Grynųjų saulėlydis - Švedija gali tapti pirmąja šalimi be atgyvenusių popierinių pinigų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2020-12-08 01:23
Aišku, kad viskas kainuoja. Bet rezultate viena sistema kainuoja pigiau negu penkios skirtingos (ir integracijos su jom). O dabar valdiškos institucijos su jom privalo integruotis, palaikyti infrastruktūra ir t.t. Kas čia lietuvoj tuo užsiima? Mitsoft`as? Tarkim valdžios vartų prisijungimas per bankus/eparašą kainuoja. Nežinau ar yra kaina per dieną/prisijungimą, bet sistemos pirkimas kainuoja, o kuo ji sudėtingesnė - tuo brangesnė. Ir šiaip dabartinė parašo sistema yra išlaikoma vartotojų, vienaip ar kitaip. Kitas dalykas, - gryni pinigai kainuoja valstybei, už virtualius valstybė tik susirenka mokesčius. Bet blogai pas mus - nėra. Blogai tik tiek, kad turim daug konkuruojančių sprendimų. SmartId, identifikacija per banką, mobilus parašas, parašas su sertifikato kortele ir t.t. ir jie nėra vienos sistemos dalis.
Evil 2020-12-08 08:26
kaip fainai, avių sarašas pildosi kol kas keturi vienetai pasižymejo.
kestutisz 2020-12-08 11:17
Tai matai, auksą paskui konfiskuoti yra sunkiau - reikia rinkti į konclagerius, lupti dantis, galų gale užsitraukti didžiulę nemalonę kaip tokia "civilizuota" šalis kaip JAV kur kažkada realiai atiminėjo iš piliečių auksą ir paskui visi ilgai pamena. Popierius jau geriau - lengva devalvacija (kaip pas vokiečius kažkada kepaliukas duonos vieną dieną vienas maišas pinigų, kitą kitas), pinigų keitimai, krizės, etc - visa tai kur kas lengviau palieka žmones be kenksmingų santaupų. O virtualūs pinigai tai dar sterilesnis lygis, visada galima nurašyt pvz ant kokios hakerių atakos ir rankos likš švarios - na ten kokį "atsakingą" už saugą blogiausiu atveju išmesi iš darbo ir tiek :)
HardAxe 2020-12-08 12:16
Kažkas trukdo nusipirkti aukso? kaina kažkur 50`000€/kg. Gal rasi kur saugiai užkasti kelis kilogramus, neužima daug vietos, auksas už šviną sunkesnis: Turi problemų įsigyti patikimos kitų šalių valiutos, pvz rublių? Jeigu žinai, kad pinigų vertė kris gali lengvai pasipelnyti, pasiimk paskolą ir gražinsi atpigusiais pinigais. Jeigu esi kažkiek pažengęs gali paskaityt apie forex biržą, ten turėsi beribes galimybes tai daryti. Jeigu hakeriai nulaužė banko sistemą tai ne tavo problema o banko. Lygiai taip pat kaip įsilaužtų ir paimtų tavo popierinius pinigus iš banko saugyklos. Ko negalėčiau pasakyt apie tavo auksinį seifą.
AAA000 2020-12-08 13:09
nafik man jis reikalingas - jei nera pacios mainu sistemos su auksu. yra tik stambi pasiula (su zenkliu antkainiu, nes be konkurencijos - monopoliniai is esmes siulytojai - del valdzios ribojimu). o supirkime tik lombardai - smulkus tik siulytojai su zenkliai dempinguota supirkimo kaina (vel is esmes dirbtinis monopolis, nes valdzia riboja sita veikla). ta prasme kad pasinaudot mainu nauda turi but per stambus eiliniam pilieciui. ir sitai ivesta dirbtinai pvz prekybos centrai auksu neima uz savo prekes. ta prasme jei tu labai turtingas - tai pasinaudosi spekuliacijom auksu. bet eilinis pilietis - negali. va kame reikalas... tu isiskaityk ka as ten komentuoju. kalbam apie mainu rinka. mainu butinaja paslauga. kuri ir yra esme. tie pinigai ar ju rusys cia isvis neesme. be mainu rinkos tera tik is esmes naturiniai mainai - preke uz preka. ar prekes uz paslaugas. nepatogu visiskai. yra buve ir tokiu sekmingu vastybiu - senovej - kur issiverte be pinigu ir klestejo bet ten buvo visokie valstybiniai prekiu sandeliai ir pilieciu butinosios normos-dozes tam tikroms prekems. sistema siaip irgi veikianti. pas mus ja irgi net dabar dalinai naudoja - bet tik socialiniams ir neigaliems
immortallt 2020-12-08 15:09
Dabar prisipažink esi durnas, ar melagis, nes krizių buvo, ir turbūt ne vienas šimtas. Dar buvo gili krizė su bretton woods standartu, labai gili krizė, dėl kurios ir buvo atsisakyta bretton woods. Bet ką čia, alternatyvios "demencijos" gyventojau, tu viską geriau žinai.
immortallt 2020-12-08 15:15
Na pradėkime nuo to, kad smart-id gali naudotis nemokamai ir galėsi prisijungti prie banko, ar valdžios vartų. Tačiau tai niekada nebus pilnavertis parašas, nes smart-id yra lengviau nukosėt, nei mobilų parašą. Aš šiaip smart-id veikimą apribojęs esu stipriai, būtent dėl šios priežasties. Mobiliu parašu naudojasi ir moka už jį šiaip turbūt visi mano aplinkoje, kurie bent minimaliai sugeba naudotis internetu. Na močiutė nesinaudoja, nes net SMS neperskaito. Močiutės sesuo 5 metais vyresnė - naudojasi. Čia kaip su tuo nemokamu viešuoju transportu, visiems atrodo kaip fainai būtų, bet realiai nėra nė vieno, kuris nesinaudoja viešuoju transportu, nes jo neįperka. O juo naudotųsi daugiau kas, jei gerėtų kokybė.
sub 2020-12-09 12:54
Bankai yra geras dalykas, bet visų savo santaupų tikrai nelaikyčiau vienoje banko sąskaitoje. Visada turiu dvi ar net tris sąskaitas, skirtinguose bankuose ir tuo pačiu visada turiu grynų. Karo atveju jūsų pinigams banke kaput, nenusiimsit. Tuo labaiu akd technika ir elektronika ir taip genda, užtenka geresnės saulės audros ir stringa komunikacijos. Bet šiaip bankai patogu, kasdieniams atsiskaitymams, komunaliniams apmokėti yra super. Kreditinės sąskaitos, man čia toks dalykas, kai kažkam narkotikų duoda už dyką pirmą kartą pabandyt, o tada žmonės pripranta ir pamiršta prie ko prisirišo. Amerika puikus pvz. kaip žmonės naudojasi kreditinėmis, nes tai easy, bet neturi eilinio finansinio raštingumo ir nesupranta kad bankas ne už dyką duoda į kreditą, ir tas neuždyka kainuoja pakankamai nemažai. Anyway, kreditinė yra daug geriau už paskolą ar lizingą, bet turint omenį kad šiais laikais būna beprocentinių paskolų/lizingų tai kreditinė cool nebent į užsienį keliaujant, jei pritrūksta 100 vieno kito ir žinai kad gryžęs iškart padengsi. Smart-id ir Mobilus parašas yra du labai geri dalykai, ne vien tam kad galėtum prisijungti prie banko, daryti atsiskaitymus, nenaudojant kodų generatoriaus (kas yra visiška atgyvena) bet ir patogu prisijungti prie valdžios vartų, sodros, Vmi, e-sveikatos sitemos ir t.t. And last, but not least, auksas kaip investicija, nu nzn, kad krenta jo vertė paskutinius 3 mėnesius. Kaip finansinė atsarga, gal ir gerai, bet tada kur jį saugiai laikyt?
immortallt 2020-12-09 15:33
Iki 100k € tavo pinigai drausti. Laiduotojas valstybė. Tai rizika tavo pinigams iki 100k € yra nebent kad neprieisi iškart užsilenkus bankui. sub, jei finansinio raštingumo trūksta, tada ir baisu paskolos. Kaip ir minėjau, kas geriau, parduoti butą ir pasiskolinti tada sumą, kurios įmoka būtų dienos alga, ar visgi butą išnuomoti ir pasiskolinti sumą, kurios įmoka būtų 4 darbo dienų alga? Velniop butas, turi grynųjų. Geriau investuoti į finansinį ar bet kokį kitą turtą, iš kurio uždirbsi bent 7% palūkanų, ar atiduoti bankui ir nemokėti 2,5% maržos? Taip, į kreditinės įjunkti nėra gerai, ir niekas tau tų kreditinių dešimtimis nedalins, bent jau ne Europoje, bet kreditinė yra gerai subalansuoti pinigų srautus trumpuoju laikotarpiu. Pas mane dažnai pinigų guli įvairiuose ne visai likvidžiose turto klasės, kur pinigų išėmimas man kainuoja 5-20% pinigų vertės. Kas dėl bankų karo atveju - čia jau sudėtingiau, bet karo atveju tavo pinigai taps beverčiais vienaip ar kitaip. Jei karas tik Lietuvoje, tai pinigai labai saugiai būtų perkelti į užsienį. Jei karas pasaulinis, pinigai beverčiai. Auksas tipo vertingas, bet gausi per nosį ir būsi be aukso. O jei šiaip laikyti auksą, tai pigiausia ir saugiasia yra vertybinių popierių auksas - įsigijimas ir pardavimas kainuoja mažiausiai.
sub 2020-12-09 16:52
Užsilenkus bankui tu išvis gali neatgauti pinigų. Ką ta valstybė padarė ar padarys, kai jau ne vieną pvz. turim bankrutavusių ir bebankrutuojančių bankų, kai žmonės prarado pinigus ir dar neatgavo, Ūkio, Snoro, kad ir tas pats Sekundės bankas? Man bankas žinai kas yra? Verslininkas, kuris gauna svetimą algą, o tada nustato apribojimus tau naudotis tavo pinigais. Tiek ir tiek gali išsiimti per mėnesį, tiek ir tiek kainuoja banko kortelė, tiek ir tiek pavedimai ar perlaidos. Karo atveju pinigai vis dar turi vertę, čia infliacija juos beverčiais padaro o ne karas tiesiogiai. Aišku nelogiška dešimtim tūkstančių grynų laikyt kojnėje, kai juos gali investuot ir uždirbt pelno. Bet kelis šimtus, kelis tūkstančius turėt grynų - man tai normalu ir patogu.
kukulis4 2020-12-09 17:55
As, tiesa sakant, esu nustebes situ tavo poziuriu, nes daugumoje kitu temu tamstos nuomone racionali ir poziuris racionalus. Kodel ne cia? Savaime suprantama, kad bankas yra pelno siekiantis darinys. Bet tai nereiskia, kad banko paslaugomis naudotis negali buti naudinga. Remtis as galiu tik savo pavyzdziais, bet gal tamsta nores pakomentuot: Kodel blogai, kad mano busto paskolos marza yra 0.7%? Kodel blogai, kad visos bankines operacijos, kurias atlieku, per menesis kainuoja apie eura? Juk isleisciau zymiai daugiau, jei kiekvienoje vietoje, kur moku pinigus, tureciau atsirasti fiziskai? Kodel blogai tureti kreditine kortele, jeigu esi finansiskai rastingas ir suvoki, kad is kreditines korteles pinigus skoliniesi o ne gauni? Ta prasme man tikrai patogu moket uz viesbucio, automobilio rezervacijas, visokius depozitus ir panasiai is banko pinigu, o ne uzsaldyt savo. Reikalui esant galiu gauti trumpalaike paskola be palukanu, kad galeciau suamortizuot netiketas islaidas. Nes nera taip, kad as neturiu pinigu neplanuotoms islaidoms. Tiesiog mano pinigai suinvestuoti, ir juos issiimti gali buti nuostolinga. Kodel blogai, kad uz ta pati kredito korteles mokesti as gaunu tikrai gera draudima sau ir seimai? Bandant suprast ta kita poziuri, yra dalyku, kur bankai elgiasi tikrai negraziai, ir as, tai zinodamas, bei bandydamas buti racionaliu, kaikur tycia, esant galimybei atsiskaitineju grynais - pvz uz degalus. Dar vienas momentas, kad karo, maro, bado, asteroido, ar kitokios nelaimes atveju tiek pinigai banke, tiek pinigai tavo saujoj gali buti lygiai tokie patys beverciai. Tokiu atveju galbut auksas, ar kazkokie specifiniai resursai - degalai, maistas, ginklai, etc butu daug tinkamesni barteriui, bet cia atsiranda problema, kad tokioj situacijoj labai didelis klausimas, kiek ilgai galesi tuos resursus islaikyt? Bet sito siulau nepletot, mazai tiketinas scenarijus ir per daug vietos vaizduotei.
AAA000 2020-12-09 18:35
as nesuprantu ko jus cia ta kara kisat ir kisat? jum ka mazai eiliniu neskladumu - kai nera elektros, koks uraganas prasiaucia, kokie nors geltonosios liemenes pradeda knist prota, kokie nors ukininkai boikota daro, ar politinis kursas radikaliai kinta, nacionalizacijos ir pan. arba kokius nors indelius valstybe nusavina ir pan. isvis is lempos. kriziniams 'poreikiams' man pvz toks dalykas - cia imortal suskiede, kad valstybe garantuoja iki 100 tukstanciu, o tai kur dingo tie apie 12 milijonu indeliu, kur paveldejo is mirusiu giminiu amerikoje lietuviai (cia $ pavidalu), perejo jie per amerikos-rusijos valstybinius bankus, nusiskaiciavo visi solidzius procentus - uz biurokratija (tipo darba bankini pervedinejant) ir paskui pateko i lietuvos finansu ministerijos specialiaja saskaita ir tada dingo... tipo "pasiskolino" MINISTERIJA! ir pirko kazkokius nurasytus ofralmologinius irankius vyriausybes vardu ar ipareigojimu butinosioms neatideliuotinoms reikmems Lietuvos pinigai vel apsisuko per bankus, vel i amerika nuejo ir kazkur isgaravo. tada dave vyriausybines garantijas, kad grazins. konservai berods, ismokejo po 200 lygtai - o kitus kai salies "galimybes" bus... tai sakot drausti iki 100 tukstanciu? kiekvienas indelis asmeniskai jus durni, ar ka? kuo butent drausti? 4 metu kadencija ar kazkokiu lempiniu istatymu? as realu pvz pateikiau - kai veikia tokie draudimai. jei sakai 100 tujstanciu - nu tai realiai paskaiciavus pagal jau esama pvz - mazdaug 150 tokiu "indelinku" nuo 15 milijonu atgaus 30k€ par 30 metu ir to garantinio draudimo "testinuma", kai vien mokesciu sumokes per ta pati laikotarpi bent 150-600k€, uz tai kad laiko banke va cia tera reali situacija. PRAKTIKOJE. laiduoja valstybe - o jus sarasa skaitet bent jau, kada tas laidavimas negalioja? ten speju kelios enciklopedijos atveju prirasyta.... aisku kojinej irgi nieko negeriau - nes nepadengti realiai. rizika nivertejimo lieka. bet islaidu nors nera ir garantija kad valdai tik tu. smulkiems atsiskaityms yra neekonomiska - nes lesioja mokesteliais. nebent tu su planu ir specifinis pirkejas visokiu suduku ( tik tas is esmes ir leidziama). stambiems vel netinka, nes prasideda ribojimai. limitai ir kontrole. net jei viskas sazininga. tai kas belieka - kur ta mistine nauda? apie kuria cia pezat ir pezat? nes man juokas - arba jus nedarot niekada gyvenime dideliu sandoriu ir esat vargsai. arba jus esat valdzios parazitai, turintys papildomu islygu. normalus pilietis taip negalvoja. arba esat per kvaili suprast jusu numelzimo sistema jei ne siektiek tvarkos is ES - tai toliau keltumet skandinavu ir konservu elito gerove...
kukulis4 2020-12-09 19:24
Mano organizmu, kurie moka komunikuoti, skalej tu - ameba. As taves nesuprantu ir suprast nenoriu. Nelysk man i akis.
123 2020-12-09 20:58
Šiaip tai USA jau ant civilinio karo slenksčio, užtenka giliau pažvelgt kokioj nestabilioj politinėj padėty jie ten yra. O po jos neaišku kaip reaguos likęs pasaulis ir jo ekonomika, nekalbant apie visa kita. Be to daugybė žmonių mistiškai "lyg susitarę" patiria keistus sapnus ir vizijas kaip USA užpuolama kinų ir/ar rusų, bet daugumai čia esančių racionalistų tai per daug "pseudomoksliška".
Marius.brn 2020-12-09 21:23
Kiek kainuoja laikyti ijungta grynuju pinigu spausdinimo masina? As manau kad gerai paplanavus, galima daugiau islosti su elektroninemis sistemomis. Kas del paraso, tai svedai, norvegai senai jau ji turi nemokama, ir kaip rase hardaxe, tai telefonu pavedu pinigus bet kam uz bet ka. Jau net kai kurios parduotuvese/degalinese galiu pilnai apsipirkti tiesiog su mobiliuoju. Vien jau kiek mokesciu surinktume is seselines rinkos, kad lengvai apmoketu elektroninius parasus, kai viskas plauktu per skaidrias sistemas.
Monochamus 2020-12-10 00:05
Smagu pasižiūrėjus į šio komentaro reputaciją, kuri (šio mano komentaro rašymo metu) yra 0, tačiau reitingavo net 10 žmonių Valdžios gebėjimas lengvai prieiti prie banko sąskaitos yra pasibaisėtinas dalykas ir kelia nerimą. Žinoma, žinau tuos kontraargumentus, kad "nereikia daryti nieko nelegalaus ir nieko nenutiks". Bet tas legalumas/nelegalumas labai slidus. Valdžia nuolat keičiasi. Kas jei ateis dar radikalesni "draudikai" už valstiečius? už kokį mažmožį ims ir užblokuos sąskaitą. Tuo labiau, kad sąskaitą užblokuoti gali ne tik tada, kai esi kaltas, bet ir jei esi įtariamasis. Be sąskaitos blokavimo dar egzistuoja ir visokios baudos, kurias nuima neatsiklausę tavo gyvenimo prioritetų ir ar tuo metu turėsi už ką išgyventi. Pats esu patyręs, kai kartą per savo užmaršumą gavau baudą už važiavimą be bilieto ir, per tą patį užmaršumą, nesusimokėjau - baigėsi tuo, kad bauda nuo 20lt išaugo iki ~150lt kuriuos tiesiog nuėmė nuo sąskaitos ir, tuo metu man būnant studentui, tas ne tik skaudėjo, bet ir atsidūriau labai nemalonioje situacijoje kai negalėjau parduotuvėje prie kasų susimokėti. Taip pat nelabai smagu, kai viskas ką tu perki yra išsaugoma banko istorijoje ir treti žmonės mato kaip ant delno. Kalbu ne apie STT ar policiją, o paprastus banko darbuotojus, kurie skambinėja bandydami įpiršti kokią akciją ir mato prieš akis visą išrašą. O kas jei perki dalykus, kurie nebūtinai yra nelegalūs, bet tokie, kur žmogus nelabai norėtų skelbti visiems žmonėms? Pavyzdžiui sexshopai, kokios nors psichiatrijos ar venerinių ligų gydymo įstaigos, prostitutės (ten, kur legalu juk turi tokią teisę) ar dar kas nors labai asmeniško. Eiliniai banko darbuotojai, kurie tau skambina dėl naujų banko akcijų galės paskui išplepėti savo kaimynam ar net šantažuoti. Grynieji yra tikrai nepatogu ir jų nemėgstu, bet, neskaitant bitkoinų, norint šiek tiek daugiau privatumo ir saugumo, jie yra vis dar reikalingi.
kukulis4 2020-12-10 08:18
Arba kitaip tariant, viena karta dejai ant bilieto pirkimo, antra karta dejai ant baudos susimokejimo, ir butm dar ir trecia karta dejes, taciau isikiso antstolis ir savo patvarkymu nurode is taves isjieskot bauda, isjieskojimo islaidas, etc... ir tada tau buvo labai nemalonu prie kasos perkant alu ir cigaretes. Ir cia visiskai nera tavo kaltes tik rupuzes bankininkai ir antstoliai zmonem gyvent neduoda, ane?
Evil 2020-12-10 08:44
tu taip ir nesupratai minties... Sugalvos naujieji kolchoznikai naują įsakymą apie kukulius, tiesiog "А Скрипач не нужен, родной. Он только лишнее топливо жрёт" ir atjungs tau sąskaitą, o grynų nėra. Ir ką tu veiksi? sedesi ir čiulpsi p...į kaip meškiukas leteną.
sub 2020-12-10 08:58
Keista, kad tau mano požiūris pasirodė neracionaliu, nors pareašei pats pagrindinius dalykus, ką aš bandžiau akcentuoti. Aš ir naudojuosi banko paslaugomis, kretidine kortele bet atsakingai (nes to reikėjo pačiam išmokt) ir paskolas imu, lizingus. Mano teiginys buvo, kad neverta visko laikyti vienoje banko sąskaitoje ir kad reikia visada turėti kažkiek grynūjų pinigų atsargų tam tikriems atvejams. Aš teigiau, kad bankas nėra šventovė, yra dar dalykų, kurie Busto paskola neblogai, jeigu ji apskaičiuota ir yra tik 0.7 % marza. Aš nieko prieš paskolas, mano draugai nuomavosi dviejų kambarių butą, kai pasakiau pasidomėkit paskolomis būsto nes dabar geras laikas, su paskola įsigijo 4 kambarių butą, ir jo komunaliniai+paskola per mėnesį sudaro mažiau nei buvo ansktenio buto nuoma+komunaliniai. Apie kreditinę lygiai taip pat rašiau, kad man asmeniškai ji patogiausia keliaujant užsienyje, rezervuojant nakvynes ir auto. To niekur neneigiau. Aš tik sakau, kad grynųjų saulėlydžio Lietuvoje nebus, nes gryni pinigai yra gryni pinigai, jų negali užšaldyti anstoliai, karo, technikos ir elektronikos gedimo atveju, kataklizmų atveju ir pan. gryni pinigai daug labiau pravers nei laikomi banke. "Tiesiog mano pinigai suinvestuoti, ir juos issiimti gali buti nuostolinga." - čia kitas reikalas, aš taip pat dalį pinigų investuoju, o dalį nusiėmęs grynais kaupiu. Man taip labaiu patinka. O dėl kelionių draudimų, tai pas mano operatorių įsijungia kelionių draudimas kai tik kertu sieną ir kainuoja berods 1€/1d. Man nereikia kelionių draudimo kai nekeliauju. O dabar nzn koks kredito kortelė mėnesinis moekstis, nes kurį laiką, tinksliau kelis metus nebesinaudoju.
kukulis4 2020-12-10 09:15
Galbut ne i viska, ka rasei, gerai isiskaiciau. Sorry. Del CC draudimo - metinis mokestis 40eur, kelioniu draudimas visai seimai. Kiek beziuretum, jau vien del draudimo ta kortele turet apsimoka. Ir buvo pasitaike draudiminiu ivykiu, teko pasinaudot, tai jokiu nesklandumu ar issidirbinejimu is banko puses nebuvo. Del grynuju, as visgi, pasiliksiu prie savo nuomones, kad ju nelabai reikia. As va siandien kisenej turiu ~100 eur grynais, nes ateis meistras paremontuot indaploves, ir tikrai zinau, kad neatsines korteliu skaitytuvo O kalbant apie visokiu globaliu kataklizmu, nelaimiu, ar konfliktu atvejus - man atrodo, kad tiek pinigai banke, tiek pinigai saujoj gali buti lygiai tokie patys beverciai.