Pirmoji „ateities mokykla“ Maskvoje  (0)

Na ką, prasidėjo nauji mokslo metai - ta proga pakalbėkime apie švietimą ir naujas tendencijas šioje srityje. Maskvoje, Rusijos sostinėje, šiais metais atidaryta pati didžiausia Europoje moderni mokykla, kurią patys rusai linkę vadinti „ateities mokykla“. Jau pirmais metais 110 pedagogų mokins 980 mokinių. Tačiau labiausiai dėmesį pritraukia didžiulės investicijos į technologijas, kurių nepagailėjo miesto valdžia statant šią mokyklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji naujiena, kuriuos turbūt dar nėra nei vienoje Rytų Europos valstybėje – įleidimo į mokyklą sistema. Siekiant užtikrinti saugumą ir supaprastinti lankomumo apskaitą, įdiegtas biometrinis praleidimo punktas. Mokinys į mokyklą gali patekti tik nuskanavus jo piršto antspaudus. Tai eksperimentinė sistema, į kurią miesto valdžia investavo didelius pinigus, tačiau tikimasi, jog tai bus žymiau efektyviau nei apsaugos samdymas.

Tokia sistema pasaulyje nėra naujiena – JAV beveik visos didelės mokyklos jau turi įsirengusios tokius kontrolės punktus. Negana to, ši sistema integruojama su skaitmenine lankomumo duomenų baze – jeigu mokinys neužsiregistravo nuskanuodamas savo pirštų atspaudus, į duomenų bazę automatiškai įtraukiamas įrašas apie praleistas pamokas (arba vėlavimą į jas). Kai kurios mokyklos tokią sistemą integruoja su telekomunikacijų tinklu ir tėvams išsiunčiamas sms pranešimas, jei vaikas iš ryto nepraėjo registracijos punkto.

Be biometrinių duomenų skenerio mokykloje pilna ir kitų technologinių sprendimų. Visose klasėse įrengtos elektroninės lentos, kuriose galima ne tik rašyti, bet ir perduoti tiesiogiai duomenis iš personalinio kompiuterio. Tad mokytojas gali tiesiog sėdėti prie kompiuterio ir vartyti skaidres, braižyti brėžinius, skaičiuoti su matematinėmis programomis – visa tai tiesiogiai atvaizduojama didelėje mokyklinėje lentoje.

Kita maloni „smulkmena“ – visiems moksleiviams išduotas nešiojamas kompiuteris, kurį su atskiru direktoriaus leidimu kiekvienas mokinys galės išsinešti į namus. Nepamiršta ir pati mokyklos aplinka – mažiesiems mokinukams sukurtos specialios poilsio ir žaidimų zonos, o vyresniesiems – specialios maketų aikštelės, kur demonstruojami įvairių technologijų veikimo principai. Pavyzdžiui Maskvos vandentiekio sistemos modelis. Stendų yra pačių įvairiausių – pradedant aiškinančiais įvairius fizikos dėsnius ir baigiant sumontuotų ir veikiančių technologijų pristatymu. Pasak mokyklos vadovų, tokio integruoto mokymo-pažintinio komplekso nėra nei vienoje pasaulio mokykloje.

Planuojama, jog ateityje įsikurs dar 15 tokių „ateities mokyklų“. Dabar vyksta potencialių mokyklų atranka – peržiūrimos 37 kandidatės. Kokiu būdu mokiniai atrenkami į tokią mokyklą neskelbiama, tačiau mokytojams buvo iškelti gana aukšti reikalavimai ir didelė pedagoginio personalo dalis susideda iš „metų mokytojo“ vardą laimėjusių pedagogų.

O kokie bus mokyklos rezultatai – laikas parodys. Galbūt greitu laiku panašios technologijos atkeliaus ir į Lietuvos mokyklas? O kol kas belieka palinkėti visiems gerų ir naudingų mokslo metų!

Plačiau: В московскую "школу будущего" дети будут входить по отпечаткам пальцев

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: