Mokslininkai kyla į kovą su rūkymu - šalys renkasi bedūmę ateitį  (13)

Praėjusią savaitę Graikijoje dvi dienas vyko tarptautinis mokslininkų susitikimas, kuriame specialistai iš viso pasaulio nagrinėjo tabako žalos mažinimo strategijas ir skirtingų valstybių praktikas. Renginio pabaigoje buvo paskelbta apie Tarptautinės rūkymo kontrolės ir žalos mažinimo asociacijos (angl. Association on Smoking Control & Harm Reduction – SCOHRE) įkūrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SCOHRE asociacijos nariai priėmė deklaraciją, kurioje akcentuojama, kad tabako žalos mažinimo galimybės daugelyje šalių dar yra menkai žinomos ir aptariamos, todėl įvairiais lygmenimis būtina skatinti ir puoselėti konstruktyvų dialogą šia tema.

„Priklausomybė nuo nikotino yra labai stipri. Tačiau šios priklausomybės gydymas yra brangus ir nekompensuojamas, priemonės nėra prieinamos didelei rūkančios visuomenės daliai“, – per renginį pastebėjo ilgametis Europos kardiologų draugijos narys dr. Georgios S. Goumas. Pasak pranešėjo, esamos priemonės neveikia taip efektyviai kaip galėtų, nes šalių politikos lyderiai atsiriboja nuo rūkymo problemos sprendimo ir lieka abejingi pokyčių galimybėms.

Dėmesys rūkančiųjų sveikatos apsaugai

Renginio šeimininkai, mokslininkai iš Patrų, Tesalijos ir Atėnų universitetų, pažymėjo, kad rūkymo problema Graikijoje yra labai aktuali, nes šalies gyventojai yra vieni iš daugiausiai rūkančių lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis. „Eurobarometro“ duomenimis, Graikijoje kasdien rūko 35 proc. gyventojų.

„Graikijoje mes matome, kad esamų priemonių ir įstatymų neužtenka, siekiant, kad situacija pasikeistų“, – konstatavo Graikijos sveikatos ministerijos mokslinis patarėjas Ioannis Faropoulus, atkreipęs dėmesį į naujausius teisės aktų pokyčius šalyje ir pernai patvirtintą Nacionalinį tabako kontrolės veiksmų planą.

Nacionaliniame plane pažymėtos keturios veiksmų sritys: rūkymo ir el. cigarečių naudojimo prevencija, visuomenės apsauga nuo pasyvaus rūkymo, pagalba metantiems rūkyti steigiant specialius pagalbos centrus, naujoviškų tabako produktų vertinimas vadovaujantis žalos mažinimo principu. Įprastai kontrolės veiksmų planas yra pagrįstas pirmosiomis trimis sritimis, tačiau, pasak pranešėjo, akivaizdu, kad to nepakanka. I. Faropoulus pabrėžė, kad šis sprendimas nėra rūkymo palaikymas, o valstybės įsipareigojimas įvertinti, ar iš tiesų yra geresnių alternatyvų cigaretėms.

 

Eksperto teigimu, planu ministerija įsipareigoja suteikti sveikatos apsaugą visiems valstybės piliečiams, įskaitant ir rūkančiuosius. „Manome, kad valstybė turi įvertinti, kad rinkoje yra alternatyvių tabako gaminių, kurie skiriasi nuo cigarečių ir daro mažesnę žalą“, – kalbėjo I. Faropoulus. Pareigūnas pabrėžė, kad kiekvienas sprendimas turi būti pagrįstas duomenimis iš mokslinių tyrimų, kurių pastaraisiais metais vis gausėja.

Akcentuota technologijų pažangos svarba

Nagrinėdami mažinamos žalos principą susitikimo dalyviai pateikė daugiau pavyzdžių iš kitų sričių: valstybės skatina elektromobilių įsigijimą vietoj senų ir taršių automobilių; kenksmingą saulės poveikį odai sumažinamas atitinkamais kremais, taip išvengiant vėžinių susirgimų; alkoholinį alų keičia nealkoholinis alus ir t. t.

Žalos mažinimo pavyzdį pateikė ir Kanados Otavos universiteto teisės profesorius David T. Sweanor, priminęs, kaip per pastaruosius dešimtmečius buvo pagerintos darbo saugos priemonės gamyklose. Nors nelaimingų incidentų vis dar pasitaiko, tačiau jų skaičius šiandien yra daug mažesnis negu prieš 10, 20 ar 50 metų. Pažangą darbo saugos srityje lėmė ir atitinkami technologiniai sprendimai, ir žmonių mąstymo bei elgesio permainos.

 

Profesoriaus D. T. Sweanor nuomone, pagrindinė tabako žalos mažinimo kryptis yra investicijos į alternatyvų kūrimą: mokslas ir verslas privalo plėtoti gaminius, kurie žmonėms kenktų vis mažiau ir palaipsniui mažintų tabako žalą sveikatai, kol visuomenė išvis atpras nuo rūkymo. Siekiant teigiamų rezultatų, anot profesoriaus iš Kanados, pokyčius turi suprasti ir palaikyti politikai – taip, kaip tai šiuo metu vyksta Graikijoje.

Šalys renkasi bedūmę ateitį

Buvęs Prancūzijos nacionalinio vėžio instituto prezidentas, profesorius David Khayat renginio dalyvius kvietė pasvarstyti, ar mokslo ir medicinos profesionalų bendruomenė galėtų daryti įtaką politinių sprendimų priėmėjams, kad šie persvarstytų tabako kontrolės strategijas. „2005 metais 181 šalys pasirašė konvenciją, kurios tikslas – pašalinti rūkymą. Pagal šią konvenciją, tabako kontrolė reiškia, kad rūkantieji turi tik du pasirinkimus: mesti arba mirti. Jeigu jie miršta, tai – jų pačių kaltė. Gydytojams tokie pasirinkimo variantai yra nepriimtini“, – tvirtino profesorius iš Prancūzijos.

D. Khayat atkreipė dėmesį, kad šalys, kuriose gyventojai surūko mažiausiai cigarečių, turi bendrą bruožą – jos priėmė tabako žalos mažinimo strategijas. Kaip pavyzdžius jis nurodė Švediją, Norvegiją ir Islandiją, kuriose cigaretes išstumia kramtomojo tabako gaminys snusas, o Jungtinėje Karalystėje tabako sukeliamą žalą visuomenei padeda mažinti elektroninės cigaretės. Anot eksperto, su rūkymu susiję vėžiniai susirgimai yra viena akivaizdžiausių problemų, o nuo 1990 metų iki 2017 metų surinkta statistika rodo, kad problemos sprendimas nerastas, vadinasi, dabartinė tabako kontrolės politika visus tuos metus nedavė rezultatų. D. Khayat jo teigimu, kuo daugiau kancerogenų patenka į žmogaus organizmą, tuo didesnė rizika, kad išsivystys vėžys. Todėl mažinant kancerogenų ir kitų kenksmingų medžiagų dozes, sumažinama ir rizika sveikatai.

 

Norvegijos visuomenės sveikatos instituto vyresnysis tyrėjas dr. Karl E. Lund priminė, kad skirtingos pasaulio šalys yra užsibrėžusios pasiekti, kad iki tam tikros datos visuomenės taptų „bedūmės“ – atsisakytų žalingų tabako gaminių. Nyderlandai tai pasiekti tikisi iki 2040 metų, Kanada – iki 2035 metų, Jungtinė Karalystė – iki 2030 metų, Suomija ir Danija – iki 2030 metų, Švedija, Norvegija ir Airija – iki 2025 metų.

Ekspertai sutarė, kad tabako žalos mažinimas turi įsitvirtinti greta tabako gaminių paklausos ir pasiūlos mažinimo bei kitų Pasaulio sveikatos organizacijos nurodytų strategijų.

Greta išbandytų priemonių siūlo naują požiūrį

Renginio pabaigoje paskelbtoje deklaracijoje jos autoriai pažymėjo, kad pasaulyje iki šiol rūko daugiau kaip 1 milijardas žmonių, o kasmet 7 milijonai žmonių miršta dėl ligų, kurios susijusios su rūkymu.

„Nikotinas lemia priklausomybę nuo rūkymo, tačiau mirtingumui daro menką įtaką. Medikų bendruomenėje nėra nusistovėjusio susitarimo dėl nikotino tiesioginės įtakos sergamumui ir mirtingumui, todėl mūsų tikslas – informuoti pateikiant mokslu pagrįstus įrodymus. Nikotinas yra priklausomybę sukelianti medžiaga, tačiau jis gali būti sėkmingai naudojamas rūkymo kontrolei ir metimo rūkyti priemonėse, taip pat – rūkymo žalos mažinimui“, – rašoma deklaracijoje.

 

Dokumente nurodoma, kad metimas rūkyti ir rūkymo prevencijos priemonės išlieka efektyviausios kaštų atžvilgiu ir medicinos požiūriu daro didžiausią įtaką. „Sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos specialistai turi nuolat šviesti kiekvieną rūkantįjį ir visą visuomenę apie neigiamas rūkymo pasekmes“, – rašoma deklaracijoje, kurioje taip pat atkreipiamas dėmesys į technologijų pažangą ir naujus požiūrius, paremtus potencialiai saugesnėmis alternatyvomis negu cigaretės – tiems rūkantiesiems, kurie dėl įvairių priežasčių negali mesti rūkyti.

„Šių metų suvažiavimas neabejotinai įrodė, kad nauji požiūriai į tabako kontrolę sulaukia vis daugiau ekspertų susidomėjimo, vyksta diskusijos, kad siekiant tabako žalos mažinimo galima apriboti neigiamus rūkymo padarinius. Tikime, kad rūkymo kontrolės strategijos turi būti patobulintos, įtraukiant žalos mažinimą – atkreipiant dėmesį į potencialiai mažesnės rizikos gaminių naudojimą, kaip ir į tradicines priemones, kurios skatina mesti rūkyti ar užkerta kelią pradėti“, – konstatavo renginio dalyviai.

Naujai įkurta tarptautinė SCOHRE asociacija (SCOHRE – angl. Association on Smoking Control & Harm Reduction) suvienijo įvairių sričių ekspertus: mokslininkus, gydytojus, politikos ekspertus, sociologus ir elgesio tyrėjus, akademikus, siekiančius konstruktyvaus dialogo ir naujo, platesnio požiūrio į rūkymo kontrolės politiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (13)