Įdomus atradimas - kodėl prieš restauraciją šis klasikinis paveikslas atrodė visiškai kitaip?  ()

Restauracija keičia senų meno kūrinių išvaizdą. Tačiau jos metu negali pasikeisti paveikslo kompozicija - būtina išlaikyti autoriaus idėją ir originalumą. Tačiau šis „Ševeningeno smėlynų vaizdo“ paveikslas prieš restauraciją atrodė kitaip - jame nebuvo vienos detalės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ševeningeno smėlynų vaizdas“ - Hendricko van Anthonisseno kūrinys. Šis olandų menininkas, gyvenęs 1605-1656 metais, garsėjo jūros piešiniais. Jam labiausiai patiko tapyti pakrantes, paplūdimius ir laivus. Jo tėvas irgi buvo jūros tapytojas, kaip ir jo sūnus. Tiesą sakant, Anthonissenas užaugo menininkų šeimoje ir tarp tokių žmonių praleido visą savo gyvenimą.

„Ševeningeno smėlynų vaizdas“ yra vienas iš garsesnių Anthonisseno piešinių. Jame vaizduojamas Ševeningeno paplūdimys, matomas bažnyčios bokštas, valtis, burlaiviai, nemažai žmonių. Tai - iš tikrųjų gražus piešinys, pasižymintis švelniomis spalvomis ir ryškiomis detalėmis. Jei gerai įsižiūrėsite į viršutinę straipsnio iliustraciją, pamatysite, kad pagrindinis paveikslo objektas - žuvęs banginis. Tačiau ši detalė atskleista tik 2014 metais įvykdytos restauracijos metu. Štai kaip šis paveikslas atrodė prieš tai:

 

Jokio banginio. Vietoje jo - tik bangos. Jų dažnumas ir lygiagretumas nesutampa su Anthonisseno stiliumi ar bendra paveikslo kompozicija, tačiau niekas neįtarė, kad ten kažkas slepiasi. Tą nenuoseklumą pastebime tik dabar, žinodami, kad po tuo nedideliu dažų lopinėliu slėpėsi banginis.

„Ševeningeno smėlynų vaizdas“ buvo nutapytas 1641 metais. Tačiau Anthonissenas savo darbo tikrai netaisė. O kam? Tas banginis paveikslui suteikia unikalumo, o ir simbolinė jo reikšmė ieškantiems padės surasti gilumo. Greičiausiai paveikslas buvo pataisytas praėjus maždaug šimtui metų po jo sukūrimo. Tik kodėl?

Neseniai pasakojome apie Johną Singerį Sargentą, kuris buvo priverstas pataisyti savo paveikslą dėl visuomenėje kilusio pasipiktinimo. Anthonisseno istorija kiek kitokia, bet panaši. 18 amžiuje žuvusio gyvūno kūnas buvo matomas kaip kažkas labai negražaus. Kas nori pūvančio banginio savo svetainėje? Todėl kažkas nusprendė paveikslą pataisyti ir banginį uždengė.

 

2014 metais Kembridže vykdytos restauracijos metu pirmiausia buvo atidengtas žmogus, kuris stovi ant banginio. Restauruotojai trumpam nustebo - kodėl ši žmogaus figūra tiesiog kabo ore? Tačiau nuėmus didesnę neoriginalių dažų dalį buvo atidengtas banginis. Tai paveikslui sugrąžino originalią nuotaiką ir kartu išgarsino šį meno kūrinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: