Egidijus Papečkys. Ar galėjo Lietuva pasipriešinti SSSR?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2009-12-12 20:30
Nori pasakyti jog kokie CŽV agentai atėjo ir įvykdė Sąjūdį? Juk sovietmečiu lietuvoje tik atsilikėliai gyveno...
Dainius2 2009-12-12 20:46
Sąjūdį kurti buvo lengva ta prasme, kad jo ir Lietuvos priešas tada buvo akivaizdus - Tarybų santvarka ir jos įdinga santvarka. O dabar viskas kitaip: kaip tu su populizmu pakovosi, kai dauguma žmonių jo net neatpažįsta. Net ir stipriausią priešą lengviau įveikti, kai jį matai, o kai priešas (neišprusimas, popsas, savanaudiškumas ir kt.) įaugęs į tavo mastymą - jo taip lengvai neatsikratysi. Čia jau neužteks būrio inteligentų visai lietuvai pakeisti. Teks šviesti ir plačiąją liaudį.
Arns 2009-12-12 22:30
Na formaliai sąjūdis buvo Gorbačiovo perestroikos ir glastnostj dalis, panašūs dariniai neatsitiktinai buvo ne vien pas mus. Berods tik 1989 ir pats Sąjūdis pradėjo kelti tikslus kaip didesnis savarankiškumas ar net nepriklausomybė. O iš kur atsiras tie inteligentai? Vieni senosios kartos, kurie norom nenorom turėjo mokytis ir komunistiškai mąstyti(it V.Lansdbergis, D.Grybauskaitė ir net kiti žymūs dabarties žmonės), o jaunojo karta iš esmės auga popse, patys propagandoje įsisukę... Negi uždaras ratas?
okta 2009-12-12 23:28
Toli gražu taip nėra, labai daug yra gabių, išsilavinusių, kažko daugiau gyvenime siekiančių žmonių jaunimo tarpe. Užtenka nueiti į bet kurios politinės partijos buveinę jos narių susirinkime ir pamatysite kiek ten renkasi jaunimo.
Arns 2009-12-12 23:39
tai pala, o populizmu užsiiminėja ne esamos partijos?
okta 2009-12-13 12:31
Aš ne apie populizmą rašiau.
Dainius2 2009-12-13 14:10
Populizmu užsiiminėja tokios partijos kaip "Darbo partija" ar "Tvarka ir teisingumas", o liberalai, konservatoriai ir iš dalies socdemai yra daug rimtesnės ir principingesnės partijos. Manau, kad jos esminių reformų nedaro tik todėl, kad bijo neišprususios liaudies reakcijos. Beje, mano mintis aiški: nori turėti valdžią rimtai besirūpinančią Lietuva - reikia išprususios tautos. Ką tu nori pasakyti savo komentarais? Kad nereikia šviesti liaudies?
Arns 2009-12-13 14:29
Formaliai rimtesnės, bet tiek socdemais, o ypač konservatoriais esu nusivylęs, nes nevykdomi nė vienas pažadas, o šiemet konservai iš vis padarė priešingai, nei žadėjo(augink 2 vaikus; o trumpinamos motinystės atostogos, mažinamos išmokos, nesutvarkyta(tiksliau perjaukta) įstatymų bazė daugiau atima pinigų, nei duoda šeimoms. Konservatoriai pirmiausia, anot ideologų, turi viską pasverti ir tik tada daryti pakeitimus, o mūsiškiai vos ne kaip XIX amžiaus liberalai elgiasi ir t.t.) Reformos nedaromos, nes iškris blogi kadrai, nesvarbu kaip jie dirba, svarbu partinis(t.y savas) žmogus poste. Konservatoriai itin mėgsta keisti kadrus, atsižvelgiant labiau į lojalumą, o ne į tinkamumą tam postui. Aš noriu pasakyti, jog idėjinių vadų nerasta, ir kliautis jog su esama padėtimi kažkas išaugs, yra naivu, reikia burti žmones, šviesti, o ne laukti kol "valdžia"(o kodėl pas mus, šis žodis, nereiškia visų LR piliečių?) prastums kokią programikę ir vėliau kelis metus girsis kokį pasiekimą "padarė"
Dainius2 2009-12-13 16:38
Tai ir aš sakau, kad reikia šviesti žmones. Manau, kad ir iš tokios kaip mūsų iš dar iš prastesnės visuomenės gali išsivystyti sąmoninga visuomenė, tiesiog reikia tų idėjinių vadų. O jų kaip ir yra Leonidas Donskis, Vytautas Radžvilas ir kompanija. Kodėl jie nebando organizuoti masinio liaudies švietimo - nežinau. Galbūt, jiems tai atrodo per nelyg keistas, neįprastas darbas, juk turbūt nerastume nė vienoje pasaulio šalyje organizacijos, kuri masiškai organizuotų visuomenei paskaitas apie ekonomiką, teisę ar aiškintų apie tai koks turi būti geras (toliaregiškas, principingas) politikas ir kaip tokį atpažinti. Bet argi tai pasiteisinimas girdi: niekur to nėra, tai nebus ir pas mus. Bet juk niekur kitur pasalyje ir cepelinų nieks neverda, tai gal ir jų atsisakykime...
Nightbringer 2009-12-15 10:50
Jeigu niekur to nėra, tai nereiškia, kad pas mumis to nebus. Juk Lietuva ankščiau buvo viena tolerantiškausiu valstybiu, ankščiau negalėjome įsivazduoti balsuojančiu moteriu, o Lietuva parode puiku pavizdį. O kitas klausimas: kiek tas švetimas bus efektyvus?
Dainius2 2009-12-18 21:52
Jeigu tie kas mokysis ir tie kurie mokys pasistengs, švietimas bus efektyvus. O jei nesistengs tai ir toliau galės skųstis, kaip kokios turgaus bobutės, ir nieko nedaryti.
kionig 2009-12-19 18:18
O jeigu ir toliau filosofuosime, tai ziu ir busim filosofais egzistuojancius jau 1000 metu
Dainius2 2009-12-19 20:27
Tu šitą geriau taikyk tiem mūsų "inteligentam", kurie nuolat skundžiasi, kad žmonės klauso ne tos muzikos, balsuoja ne už tuos politikus, bet nedaro nieko, kad tie žmonės nusimanytų tiek muzikoje tiek politikoje.
kionig 2009-12-19 22:19
Siaip politika yra tikraja to zodzio prasme sudas. Uztat nenoriu terliotis, bet uz savo teises pakovosiu.
gabus 2009-12-19 23:35
Kurk savo partiją. O jei benraminčių nerasi, tai tada pažiūros kreivokos matyt.
StN 2009-12-20 13:45
Matot, jeigu norit kurt partijas, turėsit pasiimt galybę kūjų, kad nuverst tą sieną kuri stovi prie valdžios rūmų. O jeigu kaip nors pavyks prasmukt pro tą sieną - tai tada būsit kitom priemonėm išgrūsti. Valdžia pas mus yra klanas. Ji nieko neįsileidžia be savo sutikimo. Tai yra ne spekuliacijos, o faktas. Mūsų žiniasklaida yra papirkta, ją valdo "valdžios" atstovai. Kad kažką padaryt - reikia daryti jau ne demokratiniais principais, o revoliuciniais.
Jobke 2009-12-20 14:21
:D
Arns 2009-12-20 15:36
tik nereik sapnuoti, jokio klano nėra, bent tokio, kuris kitų neįsileistu. Paprasčiausiai kiekviena, normali partija, turi savo elektoratą, kuris ir pabrėžia partijos privalumus, prieš kitas. Normalus dalykas, nereik tikėtis jog jei įkūrei partiją, tai per artimiausius rinkimus papulsi į valdžią ir galėsi nieko nedaryti. Tiesiog kurk partiją su idėja, nenorėk per vieną rinkiminį ciklą pasiekti visko kas aukščiausia, dirbk, politikuok, siūlyk idėjas ir kaip tai įgyvendinti. Po kiek laiko ir bus rezultatai. Visi nori staigiai. Beje, JAV yra 2 partijos, ir tik jos, kitos net norėdamos nieko nepasiekia. Atsimenate, kad Obama buvo išrinktas kaip vienas iš 3-ų galimų kandidatų? Be interneto, daug kas žinome koks to kito(ne Mackein) kandidato vardas? Nei pas mus, nei JAV, praktiškai niekur nebuvo pristatomas. Va čia tai jau tikras politikos klano pavyzdys, kada tu arba respublikonas arba demokratas arba esi niekas(politine prasme).
Dainius2 2009-12-20 19:50
Jeigu mūsų politikai būtų geresni, taip ir pati politika būtų švaresnis dalykas Manau, kad klanai mūsų valstybėje egzistuoja, bet jie neturi tiek galios, kad visiškai atkirstų kelius geriems politikams į valdžią, tuo labiau, kad ir dabartinė valdžia nėra labai jau bloga.
Nightbringer 2009-12-20 20:09
Kad manau, kad į tokius susirinkimus niekas neateitu, nebent valstybe kompensuotu didžiule reklama. Žinot ko nepastebit? Ogi mokyklos, nes dešimtokai, jau daugiau ar mažiau sugeba mastyti, tai kodėl jų neapmokom? Pradžioje paruošiame vadovelius, paskui (galbūt) apmokome mokytojus (stažuote) ir galiausiai pridedame nauja pamoka 10,11,12-okams.