7 liūdnai pagarsėję Alkatraso kaliniai: čia kalėjo ne tik užkietėję nusikaltėliai, bet ir JAV vyriausybei neįtikę asmenys  ()

Garsiausių Alkatraso federalinio kalėjimo kalinių sąrašas skamba išties įspūdingai. Čia buvo kalinami tokie gangsteriai, kaip Al „Scarface“ Kaponė ir George „Machine Gun“ Kelly. Susipažinti su kalėjimu teko ir Bostono mafijos bosui Jamesui „Whitey“ Bulgeriui bei Harlemo narkotikų karaliui Ellsworthui Raymondui „Bumpy“ Johnsonui. Tačiau ne visi iš 15 000 kalinių, per metus kalinamų saloje San Francisko įlankos viduryje, buvo smurtiniai nusikaltėliai. Štai keletas liūdnai pagarsėjusių ir nelabai žinomų kalinių, praleidusių laiką ant Uolos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hopių devynioliktukas

1894 m., kai Alkatrasas vis dar veikė kaip karinis kalėjimas (ne federalinis), JAV vyriausybė suėmė 19 hopių* vyrų (indėnų), kurie atsisakė leisti savo vaikus į Amerikos asimiliacijos internatines mokyklas, esančias beveik 1000 mylių nuo jų rezervacijos Oraibyje, Arizonoje.

Nuo XIX a. pabaigos iki XX a. federalinė vyriausybė, laikydamasi politikos „išgelbėk žmogų, nužudyk indėną“, įpareigojo indėnų šeimas vežti savo vaikus į tolimus internatus, skirtus ištrinti jų kultūrinį ir dvasinį paveldą. Norėdami „suamerikietinti“ jaunuolius, pareigūnai nukirpo jiems plaukus, aprengė amerikietiškais drabužiais, davė jiems amerikietiškus vardus ir uždraudė kalbėti gimtąja kalba ar praktikuoti tikėjimą. Su vaikais buvo netinkamai elgiamasi: jie dažnai buvo verčiami dirbti, buvo prievartaujami.

Siekdama užtikrinti, kad vietos bendruomenėse būtų laikomasi reikalavimų, vyriausybė naudojo kyšininkavimą, prievartą ir jėgą. Viena taktika buvo infiltruoti agentus, kurie praneštų apie nebendradarbiaujančius tėvus. 19 hopių vyrų, suimtų už tai, kad atsisakė atiduoti savo vaikus, metus praleido Alkatraso kalėjime niūriomis sąlygomis. Iš dalies norėta įspėti kitus apie reikalavimų nesilaikymą.

To meto naujienų kanalai palaikė vyriausybę, linkdami į rasinius stereotipus ir sumenkindami hopių vyrų išbandymą. Vienas San Francisko laikraštis pavadino juos žudikais ir „gudriais raudonodžiais“, kurie atsisakė „civilizuotų baltųjų būdo“. Kitas apibūdino kalinimą Alkatrase kaip poilsį, o kalėjimo valgį palygino su „bet kurio paprasto antros klasės viešbučio“ valgiu.

Kai hopiai buvo paleisti, pareigūnai jiems pasakė, kad jiems nereikės leisti savo vaikų į asimiliacijos mokyklas – vyriausybė galiausiai atsisakė šio plano.

Frankas Lucasas Boltas

Apie Alkatraso LGBTQ+ kalinius buvo užfiksuota nedaug, tačiau gėjai taip pat kalėjo liūdnai pagarsėjusiame kalėjime. Tiesą sakant, tai buvo keistas vyras Frankas Lucasas Boltas, kuris tapo pirmuoju oficialiu kalėjimo kaliniu. Boltas tarnavo JAV armijoje Panamoje, kai 1932 m. buvo nuteistas už sodomiją ir išsiųstas į Ramiojo vandenyno regiono karinį kalėjimą. Tada, 1934 m. birželio mėn., Boltas buvo išsiųstas į naujai įsteigtą Alkatraso federalinę įkalinimo įstaigą, likus dviem mėnesiams iki oficialaus kalėjimo atidarymo rugpjūčio 11 d.

FTB direktorius J. Edgaras Hooveris, bene tvirčiausias Alkatraso šalininkas, pasirašė oficialius Bolto priėmimo dokumentus įformindamas Boltą kaip Alkatraso kalinį Nr. 1. Hooveris norėjo, kad Alkatrasas būtų laikomas ne tik pavojingiausių Amerikos mafiozų ir nusikaltėlių kalėjimu, bet ir kaip Amerikos netolerancijos ir baudžiamojo persekiojimo už homoseksualumą ir, jo nuomone, „nepageidaujamo gyvenimo būdo“ simboliu.

Al Kaponė

 

Liūdnai pagarsėjusiam Čikagoje gyvenusiam mafiozui Al Kaponei nebuvo sunku kalėjimuose. Iki Alkatraso. Anksčiau kalėjęs Atlantoje ir kituose kalėjimuose Al Kaponė įdarbindavo sargybinius, kad šie dirbtų pagal jo įsakymą ir naudojosi ypatingomis privilegijomis – nuo ​​namuose gaminto maisto ir patogios patalynės iki neribotos prieigos prie prižiūrėtojo.

Visa tai nutrūko, kai 1934 m. Al Kaponė ketveriems metams atvyko į Alkatrasą. Kaip vienas iš pirmųjų kalinių, išsiųstų į Uolą (jis buvo kalinys Nr. 85), Al Kaponei buvo atsisakyta suteikti įprastus prabangius patogumus ir jis nebebuvo apsaugotas nuo smurto ir kalėjimo chaoso. Tačiau jis ėmėsi muzikos ir įkūrė kalėjimo grupę.

Robertas Stroudas, dar žinomas kaip Alkatraso „Žmogus paukštis“

Tuo metu, kai 1942 m. Robertas Stroudas buvo perkeltas į Alkatrasą, jis jau buvo įsitvirtinęs kaip vienas pavojingiausių ir žinomiausių kalinių Amerikoje.

 

Stroudas pirmą kartą į bausmių vykdymo sistemą pateko daugiau nei 30 metų anksčiau, 1909 m., kai buvo nuteistas už žmogžudystę ir įkalintas Vašingtono valstijoje. Po to, kai buvo perkeltas į kalėjimą Leavenworth mieste, Kanzaso valstijoje, jis patyrė daugybę priešiškų ir smurtinių epizodų, kurių kulminacija buvo 1916 m., kai Stroudas 1100 kalinių akivaizdoje mirtinai subadė kalėjimo prižiūrėtoją. Stroudas už tai buvo nuteistas mirties bausme, tačiau tuometinis prezidentas Vudrou Vilsonas bausmę pakeitė įkalinimu iki gyvos galvos be lygtinio paleidimo.

Per ateinančius 30 metų Stroudas tapo savamoksliu ornitologu, studijuojančiu kanarėlių piešimą ir veisimą. Jo pomėgis tapo toks varginantis, kad Stroudui buvo leista veisti paukščius ir išlaikyti laboratoriją savo kameroje. Šioje „laboratorijoje“ Stroudas parašė dvi knygas apie kanarėles ir prisidėjo prie stebėjimo tyrimų, kurie vėliau būtų naudingi bendram paukščių tyrimui.

1942 m., kai Stroudas atvyko į Alkatrasą, jis jau buvo žinomas kaip „Žmogus paukštis“. 1962 m. jo žavinga istorija tapo didele kino tema. 1962 m. buvo išleistas filmas „Alkatraso paukštis“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Holivudo žvaigždė Burtas Lankasteris. Stroudui niekada nebuvo leista žiūrėti filmo, o Lankasteris buvo nominuotas geriausio aktoriaus „Oskaro“ nominacijai. Stroudas mirė 1963 metais.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()