Esminis instinktas ir mokslas  (0)

Vyrams galima išugdyti sąlyginį „ištikimybės refleksą“, o meilė veikia žmogaus pasąmonę, „apakindama“ jį taip, kad jis nepastebėtų pagundų, nustatė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų dienraštis „The Independent“ rašo apie naujausius tyrimus, atskleidusius, nuo ko priklauso seksualinės traukos stiprumas ir kaip vyrai bei moterys vertina išdavystę. Mokslininkų teigimu, geresnis lytinio potraukio ypatumų suvokimas turėtų padėti geriau įveikti intymaus gyvenimo sunkumus.

Pasak specialistų, seksas yra naudingas, o galimybė patirti orgazmą – geros bendrosios žmogaus sveikatos įrodymas. Neseniai Velso mokslininkai nustatė, kad vyrai, dažnai patiriantys orgazmą, širdies ligų tikimybę sumažina 50 proc. Be to, seksas didina savivertę. Vyrai naudojasi seksualumu kaip priemone savo vyriškumui įrodyti, o kai kurioms moterims lytiniai santykiai reikalingi tik tam, kad galėtų įsitikinti savo patrauklumu.

Be to, moterų lytinė trauka tiesiogiai susijusi su reprodukcine funkcija. Tyrimais nustatyta, kad jų libido sustiprėja tame ciklo etape, kai būna didžiausia galimybė pastoti.

Nepriklausomai nuo amžiaus seksas gerina gyvenimo kokybę, savijautą ir bendrąją sveikatos būklę, rašo „The Independent“. Turimi duomenys liudija, kad su amžiumi seksualinis artumas teikia žmonėms daugiau malonumo. Tyrimo, kuriame dalyvavo vyresni nei 60 metų vyrai, rezultatai atskleidė, kad vyresniojo amžiaus žmonėms mažiau nei jaunesniems rūpi jų pasiekimai lovoje, ir seksas jiems yra kur kas malonesnis, kad ir kokios rimtos būtų su erekcija susijusios problemos.

Danijos mokslininkai, atlikę vyriausiosios amžiaus grupės žmonių, kurių vidutinis amžius buvo 81 metai, intymaus gyvenimo tyrimą, sužinojo, kad moterims seksas dažniausiai nerūpi dėl to, kad jos nejaučia jokio noro, o vyrai jo atsisako dėl erekcijos problemų.

Pasak dienraščio, tyrimai liudija, kad ilgalaikiai partneriai stipresnę tarpusavio trauką jaučia tomis dienomis, kai jie gerai sutaria, ir priešingai – ji sumažėja santykiams pablogėjus. Šis psichologinis veiksnys labiau veikia moteris, tačiau vyrai taip pat gali pasinaudoti tuo, kad jų partnerės jaučia didesnį potraukį. Seksualinius moterų poreikius veikia ir savivertė: jei partneris moteriai sako, kad ji jaudina jį arba prisipažįsta mylintis, potraukis sustiprėja.

McGillo universitete (Kanada) buvo atliekami tyrimai, kuriais siekta išsiaiškinti pasąmonėje slypinčias vyrų ir moterų nuostatas dėl išdavystės. Mokslininkai nustatė, kad į pagundas reaguojama skirtingai. Nuolatinio partnerio privalumai yra labai dideli, pabrėžia specialistai. Ilgalaikiai santykiai turi teigiamą emocinį poveikį, stiprina sveikatą, prailgina gyvenimą ir leidžia perduoti savo genus būsimoms kartoms. Tyrimas atskleidė, kad būtent dėl to žmogaus smegenys, kovodamos su išdavystės pagunda, yra paruošusios daug triukų.

McGillo universiteto mokslininkai atliko seriją eksperimentų, kuriuose dalyvavo 150 vyrų ir moterų. Buvo siekiama išsiaiškinti, kaip žmogaus pasąmonė reaguoja į nusistovėjusiems santykiams iškilusį pavojų. Pirmuoju išbandymu tapo pokalbis su patraukliu priešingos lyties atstovu, po kurio tyrėjai su tiriamuoju „žaisdavo asociacijomis“. Paaiškėjo, kad moterys po tokių pokalbių pajusdavo nerimą, o vyrai – ne.

Vėliau tiriamiesiems buvo surengtas tikras išbandymas – jiems buvo pasiūlyta pabendrauti su aktoriumi ar aktore, kurie su tiriamaisiais imdavo flirtuoti (eksperimento dalyviai nežinojo, kad kalbasi su aktoriais). Po to jų buvo klausiama, kaip jie reaguotų į kokį nors savo „antrosios pusės“ prasižengimą – melavimą ar, pavyzdžiui, pavėlavimą. Paaiškėjo, kad vyrai po pokalbio su patrauklia mergina paprastai kritiškiau atsiliepdavo apie savo dabartines partneres, o moterys – priešingai: jos tapdavo dar atlaidesnės savo draugams.

Taigi, vyrai nesąmoningai su jais flirtuojančias merginas vertina kaip gerą alternatyvą savo partnerėms. Moterims patrauklūs vyriškiai pasąmonėje taip pat suvokiami kaip alternatyva, tačiau jos dėl to ima jausti pavojų ir stengiasi sustiprinti esamus santykius.

Po to mokslininkai pasitelkė kompiuterinį žaidimą, kurio žaidėjai turėjo tvarkingai sudėlioti kompiuterio ekrane išmėtytus atvaizdus – gyvūnų, vaisių ir patrauklios išvaizdos žmonių nuotraukas. Moterys nesąmoningai toliau nustumdavo gražių vyrų nuotraukas, o vyrai dailias merginas prisitraukdavo arčiau.

Vis dėlto, pasak tyrėjų, vyrams galima išugdyti sąlyginį ištikimybės refleksą. Po to, kai eksperimento dalyvių buvo paprašyta iš anksto suplanuoti savo santykių gynimo taktiką remiantis atsitiktinės pažinties bare situacija, vyrai pradėdavo elgtis atsargiau. Virtualioje erdvėje jie nesąmoningai imdavo vengti vietų, kur pasirodydavo patrauklių merginų atvaizdai. Šios nuotraukos buvo rodomos tik kelias tūkstantąsias sekundės dalis, tai reiškia, kad jas fiksuodavo tik pasąmonė. McGillo universiteto mokslininkų tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Journal of Personality and Social Psychology“.

O Kalifornijos universiteto Los Andžele specialistai išsiaiškino, kad meilė ir moterims, ir vyrams padeda nuslopinti mintis apie išdavystę. Dar daugiau – pasirodo, meilė leidžia pasirinktinai užblokuoti prisiminimus. Antai įsimylėjėliai, pažvelgę į simpatiško priešingos lyties atstovo nuotrauką, vėliau negalėdavo prisiminti svarbių jos detalių. Jie negalėdavo pasakyti, ar daili jų pamatyto žmogaus figūra, nors prisimindavo, kaip jis buvo apsirengęs ir ką laikė rankose.

Vis dėlto geriausias būdas įveikti pagundą – jos nepastebėti, teigia dienraštis. Naudojant specialią kompiuterio programą buvo nustatyta, kad įsimylėjusio žmogaus žvilgsnis greičiau „pavargsta“ nuo patrauklaus priešingos lyties atstovo nuotraukos. Tyrėjus nustebino tai, kad tokio eksperimento metu vyrai prarasdavo susidomėjimą greičiau nei moterys.

„Vyrai ir moterys susiduria su įvairiais savo santykių išbandymais, bet ilgalaikės naudos gauna ir vieni, ir kiti, – tvirtina amerikiečių psichologas Gianas Gonzaga. – Svarbiausia tai, kad žmonės yra pasiruošę ginti savo santykius, kai tik pradeda suprasti, kad jiems iškyla grėsmė.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)