų antioksidacinių savybių. Iš tikrųjų, antioksidantų surastume įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Gydytojai dažnai pataria valgyti visas vaivorykštės spalvas, nes taip organizmui galime pasiūlyti įvairių skirtingų antioksidantų. Žaliosios daržovės žmogui yra labai naudingos, todėl chlorofilo papildai yra tokie populiarūs.

Taip, tai yra tiesa - chlorofilo papildai populiarėja ir dėl mados. Kita vertus, gydytojai teigia, kad chlorofilo papildai turi tikrų privalumų. Pavyzdžiui, jie padeda sumažinti aknės problemą. Be to, yra tyrimų, rodančių, kad chlorofilo papildai bent jau laboratoriniuose gyvūnuose sulėtino vėžinių auglių vystymąsi. Tačiau kodėl tada žmonės tiesiog nevalgo daugiau špinatų ir kitų žaliųjų daržovių, kuriuose tiek daug chlorofilo?

Priežasčių yra įvairių. Kartais žmonės yra linkę vengti skaidulų arba privalo jų vengti pagal gydytojų nurodymus. Kartais jie tiesiog nenori didinti daržovių koncentracijos savo kasdienėje mityboje. Be to, negalima paneigti fakto, kad antioksidantų koncentracija chlorofilo papilduose yra gerokai aukštesnė. Nors tyrimų, įrodančių jų naudą, ir stinga.

Chlorofilo papildai yra gaminami iš chlorofilino, kuris yra pusiau sintetinė natūralaus chlorofilo versija. Tyrimais jo nauda nėra įrodyta, tačiau neigiamo šalutinio poveikio taip pat, atrodo, nėra. Kita vertus, jei galite į savo mitybą įtraukti daugiau įvairių spalvų vaisių ir daržovių, jums tų papildų tikriausiai ir nereikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(10)
(-4)

Komentarai ()