„Pasaulio pabaigos“ laikrodis pasuktas viena minute atgal  (3)

Mokslininkai pasuko viena minute atgal simbolinio „Apokalipsės laikrodžio“ rodykles, atsižvelgdami į vilčių teikiančius procesus branduolinio nusiginklavimo ir kovos su klimato kaita srityse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Simbolinis laikrodis, rodanti, kiek laiko žmonijai liko iki susinaikinimo, ketvirtadienį buvo pasuktas atgal ir dabar rodo nebe penkias, o šešias minutes iki vidurnakčio. Šį laikrodį prižiūrintys žurnalo „The Bulletin of Atomic Scientists“ (BAS) leidėjai, pastarąjį sprendimą siejo su pasaulio lyderių pastangomis sumažinti savo šalių branduolinius arsenalus ir bendradarbiauti, siekiant stabilizuoti pasaulio klimatą.

Ši organizacija, kuriai priklauso 19 Nobelio premijos laureatų, pareiškė, kad naujos nauja bendradarbiavimo era išaušo dėl „pokyčių JAV vyriausybės orientacijoje tarptautinių reikalų atžvilgiu, kuriuos iš dalies nulėmė (JAV prezidento Baracko) Obamos išrinkimas“. Kaip pagrindinis stabilumo pasiekimas laikomas ketinimų atsisakymas Rytų Europoje dislokuoti priešraketinius gynybinius kompleksus.

Kalbėdamas Niujorko mokslų akademijoje vykusioje spaudos konferencijoje, branduolinės fizikos ekspertas Pervezas Hoodbhoy (Pervezas Hudbhojus) pabrėžė, kad įvyko „permaina pasaulio nuomonėje“, nes dabar pripažįstama, kad branduoliniai ginklai „nebenaudingi kariaujant ir nėra veiksminga atgrasanti priemonė“. BAS redaktorių tarybos narys Lowellas Sachnoffas pridūrė: „pasaulinis klimato šiltėjimas (dabar) kelia didesnę grėsmę negu branduolinis karas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: