Ar jau greitai pamosim kištukams „ate“? Xiaomi nuotolinis kroviklis rodo belaidės ateities užuominą (Video)  (4)

Dabar belaidis krovimas tik šiek tiek patogesnis už prietaiso krovimą tiesiog prijungiant laidą, kai jame išsenka energija. Nereikia besipainiojančių ir galinčių nutrūkti kabelių ir dulkes iš kišenių renkančių lizdų, bet kadangi prietaisas turi nuolat liesti kroviklį, telefonas paprastai būna prie jo prikaustytas, kol siurbčioja energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Kinijos gamintojas Xiaomi publikavo video, kuriame demonstruojamos kai kurios jos būsimos nuotolinio įkrovimo sistemos Mi Air Charge detalės. Tam reikia nedidelio stalelio dydžio bazinės stotelės su joje įtaisytu 144 antenų masyvu. Šios antenos siunčia „itin siaurus milimetrų pločio bangų spindulius” į specialias tame pačiame kambaryje esančių mobiliųjų prietaisų antenas. Prietaisai kranami maždaug 5W galia, kas dabartinių belaidžių kroviklių fone nėra daug.

Viena bazinė stotis gali krauti daug prietaisų, tad suderinami prietaisai kambaryje būtų nuolat įkraunami, ir jų nereikėtų dėti ant kokio nors specialaus paviršiaus ar jungti prie kroviklio laidu.

Video nepateikiama daug detalių, tarkime, kada (ir ar iš viso) planuojama šią techniką pateikti plačiajai rinkai, ar kiek ji galėtų kainuoti. Bet Xioami niekad negailėjo ambicingų pažadų. Kad sistema veiktų, prietaisuose turėtų būti imtuvai, kurie šiuos energijos srautus priimtų ir paverstų įkrovimu. Kitos nuotolinius kroviklius kuriančios kompanijos naudoja specialius dangtelius su įmontuotais imtuvais ir papildomomis baterijomis.

Nuotolinis belaidis įkrovimas tikrai nėra nauja koncepcija. Prieš kelis metus Disney pasisėmė įkvėpimo iš Teslos ir sukūrė kambarį, kuriame prietaisus galima įkrauti be laidų, naudojant kvazistatinį ertmės rezonansą (QSCR). Aliuminio paviršiai ant sienų ir lubų praleidžia elektrą, tekančią link varinio stulpo kambario viduryje. Kambaryje esantys prietaisai gali pasisemti energijos iš susidarančio elektromagnetinio lauko.

 

 

Kompanija Ossia su nuotoliniu būdu įkraunamomis baterijomis dirba jau daugiau nei pusę dešimtmečio, pradėjusi nuo AA baterijų ir išsiplėtusi iki išmaniųjų telefonų dėklų, galinčių energiją priimti 9 metrų atstumu. Nors apie šį projektą vis išgirsdavome ir net regėjome perspektyvių demonstracijų CES, nusipirkti jų vis dar negalima. Energous panašius planus puoselėja savo WattUp system atžvilgiu, kurioje be fizinio kontakto, radijo dažniais įkraunami iki 15W galios prietaisai.

Wi-Charge’s PowerPuck sistemoje naudojami infraraudonieji spinduliai, kuriais nemažėjančia galia iki 9 metrų galima maitinti nedidelės galios prietaisus. Tačiau ši mažos galios sistema skirta mažesniems, nedaug energijos naudojantiems prietaisams, tokiems, kaip išmaniosios spynos ir saugumo jutikliai. Kompanija paskelbė jau bendradarbiaujanti su keliomis firmomis, tarp kurių neseniai paskelbta partnerystė su Alfred išmaniosiomis spynomis.

 

 

Nors Xiaomi sistemos atrodo ambicingos, iš tiesų būtų įspūdinga, jeigu jos veiktų kaip reklamuojama. Siųstuvas vis dar didokas. Nors naudojam milimetrinių bangų technologija, Xiaomi teigimu, Air Charging puikiausiai veiks per kliūtis, nors nebūtinai taip ir bus, nes milimetrinėmis bangomis perduodami ir 5G duomenys.

Vėlgi, nėra oficialių duomenų, kuomet sistema pasirodys  — ir neaišku, ar ji iš tiesų bus skirta plačiajai rinkai. Kaip bebūtų, tai dar vienas žingsnis link komerciškai prieinamos nuotolinio įkrovimo sistemos, kurios visi laukiame.

Stan Horaczek
www.popsci.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai (4)