Ką pravartu žinoti einant į vaistinę  (2)

Sunegalavote? Blogai jaučiatės? Norite, kad pagerėtų čia ir dabar? O gal turite gydytojo receptą, išgelbėsiantį nuo blogos savijautos ir ligų? Tada jums lieka tik vienas kelias, ir jis veda tiesiai į vaistinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miesto žmogui ją tikrai nesunku pasiekti, o kaime gyvenantis ją ras artimiausiame miestelyje. Ir nors mes įsitikinę, kad kiekvienoje vaistinėje dirba vaistininkas, kuris žino, kaip mums padėti, būtų labai pravartu, kad ir patys, eidami į vaistinę, žinotume, kokių paslaugų galime tikėtis.

Jei vaistinė neturi jums reikalingo vaisto

Jei artimiausioje vaistinėje nėra jums reikalingų vaistų, nebūtina gaišti laiko ir ieškoti jų kitose vaistinėse. Jei vaistinėje jums apsilankius nėra konkretaus vaisto, vaistininkas privalo priimti receptą ir jį užsakyti. Miestų vaistinėse ši paslauga suteikiama ne vėliau kaip per dvi, rajonų miestuose – per tris, o miesteliuose ir kaimuose – per keturias dienas. Šios prievolės vaistinė gali nevykdyti tik tuo atveju, jei pateiksite receptą narkotiniam vaistiniam preparatui, o vaistinė neturi licencijos prekiauti tokiais preparatais. Taip pat pravartu žinoti, kad vaistinė negali užsakyti vaistų, kurių šiuo metu nėra rinkoje arba jie yra neregistruoti, išskyrus tuos atvejus, jeigu jūsų receptas yra išrašytas vardiniam vaistiniam preparatui.

Jei vaistinė neturi jūsų recepte nurodyto prekinio pavadinimo vaisto

Jeigu jūs sutinkate, vaistininkas turi teisę išduoti to paties bendrinio pavadinimo vaistą, nekeisdamas jo formos bei vartojimo dažnumo, tačiau išduodamo vaisto vaistinės medžiagos kiekis turi atitikti gydytojo išrašytąją, o išduoto vaisto kompensuojamoji suma turi būti ne didesnė už išrašyto vaisto kompensuojamąją sumą.

Jeigu jums reikia ne visos vaistų pakuotės, o mažiau

Lietuvoje, kitaip nei kitose Europos Sąjungos šalyse, vaistinėms nustatyta tvarka leidžiama ardyti vaistų pakuotes, kad pacientui būtų išduotas toks vaistų kiekis, kurį recepte nurodo gydytojas. Tačiau jeigu vaistų tabletes gamintojas pakuoja į buteliukus, pacientams iš jų išimti reikiamą tablečių kiekį gali tik gamybinės vaistinės.

Jei neįmanoma išardyti pakuotės taip, kad būtų išduotas tikslus išrašytas vaisto kiekis, leidžiama išduoti panašų kiekį, bet ne mažesnį, nei yra nurodyta recepte. Išduodamo vaisto kiekis negali būti daugiau kaip trečdaliu didesnis už recepte išrašytąjį.

Pravartu žinoti, kad ardydamas vaistų pakuotę, vaistininkas lizdinę vaistų plokštelę gali karpyti tik taip, kad ir ant vaistinėje paliktos, ir ant jums išduotos pakuotės dalies liktų gamintojo žymos - vaisto pavadinimas, stiprumas, gamybos serija, gamintojas ir iki kada vaistas tinkamas vartoti. Pirkdami vaistus, turite gauti apie juos visą reikalingą informaciją, todėl turite teisę reikalauti, kad vaistininkas, net ir parduodamas išimtą iš pakuotės vieną lizdinę vaistų plokštelę, pateiktų pakuotės lapelį lietuvių kalba.

Jei gavote vaistą, kuriame pakuotės lapelis – ne lietuvių kalba

Visi vaistai turi turėti pakuotės lapelį lietuvių kalba, todėl drąsiai galite jo reikalauti. Šis reikalavimas negalioja tik tada, jei jūsų receptas išrašytas vardiniam vaistiniam preparatui. Informaciją apie tokį vaistą ir jo vartojimą turi suteikti jį išrašęs gydantis gydytojas.

Jeigu jums trūksta informacijos apie vaistą.

Vaistinėje jūs turite gauti visą farmacinę informaciją apie Jūsų šioje vaistinėje įsigyjamą vaistinį preparatą. Vaistininkas negali atsisakyti pateikti prašomos informacijos, sakydamas, kad neturi laiko ar nežino. Tačiau jeigu Jums parvežė kokį nors vaistą ar maisto papildą iš kaimyninės ar tolimesnės šalies ir jūs norėsite apie jį daugiau sužinoti vaistinėje, nenustebkite, kad tokia paslauga jums nebus suteikta.

Vaistininkas gali jus netgi įspėti, kad vartodamas nežinomą ir gydytojo nepaskirtą vaistą ar gavęs informacijos apie jį iš interneto, rizikuojate, kad nežinomas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai arba būti falsifikuotas, t.y. padirbtas. Toks pat pavojus gali laukti, jei vaistus įsigijote nelegaliose prekybos vietose – turguje, iš prekeivių, pardavinėjančių vaistus ar maisto papildus kirpyklose, grožio salonuose, kitose ne medicinos įstaigose.

Jei norite pasikonsultuoti su vaistininku akis į akį

Vaistinės savininkas, norėdamas užtikrinti gyventojo ir vaistininko pokalbio privatumą, vaistinės oficinoje gali įrengti atskirą patalpą ar vietą. Geros vaistinių praktikos taisyklės pokalbio konfidencialumą leidžia užtikrinti ir kitokiais būdais.

Jei sergate lėtine liga ir vartojate daug skirtingų vaistų

Nors jūsų vartojami vaistai daugiausia yra receptiniai, gali būti, kad kartais užsukate į vaistinę nusipirkti ir nereceptinių vaistų – vitaminų, mineralinių medžiagų, nuskausminamųjų, vaistažolių. Pirkdami nereceptinių vaistų savigydai turėtumėte vaistininkui pasakyti, kokius vaistus vartojate ar dar geriau – pateikti vaistininkui savo vartojamų vaistų sąrašą. Apskritai labai patogu ir naudinga rankinėje visada nešiotis tokį sąrašą. O vaistininkas, turėdamasi prieš akis informaciją apie jūsų vartojamus vaistus, galės geriau parinkti jums preparatus, nepakenksiančius jūsų sveikatai ir savijautai.

Jei vaistininkas per daug klausinėja...

Vaistininkas gali jūsų paklausti, kuo skundžiatės, koks jūsų amžius, ar žinote, kam esate alergiškas, kokių turite žalingų įpročių, kiek laiko negaluojate, kokius vaistinius preparatus vartojote. Nemanykite, kad vaistininkas tai daro iš smalsumo ar yra pasirengęs priekaištauti dėl netinkamo gyvenimo būdo.

Visa ši informacija jam reikalinga tam, kad jis galėtų parinkti ir pasiūlyti jūsų savijautai pagerinti tinkamos formos, stiprumo ir kainos nereceptinį vaistinį preparatą. Jei vaistininkas įtars, kad jūsų nurodyti negalavimo simptomai gali kelti sunkesnių sveikatos sutrikimų, pasiūlys jums nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Jei vaistininkas jus perspėja dėl neracionaliai vartojamų vaistų

Vaistininko pareiga yra perspėti jus, pamačius, kad be recepto perkami vaistai gali sukelti jums sveikatos problemų. O jų tikrai gali kilti, jeigu jūs:

  • per ilgai vartosite tą patį vaistą;
  • jei vartosite kelis panašius preparatus (pavojus perdozuoti!);
  • vartosite vaistus, nepaisydami nurodytų pakuotės lapelyje dozių ar vartojimo būdo;
  • nekreipsite dėmesio į pakuotės lapelyje nurodytą vaisto poveikį su kitais vaistais ar maistu. (Nors ši sena tiesa kartojama gana dažnai, žmonės vis dar linkę užgerti vaistus bet kokiu po ranka pasitaikiusiu skysčiu – sultimis, kava, arbata. Reikėtų nepamiršti, kad vaistus visada derėtų užgerti tik vandeniu, o kai kuriuos - pienu. Apie tai Jums taip pat pasakys gydytojas ar vaistininkas).

Savigyda visada kelia pavojų jau vien dėl tos priežasties, kad galite neteisingai įvertinti savo simptomus ir neteisingai pasirinkti gydymą. Pavyzdžiui, jei jausdami pilvo skausmą nuspręsite, kad tai virškinimo sutrikimas ir pulsite prie nuskausminamųjų vaistų, rizikuosite užslopinti svarbų jūsų organizmo siunčiamą ženklą, pavyzdžiui, esant apendicitui. Uždelstas apendicitas gali būti pavojingas jūsų gyvybei.

Jei vaistininkas, išklausęs jūsų nusiskundimus ir sužinojęs, kiek laiko vartojate vaistus, nejausdamas pagerėjimo, pataria nedelsiant kreiptis į gydytoją – taip ir padarykite. Verta pasikonsultuoti su gydytoju ir tada, kai vartojant vaistą atsiranda bet kokių nepageidaujamų reakcijų – nurodytų vaisto pakuotės lapelyje ar nenurodytų.

Jei reklama jus įtikino pasirinkti kokį nors nereceptinį vaistą ar maisto papildą

Nieko nuostabaus, kad kasdien girdima ir matoma reklama jus įtikino, kad vienas ar kitas preparatas išspręs visas jūsų sveikatos problemas – tereikia jo nusipirkti vaistinėje.

Tačiau pasiruoškite šaltam dušui. Geras vaistininkas niekada nepasiduos reklamų gundymams, jis profesionaliai įvertins vaistų reklaminius pranešimus ir pakomentuos juos kaip kvalifikuotas farmacijos specialistas. Tik jis ir gydytojas gali jums tiksliai pasakyti, kas iš tikrųjų gydo, kas tik padeda šiek tiek geriau jaustis, o kas tik... graži reklaminė akcija.

Pagal laidą „Labas rytas“ parengė Nacionalinės vaistų prekybos asociacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: