Įvyko kasmetinis mokinių ir studentų... mėnuleigių konkursas  (1)

JAV Alabamos dykumoje vyko kasmetinės lenktynės Great Moonbuggy Race, kuriose varžėsi viso pasaulio moksleivių ir studentų konstruoti mėnuleigiai. Sutikite, ganėtinai keistos ir be abejo, įdomios lenktynės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renginys vyko balandžio pradžioje, NASA agentūrai priklausančiame centre Alabamos dykumoje. Tai jau 15 – tos tokios mėnuleigių lenktynės. Na, žodį „mėnuleigiai“ nereikia suprasti pažodžiui – Mėnulyje šiems aparatams gali ir nesisekti, tačiau nėra ko daug norėti – tai juk mokinių ir studentų kūrybą. Tuomet kyla natūralus klausimas – kuo šie aparatai turi būti ypatingi, kad jiems būtų leista dalyvauti tokiame konkurse. Esmė konkurso sąlygose. „Mėnuleigis“ arba transporto priemonė turi būti varoma žmogaus raumenų jėga, jis privalo būti dvivietis, o ekipažą sudaro vaikinas ir mergina. Be vis šito, aparatui reikės įveikti beveik kilometro atstumo maksimaliai Mėnulio paviršių atitinkantį peizažą – vadinasi bus neišvengiamai daug „kraterių duobių“, stačių šlaitų, aštrių nuolaužų, staigių posūkių ir aišku, „mėnuliško smėlio“. Visgi tokios atšiaurios trasos sąlygos neišgąsdino dalyvių – jų prisirinko ne tik iš 10 JAV valstijų, bet ir iš Puerto Riko, Kanados, Vokietijos ir Indijos (gaila, bet lietuvių šiame sąraše nebuvo). Pirmoji konkurso užduotis – aparato surinkimas. Prieš tikrąjį startą dalyviams teko pademonstruoti kaip greitai ir paprastai jie gali surinkti savo suprojektuotą mėnuleigį. O po to prasidėjo tikrosios lenktynės – kas sparčiau įveiks Mėnulio paviršiuje aptinkamas kliūtis. Tiesa, kliūčių buvo ne tik „mėnuliškų“ – pavyzdžiui pakeliui pasimaišęs griovys su vandeniu tikrai neatitinka Mėnulio landšafto, tačiau ir ši kliūtis buvo sėkmingai įveikta.

Suaugusių organizatorių nuostabai, finišą pasiekė praktiškai visi aparatai, o kai kurie ekipažai kliūtis įveikė be menkiausio stabtelėjimo. Nugalėtojais tapo mokyklų atstovai iš Erie High School (Kanzasas) ir studentai iš Evansville University koledžo (Indijana), trasoje užtrukę atitinkamai 3:17 ir 4:25 minutės.

Šis konkursas rengiamas pirmojo tikro mėnuleigio garbei – beveik prieš 30 metų vykdant Appolo programą po Mėnulį astronautai važinėjosi tikru pirmuoju mėnuleigiu Lunar Roving Vehicle. Jau tada jis sėkmingai įveikė sudėtingas kliūtis – atmosferos nebuvimą, didelius temperatūros svyravimus, mažą gravitaciją (apytiksliai 1/6 Žemės traukos) ir aišku, sudėtingą Mėnulio reljefą. Tiesa, maža Mėnulio trauka tuomet astronautams gerokai pagelbėjo – Žemėje mėnuleigis svėrė apie 200 kg, gi Mėnulyje jo svoris sumažėjo iki 34 kg. Tad astronautams buvo nesudėtinga aparatą surinkti ir jį paleidus pakeliauti po Mėnulio paviršių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)