[Žinios trumpai] Ukraina perlenkė lazdą su pinigų spausdinimu? Skelbia apie milžiniškas pasekmes šaliai  ()

Per pirmuosius tris karo mėnesius Ukrainos nacionalinis bankas vyriausybės reikmėms finansuoti išspausdino 120 mlrd. grivinų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „lb.ua“ parašė finansų ministras Igoris Umanskis.

Nuo karinės padėties pradžios Ukrainos vyriausybė iš viso surinko beveik 90 mlrd. grivinų pirminiuose aukcionuose pardavusi karines obligacijas, iš kurių 77 mlrd. UAH išplatindama IGLB (obligacijų) grivinomis, o 13 mlrd. IGLB išleidžiama užsienio valiuta. Tuo pačiu metu per tą patį laikotarpį NBU (Ukrainos nacionalinis bankas) tiesiogiai įsigijo IGLB už 120 mlrd. grivinų.

I. Umanskis įsitikinęs, kad valdžia per daug kliaujasi spaustuvės darbu, nepaisydama kitų biudžeto pildymo šaltinių, ir tai yra viena didžiausių jos klaidų.

Žinoma, karo padėties metu centrinio banko dalyvavimas teikiant tiesioginę paramą biudžetui tam tikru mastu yra visiškai pagrįstas, bent jau jis neturėtų viršyti prekybinių apimčių, o NBU turėtų būti „paskutinis skolintojas“, rašė I. Umanskis

Pasak eksperto, tolesnis Vyriausybės pasikliovimas vien papildoma grivinų emisija ir Ukrainos nacionalinio banko tiesioginiu biudžeto finansavimu gali turėti milžiniškų pasekmių šaliai – sparčią infliaciją, grivinos devalvaciją ir dėl to gyventojų, kurių pajamos mažės, nuskurdimą.

„Pagal tas sąskaitas, kurios dabar bus apmokamos „per spaustuvę“, nuo tam tikro momento visa visuomenė turės mokėti daug didesnę kainą – ir mes tai jau ne kartą matėme“, – sakė I. Umanskis.

 

Vietoj to, anot eksperto, Vyriausybė turėtų atkreipti dėmesį į IGLB patrauklumo investuotojams didinimą, didinant jų pelningumą, ir labiau stengtis gauti žadėtą ​​tarptautinę pagalbą.

„Karas neigiamai atsiliepia valstybės finansams. Šitai yra objektyvu. Pajamų bazė krenta dėl šalies naikinimo ir sumažėjusių ekonominės veiklos galimybių. Tačiau Ukrainos atveju – mes vis dar turime nemažai nepagrįstų populistinių sprendimų dėl mokesčių išimčių. Ryškus netinkamo valdymo pavyzdys.  Ir priešingai, finansavimo poreikis, atvirkščiai, auga. Tai yra, pinigus vis tiek reikės iš kažkur paimti, ir visu pajėgumu“, – apibendrino I. Umanskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()