Pirmą kartą Lietuvoje rengiama programa „Renkuosi mokyti!“  (7)

Vakar šalyje startavo unikali ilgalaikė programa „Renkuosi mokyti!“, skirta pritraukti geriausius Lietuvos aukštųjų mokyklų absolventus tapti mokytojais šalies mokyklose. Pasak šios privačios verslo iniciatyvos partnerių, programa padės Lietuvos mokykloms atsinaujinti, kelti mokytojo profesijos prestižą ir mažinti mokytojų stygių šalyje. Programą inicijuoja ir pagrindinį finansavimą skiria didžiausias Lietuvoje SEB bankas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programa „Renkuosi mokyti!“ tikimasi pritraukti perspektyvius ir iššūkių nebijančius absolventus, kurie norėtų išbandyti mokytojo profesiją ir dvejiems metams po studijų tapti mokytojais šalies mokyklose. Praėję atranką dalyviai bus apmokyti pagal specialią mokymų programą, kurios metu įsisavins pedagogui reikalingas žinias ir įgis praktikos bei lyderystės įgūdžių. Apmokyti dalyviai rugsėjį pradės darbą programoje dalyvausiančiose mokyklose, o po dvejų metų galės nuspręsti – toliau likti švietimo srityje ar rinktis kitą karjeros kelią. Visą programos laiką dalyviai prie mokytojo atlyginimo gaus rėmėjų mokamą stipendiją. Be to, verslo lyderiai būsimiems mokytojams suteiks stažuočių savo bendrovėse galimybę ir atvers tolimesnės karjeros perspektyvas.

Programos partneriai - personalo konsultantai „Primum Esse“, kurie organizuos dalyvių atranką ir užtikrins, kad bus atrinkti patys geriausi kandidatai; „Baltic management institute“ (BMI), programos dalyviams rengsiantis lyderystės kursus; advokatų kontora Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN – programos teisiniai konsultantai; komunikacijos konsultantai „VRP | Hill & Knowlton“ ir TV3. Bendras visų partnerių įnašas – per 2 mln. litų. Programą „Renkuosi mokyti!“ globoja LR Švietimo ir mokslo ministerija, o organizuoja ir vykdo VšĮ „Mokyklų tobulinimo centras“.

„Lietuvoje yra daug talentingo, kūrybingo jaunimo, kuris savo entuziazmu ir naujomis idėjomis galėtų įkvėpti Lietuvos mokyklą atsinaujinti. Tačiau dėl menko mokytojo profesijos prestižo, ekonominių ir kitų priežasčių jie dažniausiai pasirenka kitą, ne pedagogo, kelią. Taip susidaro užburtas ratas – mokyklos neatsinaujina, nes kenčia dėl naujų mokytojų stygiaus ir naujo požiūrio stokos. Inicijuojama programa siekiame pradėti keisti šią situaciją“, – sakė projekto iniciatoriaus, SEB banko, prezidentas Audrius Žiugžda. Bankas programai skyrė 1,5 mln. litų ir ketina tęsti finansavimą, jei programa vyks sėkmingai.

„Labai sveikintina, kad šalyje gimsta ir privačių iniciatyvų, skirtų patraukti į mokyklas kūrybingus motyvuotus jaunus žmones. „Renkuosi mokyti!“ – tai pirma tokio masto privati programa šalyje. Neabejojame, kad jos dalyviai skirs mokyklai savo energiją ir žinias, patys įgis nepakeičiamų įgūdžių, kuriuos suteikia mokytojo darbas. Viliuosi, kad dalis jų savo ateitį susies su mokykla“, – sakė šalies Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė.

Pasak organizatorių, programoje jaunimas turėtų dalyvauti visų pirma dėl asmenybės tobulėjimo. „Talentingas mokytojas per dieną dažnai padaro daugiau svarbių sprendimų negu įmonės vadovas – todėl ši patirtis pravers bet kuriame darbe, o programos dalyviai neabejotinai bus geidžiami darbuotojai daugelyje šalies bendrovių“, – sakė programą organizuojančio „Mokyklų tobulinimo centro“ direktorė Eglė Pranckūnienė. Pasak jos, praėję griežtą atranką dalyviai, bus apmokyti pagal specialią intensyvią mokymų programą, rengiamą drauge su Vytauto Didžiojo Universitetu ir aukščiausio lygio vadovų mokymo centru BMI.

Šiemet programos organizatoriai planuoja atrinkti iki 20 bakalauro arba magistro studijų absolventų ir 10 mokyklų, kurios norės dalyvauti projekte ir sudarys sąlygas jauniesiems mokytojams. Tiek mokyklos, tiek ir būsimi jaunieji mokytojai jau dabar yra kviečiami pradėti teikti paraiškas dalyvauti programoje. Jas galima rasti www.renkuosimokyti.lt.

Programos iniciatoriai numato, kad „Renkuosi mokyti!“ programa bus ilgalaikė. Panašios programos jau daugelį metų sėkmingai veikia užsienio šalyse – JAV, Didžiojoje Britanijoje. Jos sutraukia absolventus iš tokių prestižinių universitetų kaip Oksfordas ar Kembridžas. Pernai panašaus pobūdžio programa startavo Estijoje, šiemet – Latvijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)