Kaip atsirado žaidimai su kamuoliu? Nuo bandymų pakeisti orus iki pirmųjų krepšinio rungtynių Lietuvoje  ()

Žaidimai su kamuoliu buvo žaidžiami jau ikiistoriniais laikais. Pradžioje – kaip religinių apeigų dalis. Žmonės tikėjo, kad vaikydamiesi kamuolį gali pratęsti vasarą ar keisti vėjo kryptį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovės graikai pirmieji pradėjo žaisti savo malonumui, o senovės Egipte žaistas futbolas: archeologai surado ne tik tai vaizduojančių piešinių, bet ir pačių kamuolių.

Lietuvoje populiariausi žaidimai su kamuoliu – krepšinis ir futbolas.

Pirmąsias futbolo komandas mūsų krašte subūrė 1909 m. iš Rusijos į Lietuvą grįžęs Rusijos karininkas Vincas Petrauskas. Tais metais futbolą Klaipėdoje žaidė Mokytojų seminarijos ir „Prūsijos“ komandos. 1912 m. rugpjūčio 6-ąją Kaune įvyko rungtynės tarp vietos „Aro“ komandos ir Vilniaus futbolo lygos rinktinės, kurias 10:5 laimėjo vilniečiai. 1919 m. liepos 13-ąją Kaune per Lietuvos sporto sąjungos šventę pirmą kartą po nepriklausomybės paskelbimo įvyko parodomosios futbolo rungtynės.

Futbolo kamuolys padėjo atsirasti ir krepšiniui. 1891-ųjų žiemą Springfildo (Masačusetso valstija) koledžo vadovai paprašė kūno kultūros mokytojo Jameso Naismitho kuo nors sporto salėje užimti studentus, kad jie per žiemą neprarastų fizinės formos. J.Naismithas kiekviename salės gale pritvirtino po krepšį persikams rinkti, surado futbolo kamuolį ir nustatė tam tikras taisykles, kurios vėliau tapo dabartinių pagrindu.

Į Lietuvą krepšinis atėjo dviem keliais – iš Rusijos ir iš JAV. Pirmosios žinios apie krepšinį Rusiją pasiekė 1901 m., o krepšinio imta mokytis 1905 m. draugijoje „Majak“. 1917–1918 m. sportinėje „Majak“ veikloje aktyviai dalyvavo broliai Karolis ir Viktoras Dineikos.

 

Grįžęs į Lietuvą K.Dineika 1920 m. parengė pirmą lietuvišką knygelę apie krepšinį „Krepšiasvydžio (basketbolo) vadovėlis vyrams“.

Iš JAV krepšinį į Lietuvą atvežė Amerikos lietuviai. Didžiausias šios sporto šakos populiarintojas buvo legendinis lakūnas Steponas Darius. Jis pats žaidė, mokė kitus, o 1926-aisiais išleido knygelę „Basketbolo žaidimas“. 1922 m. balandžio 23 d. Kaune įvyko pirmosios oficialios rungtynės tarp Lietuvos fizinio lavinimo sąjungos ir Kauno rinktinės.

 

Tada buvo rašoma: „Žiūrovai tiek buvo susižavėję šiomis rungtynėmis, kad žiūrėdami į mūsų vikrius, linksmus žaidėjus jautėsi esą visai kultūringoj valstybėj. Publika širdingai džiaugėsi puikiu krepšininkų žaidimu ir nesigailėjo katučių vykusiems S.Dariaus ir V.Dineikos metimams ir pasuotėms. Pirmą kartą Lietuvoje suruoštos krepšiasvydžio rungtynės davė gražių vilčių, kad ateityje šis žaidimas galėsiąs atnešti mūsų sportininkus prie didesnių laimėjimų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()