Nutekėję privatūs deklaracijų ir mokesčių įrašai atskleidė sunkiai suvokiamą faktą: kodėl Jeffas Bezosas ir Elonas Muskas beveik nemoka pajamų mokesčio?  ()

Niekada nematyti IRS mokesčių įrašai rodo, kad 25 turtingiausi amerikiečiai nemoka mokesčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt sumokėjote daugiau pajamų mokesčio nei milijardieriai Jeffas Bezosas ir Elonas Muskas. Net ir didėjant jų turtui, jie vis tiek beveik nemoka pajamų mokesčio, rašoma „ProPublica“ vienetinėje ataskaitoje.

Išsami ataskaita paaiškėjo dėka „ProPublica“ tyrimo, į kurį pateko „didžiulė IRS informacijos talpykla“, per kurią daugiau nei 15 metų buvo deklaruojamos kai kurios JAV mokesčių deklaracijos, tame tarpe ir turtingiausių pasaulio žmonių.

Milijardieriams, tokiems kaip Jeffas Bezosas ir Elonas Muskas, regis, pavyko visiškai legaliai išvengti didžiulio pajamų mokesčio. Skirtumas tarp milijardierių pajamų ir jų sumokėto pajamų mokesčio yra stulbinantis.

„ProPublica“ pranešė, kad 2007 m. ir 2011 m. Bezosas nemokėjo pajamų mokesčio, o Muskas to paties išvengė 2018 m.

Apskritai, 2014–2018 m. 25 turtingiausi amerikiečiai iš viso sumokėjo 13,6 mlrd. JAV dolerių federalinį pajamų mokestį, o bendrai skaičiuojant jų turtas padidėjo maždaug 401 mlrd. JAV dolerių.

 

Sunku suprasti, kaip turtingiausi pasaulio žmonės išsisuka mokėdami tokius nedidelius mokesčius. Kaip jiems tai pavyksta?

Viskas priklauso nuo pajamų. Dauguma sąraše esančių milijardierių „kompensuoja kiekvieną uždirbtą centą nuostoliais iš šalutinių investicijų ir įvairiais atskaitymais, pavyzdžiui, skolų palūkanų išlaidomis ir neaiškia „kitų išlaidų“ kategorija“, – rašoma pranešime.

Taigi, Bezosui, Muskui  ir kitiems milijardieriams nereikia didelių atlyginimų, nes auga vertė to turto, į kurį yra investuojami uždirbti pinigai. Kaip pažymima ataskaitoje, pvz., Markas Zuckerbergas ir Steve Jobsas (vadovaudamas „Apple“) nusprendė sau mokėti tik 1 JAV dolerio atlyginimą. Kiti generaliniai direktoriai ir steigėjai pasekė tuo pačiu. Kai kurie gali atkreipti dėmesį į gerus ketinimus, o kiti gali manyti, kad visa tai susiję su pajamų mokesčio vengimu.

 

Pasak „ProPublica“, milijardierių turtus sudaro „labai išaugusi jų turto vertė“, kuri JAV įstatymuose nelaikoma apmokestinamosiomis pajamomis, nebent milijardieriai nusprendžia tai parduoti.

Jau kurį laiką plačiai suprantama, kad turtingieji nėra apmokestinami tiek, kiek ne tokie turtingi, ir, kad vidutinis žmogus gyvena nuo algos iki algos ir yra apmokestinamas dideliu pajamų mokesčiu.

Kiti „ProPublica“ žingsniai bus tiksliai išsiaiškinti, kaip JAV turtingiausiems žmonėms pavyksta ir toliau tvarkytis, kad būtų išvengta teisėtų federalinių pajamų mokesčių mokėjimo.

Tokių didelės vertės duomenų ir privačių įrašų nutekėjimas neliko nepastebėtas, o „Financial Times“ duomenimis, JAV mokesčių institucijos tiria, kas ir kaip dalinosi šiais privačiais mokesčių įrašais su „ProPublica“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(9)
(31)

Komentarai ()