Chris Martenson. Kada mūsų pasaulį ištiks finansinis kolapsas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

okta 2010-01-24 12:26
Tikriausiai nėra geriau paaiškinančio iš kur atsirado pastaroji krizė filmuko, kaip šis: http://vimeo.com/3261363
gedas 2010-01-24 12:27
http://lt.wikipedia.org/wiki/Baltijos_valstyb%C4%97s 2007 metų duomenys
Dvigubas nulis 2010-01-24 12:37
, BVP jau gerokai daugiau skiriasi. (apie 13-14k $)
enternald 2010-01-24 12:48
Tas tavo zeitgeist tikras grybas. Atsirado genijus, kuris sako kad reikia ekonomikos paremtos trukumu. Š ten skirtas lupti pinigus. Ta ekonomika tokia: nėra išteklių: darbo jėgos, neapsimoka, vistiek gaminti. Atseit kaip kare, neapsimoka tų tankų kurti, bet visi kuria, lėktuvams gaminti nėra potencialo, bet vistiek iš paskutiniųjų stengiasi kurti. Totalus debilizmas. Apie straipsnį: Nepastebėjote, kad straipsnis amerikocentristiškas. Kodėl? Ten jau fiskalinė politika daug metų prasta. Machinacijos ir bankų pinigų gamybos mechanizmai išdirbti, tik šiemet buvo nuspręsta sukurti taisykles. Tuo tarpu Europoje šito veiksnio (taisyklės šiokios tokios buvo) nebuvo. Rezultatas: vien Vokietijos užsienio prekybos balansas geresnis už JAV ir net! Kinijos. Kas šnekate apie komunizmą sukurianti gerą ekonomiką, nebesvaikite. Kuo Hitleris panašus į komunistą? Jis tikėjo geresne visuomene rasiniu požiūriu, o koministai socialiniu. Priemonės tos pačios. Sakysyt dabar stop dėdė Marksas ne Stalinas. Dėja jūs klystate ir smarkiai. Marksas buvo pirmasis mąstytojas prabilęs apie genocidą ir visuomenės valymą. Kam jūsų nuomuone "revoliucija" ? Po šiuo žodžiu ir slypi tikrasis komunizmo veidas. Komunizmas nieko gero neatnešė. Tik visi dabar dėjuojame, kad blogai. Nostalgija ir tiek. Komunistinė dešra kiek žinau nė velnio neskani, tik kažkam nuostalgija veikia.
gedas 2010-01-24 12:50
na galbūt, nesiginčysiu. man patiko tam tavo duotam linke Europos sąjunga pirmoj vietoj, poto USA.
enternald 2010-01-24 12:56
Tai čia antroje nuorodoje pagal bendrą BVP. žiūrėkit pagal 1 gyventojui (pirma nuoroda). Dar džiaugtis kad su 3 milijonai gyventojų esame net 70 kažkur:) . Dar atkreipkit i GINI ir HDI reitingus. Kuo GINI mažesnis tuo lygiau turtas pasiskirstęs (paradoksas komunistinės šalyse GINI nėra mažas kaip pvzkad ir Lietuvoje). HDI gyvenimo kokybės indeksas, kuo didesnis tuo geriau. Akivaizdu, kad mes nesame skurdi visuomenė, tik labai nelaiminga.
gedas 2010-01-24 13:00
tai gyvenimo kokybė pas mus 22 vietoj pasaulyje.
ByDainiuz 2010-01-24 13:24
Sakai grybas Zeitgeist, tai kodel vos ne zodis zodin ten buvo pasakyta tas pat kas ir siame straipsnyje ir jei siame straipsnyje butu nors kiek melo jis nebutu idetas, o beje mes dabar ir gyvenam ekonomikoje paremtoje trukumu o filme ir siame straipsnyje sakoma kad reikia kuo greiciau keisti tokia monetarine politika.
immortallt 2010-01-24 14:21
Dainiuz, kas rase sita straipsni ? Apie ekonomika ir finansus nieko nesimokes zmogus, tad baikit kist ta savo zeitgeist, nes as pradesiu aiskinti, kad star trek apie pasauli daugiau tiesos pasako nei tas jusu zeitgeist Antra ekonomikas dazniausiai lygina pagal BVP o ne pagal BVP PPP, PPP skirtas socialiniams dalykams labiau. Ir kai lyginat BVP imkit tuos pacius metus ir ne is wikipedia o is http://www.stat.gov.lt Valiutos verte priklauso nuo keliu dalyku: BVP, spausdinimo tempo ir rezervu. Latviai rezervu fonda biski isleisdavo. Lietuviai ne cento neisleido. I rezerva pinigai atplaukia tada, kai atvaro investuotojas ar turistas i sali (ar tik virtualiai atvaro) ir ka nors perka uz litus. Kai perka uz litus - Lietuvos bankas pakeicia eurus i Litus (na i ta grandine dar isivele komerciniai bankai). Taigi, kadangi kada nors litu pirkejai (daznai investuotojai) nores parduoti litus, tai laiko tuos rezervus. Latas silpnesnis, nes ju rezervas tustesnis ir investuotojai krizes pradzioj supanikavo ir istrauke daug pinigu. Buvo paskaiciuota, kad tokiais tempais neistemps ne pusmecio. Tada ir gavo TVF paskola, kuri buvo skirta rezervams. TVF nera taip jau blogai. Jei dar nebutu proamerikoniskas, tai butu is vis gerai. Tik kad va praziopsojo proga paimti pinigus uz mazas palukanas. Filmuke praziopsotas vienas momentas apie CDO. Tu risky daliu niekas praktiskai nepirkdavo, todel paeme ir surinko jas visas ir isdalino is naujo. Taip vien tik is risky daliu gavo ir vel safe, okey, risky (is tikruju buvo pjaustoma i daugiau daliu). Ir sito deja niekas kazkodel nepastebejo (niekas neskaite 200psl apraso). Situ CDO buvo prisipirke bankai, bankai tarpusavy skolindavo pinigus. Uzsilenke vienas bankas, negalejo grazinti kitam bankui, tas kitas irgi uzsilenke ir t.t. O del gyvenimo, pakeliaukit daugiau zmones, ir vaziuokit ne tik i sostines. Galbut praregesit, kad nera taip jau blogai pas mus.
bahuriux 2010-01-24 14:32
Tai $#%^@ kodel Amerikos valdzia negali praspirti to federalinio rezervo (atsaukti 1913m pasirasyto istatytmo) ir pinigu is oro leidyba pasiimti i savo rankas, nx ten paskolas imti, taip butu neskolingi amerikonai niekam, nu bent jau ne sitiek. Nx paskolas imti lietuvai is privaciu banku, jei valdzia gali pati uzsiimti savo pinigu leidyba, aisku atsakingai su protu, kad nesukelti infliacijos, netgi paskolas galetu dalinti gyventojams su % per burbulus ir be% kai krizes, zinoma ir privatus bankai galetu egzistuoti, tegu konkuruoja. Stai ko as nesuprantu. Ar cia ir yra demonokratija, taip kaip ir sugalvojo Kratijus ir tai veikia netgi geriau negu jis buvo numates? Kam ta valdzia jei ten sedi proto invalidai. Finansiniu piramidziu kurimas yra baudziamas, bet auksciausio lygio finansines piramides, gali pacios bet ka nubausti. Mastykit, tie kurie save vadina tiksliuju mokslu zinovais ir deklaruoja logini mastyma, o nesielkit ir nekomentuokit, kaip blondines, man geda uz kaikuriuos "intelektualus" siame forume.
ByDainiuz 2010-01-24 15:22
Tai ar tu bent mates ta Zeitgeist? ir jei taip gerai is manai ekonomika tai pakomentuok sita straipsni kas jame netiesa ir kokios ateities prognozes, nes dabar susidaro ispudis kad sukritikuoji straipsni be argumentu.
bambukas 2010-01-24 16:03
, nes aš vistiek latviškai nemoku skaityt ir į latvijos statistokos depertamento psl nenueisiu.
Marine3D 2010-01-24 17:31
As tai nesuprantu ko jums vis tas Zeitgeist Zeitgeist.. Ir be jo yra daug ekenomistiniu straipsniu kurie patvirtina viena ir ta pati dalyka. Valstybiu vadovai zino tai, kai kurie puse lupos ir uzsimena nors tai yra tabu, juk jie bukai leido federaliniui bankui paimti viska is savo rankas. Paparsti zmones safsiem peza kaskokias svaigaliones ir is kai kuriu komentaru aiskeja kad net neisivaizduoja is kur tie pinigai atsiranda. Pvz.: oj as uzdirbu pinigus ir is kieno kisenes ir kieno saskaita jie mokami tai nepaklausia saves. Isivaizduoja kad Lietuvos ta pati nesamone neliecai. Atsimenat laikus kai pinigus gaudavo grinais. Dabar Lietuvoje gerokai daugiau elektronines formos pinigu. Jais lengviau disponuoti ir maziau kabliuku paliekama. Kad niekas neklausinetu ir dar bukesni netgi gintu sistema. Toks tiklas. Zmones priprato taip gyventi, zmones priprato patys nemastyti ir renkasi nieko nekeisti nes reikes daug daugiau pagalvoti. Mazdaug kadangi kol kas nera pakankamo kiekio apie tai snekanciu nedviprasmiskai tai laikosi senos nuomones. Dar idomesnis fenomenas ginti sistema kuri turi tokiu dideliu trukumu. Ar komentuojatys protingieji ekonomistai isivaizduoja kad sita sistema pati tobuliausia? Kada zmones kaska sugalvojo ar sukure iskarto tobulo? Utopija turetu buti tiklas nors tai gal but ir nepasiekiama. Iki utopijos mums dar tiek kiek bezdzioniai iki masinu konstarvimo. Bedzione neturi pakankamai proto masinai sukonstruoti. Dauguma zmoniu irgi neturi pakankamai proto sukonstruoti utopinei sistemai. Pasikartosiu is kito savo komentaro: 95% pasaulio zmoniu dirba likusiems 5%. Tie 5% gal ir turetu to proto taciau jie ji naudoja savanaudiskiems tikslam kad turetu galia, valdzia ir turtus. Chebra, mes esam tie 95% ir kiekviena kas siai sistemai priestarauja yra traukiam zemyn.. Labai liudnas ir depresiskas vaizdelis taciau reiks visgi palaukt kolapso kad rudnosiai pabustu is letargo miego.. Linkiu sekmingai visiems (net ir tiems kurie taip atkakliai priestaraujat) ji isgyventi nes visi mes zmones ir turim siekti visuotines geroves.
sufas 2010-01-24 18:17
Pradedi savo pasakojimą nuo 1 lt., bet pagalvok jei yra jau prispausdintas 1 mlrd. litų. tai tas kuris pasiskolino pvz. tą tavo 1 litą ir turi atiduoti 2, tai jis gali kitą (palūkanų) litą iš kitur gauti (užsidirbti ir t.t.). Manau šis pinigų spausdinimas turėtų būti labai kontroliuojamas.Aišku viskas paprasta kai pinigai neiškeliauja iš valstybės sienų. Valstybė gali manau tada kontroliuoti pinigų spausdinimus ir nebespausdinti bereikalingo pertekliaus, jug pinigai cirkuliuoja uždarame rate - žmonės deda paskolas į bankus ir juos išleidžia, taip vėl prasideda naujas pinigų keliavimo ratas. Tačiau mūsų mylimi JAV spausdina pinigus ir taip tolina savo kaip valstybės žlugimą. Kadangi doleris yra pripažinta valiuta pasaulyje, tai už jį galima nusipirkti, bet kur, o jug kokiam žmogeliui iš kokios Afrikos šalies neįdomu iš kur tas doleris ir kuom jis padengtas. Žmogelis tik teikia paslaugas ir parduoda vertybes (jau ne fantazijas, o realius daiktus - vertybes). Taip ir tapo JAV super valstybe (čia tik mano nuomonė). Įdomus faktas - euro įvedimas. Gal ES norėjo atsiriboti nuo besaikio JAV dominavimo ES. Jugi JAV negali spausdinti eurų Dabar laukiam kai Eurai bus populiaresni už dolerius, prasidės užburtas ratas jau iš ES pusės
immortallt 2010-01-24 19:06
Dudes isisamoninkit viena dalyka: >>>>>>>>>>Besaikis spausdinimas sukuria hyperinfliacija!!!<<<<<<<<<<<<< Mokyti nemoku, gal del to niekaip nesiseka isaiskinti. Pabandysiu dar karta. Pvz Kinija pinigu spausdinti daug negali, ne del to, kad kristu kursas, bet sukeltu hyperinfliacija. Todel jie ta perkamaja galia konservuoja pirkdami US valstybines obligacijas. Taip kinai kelia paklausa USD ir kartu islaiko savo kursa zema bei USD kursa salyginai auksta (juanis patiria spaudima but revalvuotam ir pakelti keitimo kursa, bet tada sumazetu eksportas, nes uzsienieciam pabrangtu prekes). Jeigu Kinai pradetu pardavinet US obligacijas (kuriu turi kazkur apie trilijona USD), tai kiti investutojai (zmones, institucijos, salys) pradetu irgi pardavineti obligacijas ir keisti USD i savo nacionalines valiutas ar eura. Tada USD patirtu spaudima zemyn ir pradetu kursas kristi. Tokiu atveju kinai nespetu parduoti visu savo obligaciju ir prarastu gan daug pinigu. O tuo tarpu doleris vis smuktu zemyn iki kol isikistu vyriausybe ir net neisivaizduoju ka tada galetu daryti Zeitgeist maciau tik dali ir gan senai, tad nelabai bepamenu ka ten kalbejo. Taip sistema nera tobula ir ji yra taisytina. Bet problemos ne ten, kur jus kalbat. Pinigu spausdinimas daugmaz yra gerai, tik va JAV piktnaudziaut gali, nes jai tai leidzia kitos salys, leidzia isisenejusi tradicija prekiauti zaliavomis (tame tarpe ir nafta) USD. Nors europoje stengiamasi atsiskaitineti eurais. Eurai buvo ivest pagrinde skatinti ES nariu prekyba tarpusavy. Nusiima gan daug islaidu, keitimo kurso rizika, buhalterinis darbas ir galu gale paprasciau skaiciuoti kastus, pajamas ir pelna. bambukas, tada naudokis http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal ... stat/home/ nes wikipedia daznai prirasyta nesamoniu Seip si tema tikrai sudetinga ir remiuosi ne vieno dalyko ne vienu kursu. Cia geriausia reiktu rasyti didziuli straipsni, kokiu 20 A4 formato lapu - kursini ar vos ne bakalaurini, kad iki galo paaiskinti. BET kertinis akmuo: >>>>>>Besaikis pinigu spausdinimas sukuria hyperinfliacija!!!<<<<<<< Taigi, jaudintis, kad prispausdinsim per daug pinigu nereikia. Gal dar pamenat Italijos lira ? Ten keitimo kursas kazkur buvo 1euras = 2000 liru. Tikrai nepamenu tiksliai... Taigi ar tai sukele krize? Jus labai akcentuojates ties skaiciukais, o ne ka jie atstoja. Beje jeigu jau laukiat to "KOLAPSO" (net juokas ima ) tai kas tada pakeis kapitalistine santvarka ? Marine3D tu pagalvok ka kalbi... Po tokios santvarkos griuvimo manai bus gerai ? Manai bus komunistine lygybe ? Tokia NIEKADA nebus, kol mes gimsime skirtingi. Kol noresime skirtingu dalyku. Kodel buomzas turi gyventi tokiam paciam lygyje, kaip protingas zmogus, kuriam tevai paliko milijonus, nes tevai taupe pinigus ilga laika ir protingai juos valde. Beje atlikote skaiciavimus kiek turetumete pinigu, jei padedumet 1000 euru i vidutines ir mazos kapitalizacijos imones keturiasdesimciai metu (vidutines ir mazos kapitalizacijos vidutine metine graza yra apie 17%) ? Formule: suma(1+palukanu norma)^metai Jeigu norit ko nors paklaust, rasykit tiesiogiai, o ne susukit kazka, nes sunku suprast ko klausiat. P.S. Buffet'as padaro per metus 33% pelna. Paskaiciuokit kiek tai susidaro nuo 1000 euru per 40 metu.
ByDainiuz 2010-01-24 21:39
Ar as tave gerai supratau, kad kolapso nebus ir dabartine monetarine politika tu palaikai ir pateisini?
immortallt 2010-01-25 00:03
ByDainiuz, nera viskas gerai, yra dalyku del kuriu nepalaikau. Bet problemu yra ne pinigu spausdinimas. Ir kurioj padorioj saly (isskyrus zimbabve) dabar yra hyperinfliacija? Beje centrinis bankas atskirtas nuo vyriausybes, ne del to, kad salis galetu spausdinti kiek nori, o butent, neleisti vyriausybems spausdinti tiek pinigu, kiek reikia, kad pvz padaryti gyvenima gyventojam is pirmo zvilgsnio mielesni ir taip pakelti reitingus pries rinkimus. Privatus bankai centriniam bankui itakos neturi. Beje bankai noredami isduoti paskolas turi atitikti kruva reikalavimu. Vienas is ju yra, kad atitinkamam kiekiui paskolu turi atideti atitinkama kieki savo kapitalo, taip pat dalis pinigu eina i rezerva. Dar ten kruvos visko yra, tik dabar tikrai neprisimenu viska. Reiktu konspektus issitraukti, bet vis tiek labai daug pasakyt negaleciau, nes priklauso nuo kiekvienos salies, net nuo metu. Bet vienas aisku, JAV tu reguliavimu truksta. Arduain, pripuolei prie besaikio pinigu spausdinimo, tokia salis pasauly yra viena ir niekam ji nerupi. Istorinius dalykus nepradekim knaisioti, nes tada dar patys jie nesuprato kap viskas veikia arba jiems taip buvo naudinga. Beje kainos kyla, ne del tu, kuriu tu pinigu turi daug. Jie zino kaip reikia elgtis su pinigais ir pas juos jie niekada nebuna ilgesni laika grynais ir visas kapitalas niekada nebuna grynais. Neadekvatu kainu kylima sukelia smulkus spekuliuotojai ir padidejes poreikis resursu. Jei sukonkretintum kieno kainas turi konkreciai, galbut konkreciau ir atsakyciau. Is esmes reikia ziureti pasiula ir paklausa ir pakrapstyti galvele. Aisku buna ir kokie niuansai. Tik turiu pabrezti dar karta, vyriausybe, seimas ar prezidentas negali itakoti normaliose vakaru pasaulio valstybese pinigu pasiulos (spausdinimo, pigiu paskolu ir kitu irankiu). Tam centrinis bankas yra atskirtas nuo kitu valdzios organu. Tas pats yra ir Amerikoje. Beje teiginys, kad bankam naudingos krizes yra visiskai klaidingas. Kai pas mus puole keistis Lita i kitas valiutas buvo tarkim siek tiek pelninga, bet baisu bankams, nes buvo per viena zingsni iki "bankrun", kai zmones del neaiskiu priezasciu pradeda atsiiminet indelius. Kadangi bankas nelaiko indeliu grynais (tik kokius 10%, nors priklauso nuo sezoniskumu ir pan. dalyku i kuriuos bankas atsizvelgia). Taigi jis patiria neatitikimus tarp trumpalaikio ir ilgalaikio turto bei isiskolinimu, kurie tampa trumpalaikiais (turtas>isiskolinimus, bet turto negali paversti likvidziu greitai). Beje pasirinkit apie ka jus norit kalbeti, teorinius modelius kurie nevyksta ar taip kaip is tikruju vyksta ?
DJ_LFS 2010-01-25 02:54
o velniam tada skolintis? kodel negalima gyventi is to ka uzdirbi, kodel negalima gyventi vengiant paskolu? kas pe mada but kazkam skolingas? as pats stengiuosi niekam neskolint ir nesiskolinti, nes paskolinti pinigai nera saldus, kai zinai, kad vistiek juos reikes atiduoti
pinkiss 2010-01-25 03:57
kada pagaliau zmones supras kad cia moksla tinklapis o ne kazkokiu tai bemoksliu konspiracininku landyne ???nebus jokia kolapsa,zmones nuo kristaus laiku jau tureja atsiskaityma valiuta,buva auksiniai,sidabriniai pinigai bet ju nebera del to kad zmonems reikeja tobulesnios valiutas,ir jei koks cia vaiks ysivaizduoj kad grysim y laikus kur tu man davei bulviu maisa as tau duosiu kruopu to nebus.vietoj skleide durna informacija nueikit y wikipedia ir pasiskaitykit.Beje amerika nespausdin pinigu maisais kaip cia galvojat,ten kas 5 zmogus be darba dabar ir pragyvenima lygis ne ka geresnis nei kitose salyse.
immortallt 2010-01-25 11:35
Arduian tu pats sau priestarauji. Jei jie pinigus spausdina, tai velniop jiems skolintis ? Butent, kad jie nespausdina tai ir skolinas. Skolinimasis tai ne spausdinimas ir skolinas ne konkreciai is banku, o isleidzia obligacijas, kurias ir tu gali isigyti. Del skolos nepamenu skaiciu konkreciu, bet taip simet US biudzetas rekordiskai deficitinis, kazkur apie -20% DJ_LFS seno sukirpimo mastymas, kuris man patinka Deja siekiant maksimizuoti pelna ir minimizuot rizika tenka skolintis, nes daznai kai kuriu projektu be paskolu net neigyvendinsi... P.S. jei jau taip idomu skolos, pasidomekit skolomis nuo 1900-1980 metu europos, amerikos. Tik reiktu skaiciuoti atmetant infliacijos itaka (tai uztrunka)