Metai, kai vasaros laikas buvo įvestas žiemą - kas nutiko 1974-aisiais?  ()

Kovo 28 dieną laikrodžius pasuksime viena valanda į priekį - prasidės vasaros laikas, kadaise sukurtas energijai taupyti. Naujienų laidos per televiziją vėl diskutuos, ar tai gerai, ūkininkai sakys, kad jų karvės nepažįsta laikrodžio, mokiniai mokykloje bus šiek tiek apsnūdę. Bet ar žinojote, kad 1974 metais JAV vasaros laikas buvo įvestas šią dieną - sausio 6-ąją?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasaros laikas yra skirtas šviesiam paros laikui taupyti. Šviesesni vakarai padeda sutaupyti energijos, žmonės gali daugiau nuveikti. Tiesa, energijos sutaupymas yra labai aršiai aptarinėjama tema - yra įmonių ir žmonių, kurie tikina, kad vasaros laikas jiems tikrai padeda sutaupyti, kiti teigia priešingai - laikrodžių sukiojimas turi neigiamą įtaką jų efektyvumui.

Bet kuriuo atveju, laikrodžių sukiojimas turi labai ilgą istoriją. Kanada vasaros laiką įvedė 1908 metais. Per Pirmąjį pasaulinį karą vasaros laiką jau naudojo daugybė didžiųjų valstybių. Tuo tarpu Antrasis pasaulinis karas jį galutinai įtvirtino. Kodėl? Nes resursai buvo riboti - valstybės taupė anglį ir naftą.

 

Ir taip ateiname iki keistųjų 1974-ųjų. Prezidentas Richardas Nixonas nurodo, kad vasaros laikas JAV bus įvedamas sausio 6 dieną ir galios iki 1975-ųjų balandžio. Tai yra, jis nebus atšaukiamas ir kitą žiemą.

Tuo metu amerikiečiams tai neatrodė kaip labai keistas sprendimas, nes prie tokių naujienų jie jau buvo įpratę. Tai - 1973-ųjų naftos krizės pasekmė. OAPEC paskelbtas naftos embargas Izraelį remiančioms šalims rinkose sukėlė šoką ir JAV (bei kitose šalyse) kilo energijos krizė. Kalbėdami apie taupymą politikai neturėjo omenyje asmeninių lėšų - jie kalbėjo apie bendrus resursus, kurių tiesiog trūko. Taigi, prasidėjo benzino pardavimo ribojimai, automobilių gamintojai turėjo kurti taupesnes mašinas, sutrumpintos „Nascar“ lenktynės, įvesti nauji nacionaliniai maksimalaus greičio ribojimai.

 

Taigi, buvo manoma, kad vasaros laikas padės tausoti vertingus resursus. Tiesa, vasaros laiko skelbimas žiemą JAV nebuvo toks absurdiškas, nes ten jis nevadinamas vasaros laiku. Tačiau Nixono planas (kaip ir politinė karjera) nebuvo įgyvendintas.

Spalio 27 dieną vasaros laikas JAV buvo atšauktas. Nixonas tuomet jau nebuvo prezidentas, embargas taip pat baigėsi dar pavasarį. Gyvenimas ir V8 variklių vystymasis po truputį grįžo į savo vėžes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()