Savo grobimams finansuoti Somalio piratai kuria kooperatyvus  (30)

Netoli Somalio esančiuose vandenyse siaučiantys piratai šioje šalyje įkūrė "akcininkų" kooperatyvą, taip siekdami paskatinti vietos gyventojų investicijas į jų industriją. Rinka klesti - nelegalaus verslo organizacija jau jungia 72 "jūreivystės kompanijas".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis "kooperatyvas" įkurtas pagrindinėje Somalio jūrų piratų bazėje - Haradheere mieste. Gerai ginkluoti nusikaltėliai jau kurį laiką terorizuoja Indijos vandenyne ir strategiškai svarbioje Adeno įlankoje esančius jūrų kelius, kurie per Raudonąją jūrą jungia Europą su Azija. Preliminariais įvertinimais manoma, jog nusikalstamos grupuotės iš išpirkų jau susirinko dešimtis milijonų dolerių, o užsienio karinių laivynų pasirodymas šioje geografinėje zonoje, panašu, vis labiau skatina užpuolikus grobio ieškoti vis toliau nuo savo krantų. Tai - viliojantis verslas, pritraukiantis investuotojus iš pačių įvairiausių Somalyje gyvenančių tautinių grupių, įskaitant užsienyje gyvenančius šios šalies išeivius. Finansinis tinklas tapo toks sudėtingas, jog investicijoms valdyti prireikė atskiros organizacijos.

Vienas turtingas buvęs piratas vardu Mohammed "Reuters" naujienų agentūros žurnalistams aprodė vietas, kuriose veikia šios organizacijos filialai. Šie taškai jo teigimu tapo svarbia priemone, kuria pasinaudodami piratai pritraukia vietinės bendruomenės paramą savo operacijoms, nepaisant visų su tuo susijusių pavojų. "Kooperatyvą įsteigti sugalvojome prieš keturis mėnesius. Pradėjome nuo 15-os jūrininkystės kompanijų, dabar čia jų yra 72. Dešimčiai iš jų grobimai sekasi iki šiol" , teigė Mohammed. "Akcijos yra atviros visiems ir visi gali dalyvauti - arba dalyvaudami jūrų operacijose asmeniškai, arba krante - tiekdami reikalingą finansavimą, ginklus ar kitas naudingas medžiagas... mes piratavimą pavertėme bendruomenine veikla".

400km į šiaurės rytus nuo šalies sostinės Mogadišo įsikūręs Haradheere miestas anksčiau buvo mažytis žvejų kaimelis. Dabar tai klestintis miestas, kuriame piratai ir jų rėmėjai važinėja prabangiais visureigiais, ir jų yra tiek daug, kad dulkėtose gatvėse susidaro eismo kamščiai. Vakarų palaikoma prezidento Sheikh Sharif Ahmed Somalio vyriausybė aršiai kovoja su gerai organizuotais Islamo ekstremistais, tačiau patikimai kontroliuoja vos kelias sostinės gatves. Todėl administracinė valdžia Haradheere mieste neturi visiškai jokios įtakos - vietos pareigūnai teigia, jog piratavimas užmoka už viską. "Piratavimas ir su tuo susijęs verslas tapo pagrindine pelninga ekonomine veikla šiame regione, ir mes, kaip vietos gyventojai, priklausome nuo šios veiklos rezultatų", sako miesto saugumą užtikrinantis pareigūnas Mohamed Adam. "Rajonas gauna tam tikrą procentą nuo kiekvieno laivo grobio, ir pajamos skiriamos viešajai infrastruktūrai plėtoti, įskaitant mūsų ligonines ar viešąsias mokyklas".

Rizika prieš naudą

Sausros nukankintoje šalyje jauniems žmonėms praktiškai nėra jokių įsidarbinimo galimybių. Daugelis jų susivilioja turtais, kuriuos žada jūra. Abdirahman Ali buvo vienos Mogadišo vidurinės mokyklos moksleivis, kol kartu su visa šeima pasitraukė dėl ten vykstančių nuolatinių mūšių. Viena iš alternatyvų buvo keliauti į Vidurio Shabelle regioną, kuriame griežtos pakraipos Islamo ekstremistai yra uždraudę daugumą pramogų, įskaitant sporto varžybų žiūrėjimą, jau nekalbant apie prisijungimą prie piratų. Taigi šeima pasirinko keliauti į Haradheere. Dabar Abdirahman Ali saugo tailandietišką žvejybos laivelį, kuris laikomas tiesiog ant kranto. "Iš pradžių galvojau emigruoti iš šalies, tačiau tada prisiminiau savo draugus, kurie žuvo kelionės metu bandydami nelegaliai patekti į Italiją", sakė vaikinas "Reuters" žurnalistams. "Taigi aš pasirinkau prisijungti prie piratų, vietoj to kad mirčiau dykumoje arba Mogadišo mūšiuose".

Haradheere "akcijų birža" veikia kiaurą parą ir yra viso miesto judėjimo centras. Čia kreipiasi tiek investuotojai, tiek gedinčios žmonos ir motinos, kurios čia ateina tikėdamosios gauti informacijos apie dingusius savo vyrus, vaikus arba gimines. Mohammed teigimu, jūroje kiekvieną savaitę jie praranda grupuotės narius ir įrangą, tačiau tai jų neatbaido. "Per pastaruosius mėnesius išpirkos netgi padidėjo nuo 2-3 iki 4 milijonų dolerių, nes padidėjo akcininkų skaičius ir rizika. Tegu antipiratiniai laivynai ieško mūsų. Mes dėl to nesirūpiname, nes mūsų darbo motyvas yra 'veik arba žūk' ".

Investuotoja į piratavimą 22 metų Sahra Ibrahim stovi eilėje, laukdama savo grobio dalies, gautos vienai grupuočių gavus išpirką už vieną Ispanijos tunų žvejų laivą. "Aš čia laukiu savo dalies už tai, kad prisidėjau prie operacijos nupirkdama raketinę bombą", sako moteris, pridurdama, jog ginklą gavo iš savo buvusio vyro kaip alimentus. "Aš tikrai laiminga ir nesiskundžiu sėkme. Vos per 38 dienas nuo įstojimo į kompanija jau uždirbau 75000 dolerių"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)

Susijusios žymos: