10-ies metų genijus sumąsto hipotezes, vertas Gineso rekordų knygos  (9)

Krasnodaro krašte gyvena būsimas, o iš dalies net ir dabar jau esamas mokslo genijus - dešimtuosius metus einantis Andrejus Chlopinas (Андрей Хлопин). Toks jaunas amžius šiam berniukui nesutrukdė patekti į Gineso rekordų knygą, kaip jauniausiam astronomijos teorijų autoriui. Svarbiausia, jog jis ne tik išveda savas hipotezes, bet ir nebijo kritikuoti garbių mokslininkų teorijų, argumentuotai išdėstydamas joms prieštaraujančius faktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas prasidėjo tuomet, kai trijų metukų Andrejus bibliotekoje užtiko knygą apie Marsą. Taip taip, būdamas trijų metukų jis jau puikiai skaitė ir netgi pats rinkdavosi knygas. Ir kaip matot, tikrai ne pasakų rinkinius. Nuo tada jaunasis genijus labai susidomėjo Visatos susidarymo teorijomis ir apskritai astronomija. Tad galbūt ir nieko keisto, jog eidamas į penktą klasę ėmė kritikuoti mokslines astronomijos teorijas.

Pirmoji teorija, susilaukusi Andrejaus kritikos buvo hipotezė, aiškinanti asteroidų juostos atsiradimą tarp Marso ir Jupiterio planetos. Berniukas aiškina taip : "Aš su šiomis teorijomis nesutinku, kadangi šioje asteroidų juostoje yra vienas asteroidas, kuris yra apvalus ir turi 930 km diametrą. Tai Cicero. Vien jau jis paneigia Šmidto teoriją".

Nors tai atrodo vaikiškos mintys, tačiau jos sukėlė kalbas astronomų tarpe ir Andrejus tapo diskusijų objektų ne tik gimtojoje Rusijoje.  Tačiau tai tik pradžia. Jis jau dalyvavo Rusijos fizikos-techninių mokslų studentų respublikinėje astronomijos olimpiadoje ir laimėjo...pirmąją vietą. Neilgai trukus iškėlė ir pagrindė savo hipotezę apie Tunguskos meteorito kilmę (kol kas internete nepavyko jos aptikti). Ir štai dabar vėl pasaulio astronomai kalba apie jo naują iškeltą hipotezę - sidabrinių debesų kilmės istoriją. Keisčiausia, jog šis klausimas mokslininkams neduoda ramybės jau 150 metų, o Andrejus pateikė kol kas patį įtikimiausią paaiškinimą.

Andrejus pasakoja: "Taip vadinami šviečiantys debesys - tai kristalizacija vandens garų, atsiradusių nuo ledinių meteoritų paviršiaus, jiems imant tirpti 90-70 kilometrų aukštyje."

Kubanės valstybinio universiteto (Кубанского государственного университета) teoretinės fizikos katedros vedėjas, profesorius Vladimiras Čižikovas (Владимир Чижиков) šią berniuko hipotezę komentuoja taip: "Pati asteroidų kilmė visada aktyviai domino ir domina astronomus. Kodėl ir iš kur jie atsirado - aiškina daug teorijų. Todėl, mano požiūriu, ši Andrejaus Cholopino teorija nėra  bevertė."

Kiekvieną savo hipotezę jaunasis mokslininkas grindžia žinomais faktais, kuriuos atkapsto skaitydamas ištisas lentynas mokslinės literatūros. Susigaudyti sudėtingose formulėse jam padeda tėvas, buvęs karinis pilotas.

Nesenai kasdami darže bulves su tėvu jiedu surado keistą akmens gabalą. Juos taip radinys sudomino, jog ilgai nelaukę perpjovė su "bulgarke" į dvi dalis. Vieną gabalą panardino į karališką tirpalą (rūgščių mišinys, tirpinantis visus žinomus metalus). Tačiau šis radinukas į tirpalą  išvis nereagavo. Andrejus iškėlė dar vieną hipotezę - tai gali būti nežemiškos kilmės meteorito gabalas ir antrąją sveiką akmens dalį atidavė į laboratoriją tyrimams. Jeigu hipotezė pasitvirtins - gali būti, jog išgirsime dar apie vieną sensaciją.

Pats Andrejaus tėvas į sūnaus gabumus reaguoja ramiai: "Genijus jis ar ne genijus, parodys laikas. Aš pripažinsiu, jog jis genijus, kai gaus pirmąją Nobelio premiją."

Dabar tėvas svajoja sūnui padovanoti teleskopą, nes kol kas dangaus platybes Andrejus tyrinėja su kariniais žiūronais.

Belieka palinkėti šiam be galo talentingam vaikui ne tik šviesios mokslinės ateities, bet ir laimingo asmeninio gyvenimo, ko paprastai ir pristinga didelių gabumų žmonės. Mokslas, darbas ir kiti vieši pasiekimai dar nėra visas gyvenimas - svarbu surasti savąjį kelią į asmeninę laimę.

Šaltinis: В Краснодарском крае ставят научные рекорды

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: