Legendine tapusi frazė: „Sovietų Sąjungoje sekso nėra!“ – nustebsite sužinoję, kaip atsirado ir visame pasaulyje išgarsėjo šis pasakymas (Foto, Video)  (10)

Ši miesto legenda per daugelį metų tapo populiariu posakiu. Bet iš tikrųjų jis buvo ištrauktas iš konteksto. Štai kaip tai atsitiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uždara šalis, esanti už geležinės uždangos, SSRS, stebėtojui buvo kupina paslapties, o tai dažnai paskatino perdėtą, dažnai neteisingą įsivaizdavimą apie ją. Šaltojo karo metu tiek amerikiečių, tiek sovietų žiniasklaida savo naujienose perspausdavo faktus.

1986 m. sovietų žurnalistas Vladimiras Pozneris ir jo kolega amerikietis Philas Donahue surengė vieną pirmųjų tiesiogiai transliuojamų JAV ir Sovietų Sąjungos telekonferencijų tarp dviejų konkuruojančių šalių. Vadinamieji „Kosmoso tiltai“, buvo skirti užpildyti informacijos spragą ir leisti dviem tautoms įveikti savo išankstinius nusistatymus kalbantis tarpusavyje.

Per tą transliaciją sugalvota garsioji frazė „SSRS sekso nėra“. Bostono gyventojos moterys ir jų Leningrado pašnekovai uždavė daug klausimų, norėdami sužinoti viską apie moterų gyvenimą abiejose geležinės uždangos pusėse.

Vienas iš Bostono gyventojos klausimų buvo apie sovietinę reklamą. Amerikietė teigė, kad JAV reklama turi daug bendro su seksu, ir paklausė, ar sovietinėje reklamoje yra sekso. Sovietų moteris Liudmila Ivanova atsakė: „Ne, mes neturime sekso ir esame griežtai prieš tai“. Tai iškart sukėlė sovietinės auditorijos juoko pliūpsnį, tačiau aiškiai girdima, kaip viena moteris taiso kalbėtoją: „Mes seksu užsiimame, tiesiog neturime tokios reklamos“. Pats Vladimiras Pozneris taip pat pridūrė, kad teiginys buvo klaida.

 

Daug metų po šios laidos, 2004 m., interviu „Komsomolskaja pravda“ laikraščiui Ivanova teigė, kad jos tikrieji žodžiai buvo „SSRS nėra sekso, mes turime meilę“, tačiau paskutinę jo dalį užgožė auditorijos juokas.

„Aš neteisi? Žodis „seksas“ buvo kažkas, kas artima necenzūriniam žodynui. Mes neseksavome, bet mylėjomės. Tai ir norėjau pasakyti “, - pridūrė ji.

Vėliau versiją „mes vietoj sekso, turime meilę“ patvirtino „Kosminio tilto“ direktorius Vladimiras Mukusevas. Jis taip pat sakė, kad Ivanova paprašė jo ištrinti šią įrašo dalį. Jis kurį laiką prisiminė svarstęs, bet galų gale nusprendė palikti šią dalį, kuri tiek JAV, tiek sovietinę auditoriją suvienijo juoku, suteikdama jiems ką nors nuotaikingo.

 

Todėl frazė „Mes neturime sekso SSRS“ buvo iškart paimta ir paversta pokštu tiek amerikiečių, tiek sovietų. Vėliau, Sovietų Sąjungoje mėgstama pridurti, kad vaikai SSRS gimė dėl stiprios meilės... komunistų partijai!

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(36)
(8)
(28)

Komentarai (10)