Dėl turistų keliamos vibracijos Mikelandželo „Dovydas“ gali sugriūti  (3)

Italų meno ekspertai teigia, kad žinoma Mikelandželo statula „Dovydas“ dėl gausaus turistų lankymo gali sugriūti, praneša BBC. Perudžos universiteto mokslininkai perspėja, kad marmuras, iš kurio Renesanso epochos skulptorius sukūrė jaunuolio-kario statulą, yra trapus, o ir dideli skulptūros matmenys neprideda jai tvirtumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai baiminasi, kad vibracija, kylanti dėl kasdien tūkstančio turistų lankomos Prancūzijoje esančios „Akademijos galerijos“, gali pakenkti statulai, todėl siūlo izoliuoti ir taip apsaugoti „Dovydą“. Manoma, kad toks statulos „gelbėjimo planas“ kainuotų apie 1 mln. eurų (apie 3,5 mln.litų).

Neseniai aptikta, kad įtrūkimai, kurie buvo restauruoti 500-ųjų „Dovydo“ sukūrimo metinių proga, vėl atsirado. Tuomet daugelis mokslininkų ginčijo restauracijai pasirinktus metodus: daugelis mokslininkų teigė, kad distiliuotas vanduo, kuriuo buvo plaunama statula, paspartins marmuro irimo procesą.

Akimirksniu po sukūrimo išgarsėjusi „Dovydo“ statula vaizduoja milžiną Galijotą nugalėjusį Dovydą. Iš pradžių statula, simbolizavusi tuo metu miesto – valstybės Florencijos stiprybę, stovėjo pagrindinėje aikštėje.

"Dovydas" yra ne kartą nukentėjęs nuo vandalų. Iškart po „Dovydo“ pristatymo visuomenei, statulą suniokojo įpykusi minia. 1991 m. plaktuku „Dovydo“ statulą bandė sugriauti nestabilios psichikos dailininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: