Vienintelis žmogus istorijoje, žinomas kaip nykštukas ir milžinas: kaip tai įmanoma? (Foto)  ()

Adamas Raineris yra vienintelis asmuo rašytinėje istorijoje, kuris buvo ir nykštukas, ir milžinas. Prieš jums ką nors sakant: mes neapibūdiname vidutinio ūgio žmogaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Adamas Raineris gimė 1899 m. vidutinio ūgio tėvams. Kai jis sulaukė paauglystės, buvo aišku, kad jis yra mažesnis nei dauguma vaikų gimtajame Graco mieste, tuometėje Austrijoje-Vengrijoje. Dėl savo ūgio – tada 4 pėdų 6 colių (1,37 m) Raineris buvo laikomas nykštuku – jam nebuvo leista patekti į kariuomenę. Po kelerių metų jis vėl bandė patekti į kariuomenę, bet būdamas 20 metų ir vos 5 centimetrais aukštesnis vis tiek neatitiko ūgio reikalavimų.

Medicinos ataskaitos parodė, kad Raineris turėjo neįprastai dideles rankas ir kojas pagal savo ūgį, jo nešiojamų batų dydis buvo net 43 (europietiškais matmenimis).

Būdamas 21 metų – gerokai vėliau, nei dauguma žmonių nustoja augti – Adamas pradėjo neregėtai stiebtis aukštyn. Būdamas 32 metų jis buvo 7 pėdų 2 colių ūgio (2,18 m). Anksčiau buvęs per žemas, kad galėtų įstoti į armiją, dabar jis buvo aukštesnis beveik už visus sutiktus žmones.

 

 

1930-ųjų pradžioje Rainerį apžiūrėjo daktaras A. Mandlas ir daktaras F. Windholzas, kurie jam diagnozavo akromegaliją – retą sutrikimą, kai organizmas gamina per daug augimo hormono. Šis sutrikimas paaiškino jo neįprastai dideles rankas ir kojas (dažną sutrikimo simptomą), taip pat pernelyg didelį nuovargį ir neįprastai didelį veidą.

Medikų komanda nustatė jo staigaus augimo priežastį. Tai buvo navikas, spaudžiantis smegenis hipofizės srityje. Gydytojai operavo Rainerį, kad pašalintų naviką, tikėdamiesi užkirsti kelią tolesniam augimui. Nors navikas buvo sėkmingai pašalintas, to pakako tik sulėtinti Adamo augimą. Kai jis buvo matuojamas kitais metais, jo ūgis nepakito, tačiau stuburas pradėjo kreivėti, vadinasi, jis vis dar augo.

 

 

Adamui augant, jo sveikata suprastėjo. Išlenktas stuburas ilgainiui neleido vyrui savarankiškai atsistoti. Jo regėjimas ir klausa blogėjo, ir galiausiai jis mirė sulaukęs 51 metų, būdamas 7 pėdų 8 colių (2,34 m) ūgio, t. y. aukščiausiu vyru Austrijoje.

Šiuo metu nėra kitų žinomų atvejų, kad asmuo per visą savo gyvenimą būtų priskirtas nykštukui ir milžinui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()