Kiniški saldumynai gali būti pavojingi sveikatai  (2)

Kinijos saldumynus gaminanti įmonė nutraukė prekybą vienais iš populiariausių saldumynų, nes juose buvo rasta pramoninio chemikalo melamino, skelbia BBC. Kompanija „Guanshengyuan“ jau išėmė iš prekybos populiarius saldainius „White Rabbit“, gaminamus iš pieno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai dar vienas įvykis, susijęs su maisto saugos skandalu dėl melamino pieno produktuose. Vis daugiau šalių uždraudžia ar apriboja kiniškų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno, importą.

Europos Komisija (EK) ketvirtadienį pasiūlė uždrausti kinų maisto produktų, kurių sudėtyje yra sauso pieno, importą. EK atstovė Nina Papadoulaki pranešė, kad Europos Sąjungos (ES) tarnybos patikrins visus maisto produktus iš Kinijos, kurių sudėtyje pieno kiekis viršija 15 proc., ir uždraus importuoti visus Kinijoje pagamintus vaikams skirtus produktus, kurių sudėtyje yra pieno.

Skandalas kilo tuomet, kai Kinijoje nuo melaminu užteršto pieno mirė 4 vaikai , o 53 tūkst. susirgo.

"Kiek mums žinoma, kol kas jokie brokuoti produktai į Europos rinką nepateko. Turime ryžtingai imtis priemonių, kad būtume šimtu procentų apsaugoti", - žurnalistams sakė N. Papadoulaki.

Nors ES neimportuoja pieno produktų iš Kinijos, EK nerimauja, kad į Europos rinką nepatektų kinų maisto produktai, kurių sudėtyje yra pieno. Todėl į draudžiamų produktų sąrašą bus įtraukti ir kai kurie konditerijos gaminiai, pavyzdžiui, šokoladas ar sausainiai.

Patikrinus jau įvežtus iš Kinijos maisto produktus ir nustačius melamino kiekį didesnį nei 2,5 mg/kg, išimti juos iš rinkos ir saugiai sunaikinti. Pieno produktai iš Kinijos į Europos Sąjungos valstybes neįvežami, nes šioje šalyje nėra Europos Sąjungos (ES) patvirtintų pieno perdirbimo įmonių.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) atliko rizikos tyrimus ir nustatė, kad konditerijos gaminiuose panaudoti pieno milteliai su melamino priemaišomis nėra žalingi žmogaus sveikatai, jeigu šios cheminės priemaišos kiekis neviršija 2,5 mg/kg.

Naujiena apie melaminą saldainiuose paskelbta praėjus vos keletui dienų po to, kai Kinijos maisto saugos agentūros pranešė, jog maisto saugos problemos kontroliuojamos.

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad konditerijos gaminių, šokolado, sausainių ar bandelių, kurių gamybai dažniausiai naudojami pieno milteliai, į Lietuvos rinką iš Kinijos importuota nebuvo. VMVT tęsia sustiprintą valstybinę kontrolę, tikrindama, ar į Lietuvą nebuvo įvežta negyvūninių maisto produktų iš Kinijos, kurių sudėtyje galėtų būti pieno miltelių.

Nustatyta, kad 2008 m. iš Kinijos buvo importuoti karameliniai saldainiai, kramtomoji guma, makaronai, pomidorų pasta, sūdyti kelmučiai, konservuoti ananasai, abrikosai, braškės, vaisių kokteiliai, konservuoti kukurūzai, sojos baltymų izoliatas, razinos, žemės riešutai, citrusiniai vaisiai, maisto priedai, grybai, arbata, prieskoniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: