2007 metų medicinos Nobelio premija įteikta už genetinės "intervencijos" metodiką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

biohazard 2007-10-10 09:24
Tikrai pelnytas apdovanojimas. "Gene targeting" labai naudinga technologija biomediconos tyrimuose. Geno nokkautas leidzia suprasti to geno role ivairiuose procesuose lasteles ir viso organizmo lygmenyje. Dabar tai jau praktiskai rutina - sudarai savo peles mutantes projekta ir gauni mutantu porele uz mazdaug 6000$
Vytautas 2007-10-10 09:40
Nu visgi nėra labai pigus malonumas, nors...tokios pelės su pjūklu ir kirviu namie nenutašysi. O vat man toks klausimas neduoda ramybės - vadinasi mutuotų pelių kiekis įvairiuose tyrimuose spėriai auga. O jeigu taip į laisvę jos netyčia ištrūktų? Kokia tikimybė, jog kažkuri mutacija paplistų ir tarp laisvėje esančių pelių?
biohazard 2007-10-11 09:41
Jei darai nokautine pele, tai vadinasi reikia, ir finansavima ir leidimus tam tikslui turi :] Beje, jei tavo institucija turi viena is tokiu centru, tai zymiai pigiau atseina. Kad tokios peles paplistu laisveje tikimybe yra arti nulio. 1) veisimo laboratoriju reikalavimai/apskaita yra gana griesta, tad "pamesti" pele yra sunku; 2) naudojamos peliu veisles yra "namines", neturincios atsparumo ligoms ir islikimo sugebejimu (is kartos i karta auginamos vos ne steriliom salygom). 3) didzioji dauguma tyrimams naudojamu GM peliu yra su trukumais - t.y. genas yra pasalinams arba mutuojamas - tampa neefektyvus. tokios peles gamtoje neturi sansu. 4) jegu ir pabegtu/isliktu tokia pele/peles ju inasas i populiacijos genoma butu minimalus, delto toks genas "prasiskiestu" ir galop visai isnyktu (ypach jei turi kokiu nors neigiamu pasekmiu). mutuotas genas galetu plisti tik tuo atveju, jei jis zymiai pagerintu peles islikimo tikimybe ir dauginimosi efektyvuma.