XX amžiaus Slaptieji archyvai. Dvylika istorijos detektyvų  (0)

Knygos „XX amžiaus slaptųjų archyvų“ autoriai – istorikas dr. Arvydas Anušauskas ir žurnalistė Gražina Sviderskytė mėgino atkurti per karus, krizes ir okupacijas iškraipytus ar nuslėptus įvykius, reiškinius ir biografijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su dokumentinių filmų ciklo „XX amžiaus slaptieji archyvai“ filmavimo grupe jiems teko 2004-2007 metais tyrinėti XX amžiaus Lietuvos istorijos mįsles ir detektyvus. Beieškant trūkstamų grandžių, ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Izraelyje ir Jungtinėse Valstijose buvo rankiojami įvairiausi istoriniai liudijimai ar dokumentai.

Pirmą kartą pasinaudota Lenkijos karo žvalgybos archyvu, aplankytos istorinius įvykius menančios vietos Berlyne, Londone, Čikagoje, Vašingtone, Niujorke, Varšuvoje, Maskvoje bei kituose miestuose ar vietovėse. Tyrimų metu susikaupė tūkstančiai dokumentų lapų iš užsienio ir Lietuvos archyvų. Tad pirmą kartą „XX amžiaus slaptieji archyvai“ suteikia Jums galimybę ne tik ekrane sekti istorijos herojų pėdsakais, atskleisti jei ne didžiausias ano amžiaus Lietuvos istorijos paslaptis, tai sužinoti ne mažiau mums svarbias įvykių versijas, prisiliesti prie nežinomų praeities puslapių.

Skaitytojui pateikiama ir dokumentinių istorijos detektyvų knyga, kurioje bus galima perkaityti bei kiek kitaip įvertinti atskleistas istorijas. Ir net pamatyti filmavimo serialo „XX amžiaus slaptieji archyvai“ užkulisius.

Knygą paįvairina nuotraukos iš autentiškose istorinių įvykių vietose darytų filmavimų – prie partizanų vado generolo Jono Žemaičio bunkerio Šimkaičių miške, Butyrkų ir Lukiškių kalėjimų, istorinių pasiuntinybių Vašingtone, Maskvoje ir Londone, žvalgybininkų desantų išmetimo vietų Baltijos pajūryje, istorinių aukso saugyklų, istorinių Prezidento rūmų ir Teisingumo rūmų Kaune, istorinių įvykių vietų Liubeke, Berlyne ir kt.

Dvylikoje istorijos detektyvų siekta atverti įvykių užkulisius, naujas aplinkybes ir kuo platesnį kontekstą, o turint pakankamai duomenų – konstruoti naujas versijas arba formuoti naują požiūrį. Buvo bandoma rekonstruoti istorinius įvykius apie kuriuos neišliko pakankamai dokumentų. Taip buvo atkurtos archyvuose neišlikusios lemtingų posėdžių stenogramos, oficialiai niekur nefiksuoti politikų, diplomatų, žvalgybininkų, partizanų dialogai, posėdžiai ar derybos. Manytume tai ypač svarbu jaunimui, kuris tik atranda Lietuvos istoriją be nutylėjimų, su visomis jos spalvomis.

Knygos pristatymai numatyti:

  • Rugsėjo 18 d. (ketvirtadienį) 17.30 Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81a)
  • Rugsėjo 19 d. (penktadienį) 16.00 Anykščiuose.
  • Rugsėjo 25 d. (ketvirtadienį) 17.00 Vilniuje, Signatarų namuose.
  • Spalio 3 d. (penktadienį) 16 val. Kaune, Istorinėje Prezidentūroje.
  • Spalio 8 d. (trečiadienį) Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje (Respublikos 14)
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: politika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)