Izraelis stato pirmąjį nacionalinį elektromobilių pakrovimo tinklą  (17)

Renault-Nissan kompanijų aljansas kartu su kompanija Project Better Place apjungs savas jėgas unikaliam projektui, kuris gali tapti pavyzdiniu ir galbūt net griūtiniu procesu kitų valstybių transporto politikoje. Projekto esmė labai paprasta, nors tuo pačiu ir milžiniška – Izraelyje sukurti nacionalinę elektromobilių prekybos ir pakrovimo sistemą, kuri leistų dabartinius elektromobilius iš koncepcinio lygio paleisti į normalią rinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Project Better Place (įmonės pagrindinis biuras įsikūręs Kalifornijoje) ims kurti tinklą iš 500 tūkstančių pakrovimo taškų, o Renault-Nissan pasižadėjo paruošti elektromobilių masinę gamybą. Planuojama, jog elektromobilio variklis pagal galią bus ekvivalentus benzininiam vidaus degimo varikliui su darbiniu 1,6 litro tūriu. Svarbiausias elementas – ilgaamžiai ličio baterijų akumuliatoriai, turėsiantys užtikrinti santykinai ilgą kelionę be pakrovimo.

Projekto smulkmenas galite pastudijuoti kompanijų spaudos pranešime.

Planuojamą pilną tinklą pabaigti 2011 metais. Tuomet Izraelio gyventojai galės be problemų nusipirkti elektromobilį ir su juo apvažiuoti visą savo valstybę, nebijodami jog prie kokio nors kaimelio nusės akumuliatoriai ir nebus galimybių jų pakrauti.

Turbūt kyla natūralus klausimas, kodėl tokios internacionalinės kompanijos projektui įgyvendinti pasirinko būtent Izraelį? Taip, viena iš priežasčių – ekonominis valstybės lygis. Tačiau žymiai svarbiau tai, jog pagal statistiką daugiau nei 90 % Izraelio vairuotojų per dieną nuvažiuoja ne daugiau nei 70 km, o visi svarbiausi kelionių punktai nutolę vienas nuo kito ne toliau kaip 150 km. Tokios sąlygos yra beveik idealios dėl dabartinių elektromobilių eksploatavimo. Kai palygini, tai jos beveik atitinka Lietuvos situaciją – na, tik ekonominė padėtis yra kitame lygyje.

Projektą visokeriopai pažadėjo remti ir pati Izraelio vyriausybė. Jau dabar aišku, jog elektromobiliams ir jų pirkėjams bus taikomos ženklios mokesčių nuolaidos. Be to, naujieji elektromobilių savininkai pirkdami automobilį galės pasirinkti priimtiniausią energijos apmokėjimo tarifą. Tai bus tarsi paslaugų paketas, į kurio sudėtį įeina ne tik elektros energijos apmokėjimas, bet ir paties akumuliatoriaus kaina. Mėnesinio mokėjimo kiekis priklausys nuo pravažiuot kilometražo su elektromobiliu. Tikslesnės detalės kol kas nežinomos – tuo labiau, jog visiems finansiniams dalykams suderinti yra pakankami daug laiko.

Įskaitant visas nuolaidas (tame tarpe žadamas ir garantinis aptarnavimas iki gyvenimo galo) elektromobilis kainuos pigiau nei dabartiniai benzininiai analogai. Taigi, tikslai tikrai gražūs – belieka sulaukti kaip visa tai atrodys realybėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)