Ričardas Kalytis: Technologinė dykynė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ta 2008-02-19 19:56
Lietuvoje labai daug problemu, visur, o valdzios neracionalus sprendimai jau nieko net nebestebina...
Anonymous 2008-02-19 20:22
Sunkioji ir lengvoji pramone negalejo islikti Lietuvoje. Isnyko Europo, JAV - viskas perkelta i Kinija. Sitas straipsnis parasytas labai nuo dabartines ekonomikos atsilikusio zmogaus, bet aisku ir neneigiu kad dalis tiesos yra jo straipsnyje.
Smėlis 2008-02-19 22:30
na, aš irgi norėčiau pritarti, kad šis straipsnis trpt į lankas...
lape 2008-02-19 23:14
Jei jau esi geras specialistas važiuok kuo greičiau į užsienį. Va toks patarimas. Lietuva niekad nebuvo pramoninė valstybė su aukštom technologijom ir sunkiąją pramone. Čia tik taip, nenorom, rusu okupacijos metais lietuviai buvo "priversti" dirbti intelektualų darbą... O bendrai - kaip čia aukščiau pasisakė ekonomistai - viskas gaminama Kinijoje, tik va kuom tas atsirūgs mums, bus įdomu pažiūrėti
enzim 2008-02-19 23:18
Nepritariu, be precizinės inžinerijos ir mechanikos neišsiverčia nė viena pramonės šaka, o ir fudamentiniai tyrimai be auksarankių Kaziukų tik klibikšt,klibikšt ir apsivožia. Visų į informacines, nano ir biotechnologijas nesukiši, o ir nereikia. Viskas prasideda nuo matų tikslumo, netutėsim savo- pirksim už milijonus.
Andrius.V 2008-02-20 00:13
lape, viskas gaminama Kinijoje, o projektuojama ir kuriama - JAV, Europoje ir t.t. Tai, kad žemiausio lygio darbo jėgai samdomas kinas dar nereiškia, jog reikia emigruoti. Tiesa, nemažai specialistų dirba ir tenpat Kinijoj, juk reikia viską sužiūrėti/prižiūrėti. Galų gale juk ir patys kinai nėra atsilikėliai protinėje srityje, tiesiog ten kitokia ekonomikos padėtis, todėl viskas taip ir išeina. O jei visi specialistai emigruos iš Lietuvos, niekad čia nieko ir neturėsim. Aukštos technologijos bet kada gali (ir ) išlikti vienas iš užsibrėžtų vystymosi tikslų. Be to, nėra čia jau taip ir blogai. Ką jau bekalbėt apie Fermentą biotechnologijų srityje ar Altechną ir Šviesos konversiją lazerių srityje (beje, už lazerių mokslo išsikerojimą greičiausiai labiausiai reikia dėkoti Algiui Piskarskui, kuris tuomet bendravo vienais iš jų išradėjų ir Nobelio premijos laureatų Nicolay Basov ir Aleksandr Prokhorov). Ir t.t. ir pan. Iš tikro, reikia daryti palankesnes sąlygas specialistams įsitvirtinti čia, nes sričių galima rasti nemažai - tiek senų, tiek naujų. Beje, nebūtina gi žiūrėti vien į tas "aukštasias technologijos". Darbo yra visose srityse. Aišu, pvz., sunkioji pramonė ne mums. Tačiau kam reik? Sugebėkim sukurti maianais kitokį produktą, ko negali sukurti šalys, aptekusios įvairiais gamtiniais ištekliais. O pabaigai tokia liūdna gaida: emigruokit jūs visi, kurie dedat į kelnes. Kuo greičiau išsivalys valstybė, tuo greičiau mes ją pamatysim tokią, kokią norim matyti...
lape 2008-02-20 11:23
Na, ne tai aš norėjau pasakyti. Aš turėjau galvoj, jeigu esi geras specialistas ir nori toks būti, tai važiuok ten kur gali save tobulinti. O valstybė tikrai neišsivalys, jei nors kiek mastantys išvažiuos... Bet čia jau visai kita tema.
Andrius.V 2008-02-20 12:07
Būtent, išvažiuoja , nors ir turi gerą galvą Jie pasiduoda bandai. Beje, gerą specialistą firma visada išsiunčia stažuotis į užsienį, kad jis galėtų kelti savo kvalifikaciją. Čia ne apie siuvėjus ir statybininkus kalbama O jei ir apie statybininkus, tai jau seniai Lietuvoj darbščiam statybininkui mokami panašūs pinigai, kaip ir jų pamėgtoj Švedijoj ar dar kitur. Iš pačių statybininkų lūpų girdėjau. Taip kad nėra tokia bloga situacija, tiesiog visi mėgsta sutirštinti spalvas
Ta 2008-02-21 07:32
Ka cia nusisnekat kad viskas Kinijoje? Idomu ka tada milziniski industriniai miestai Euro ir Jav gamina, gal saldainius? be to, cia kalbama apie aukstasias techologijas, nezinau nei vieno aukstos kokybes/modernaus daikto gaminamo kinijoje, isivaizduojat, pvz, daug kainuojanti automobili, pagaminta Kinijoj...? As ne. O straipsnio autorius manau net ne i tai atkreipia demesi, o i tai, kad Lietuvoje ne tik apmire pramone (kitaip negali but), bet cia nera galimybes apsirupint elementariausiais mechanizmais, kuriu reik ir ne pramoninem valstybem.
Andrius.V 2008-02-21 08:56
Ta, apribrėžk, kas tada yra "aukštos technologijos". Pasižiūrėk į turimus elektronikos įrenginius: visi pagaminti Kinijoj, Taivane ar dar kurioj rytų šaly (neskaitau tų firmų, kurios pačios yra iš tų šalių). Matai, gamyklą Kinijoj pastatyt ir įdarbint krūvą kinų kol kas dar išeina pigiau, nei Europoj ar JAV. Bet aišku, niekas ir neteigia, jog Kinijoj 100% visa gamyba. Į ten labiau orientuojamasi kai būna didelis tiražas. Ir beje, abejoji, ar Kinijoj gaminami automobiliai? O geriau pasidomėtum Fordo Motor: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ford_factories General Motor: http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_GM ir Pietų Korėjoje http://en.wikipedia.org/wiki/GM_Daewoo (Su Daewoo) Honda: http://en.wikipedia.org/wiki/Dongfeng_H ... le_Company Ir apskritai, pasižiūrėk, kad automobiliai gavinami beveik visur Aš tai nesuprantu, kas čia tokio sudėtingo įsivaizduot, kad kinijoj iš jau paruoštų detalių tiesiog surenkamas kad ir brangus automobilis?
Anonymous 2008-02-23 14:29
Tauzyjat kazkokias nesamone. Straipsnis geras, parodo daug klaidu musu istorijoj. Ir nepastebejau nei vieno sakinio kur siuloma sukurt pramone kuri atstotu kunija. Kinija gamina dauguma produktu nes pigi darbo jega. O tuos produktus kuria ir tobulina intelektualus zmones visame pasaulyje. Problema lietuvoj yra ta, kad mes praradom ar/ir nesukurem aplinka reikalinga isaugint intelektualu zmogu (turiu omenyja aukstuju technologiju srityje).