NASA siūlo atlygį už surastus guminius ančiukus  (15)

Dėmesio visi jūreiviai, žvejai ir jūrinių kruizų keleiviai! Jei kas nors pamatysite vandenyno bangose plūduriuojantį geltoną guminį ančiuką, toks radinys gali sudominti NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV aeronautikos agentūra kol kas dar nerado nei vieno iš 90-ies į Grenlandijos ledo properšas įmestų guminių vonios žaislų pėdsakų. Beje, šie žaislai yra pakankamai rimto eksperimento dalis, kuriuo NASA siekia išsiaiškinti kai kurias arktinės ledo dangos tirpimo ypatybes.

Ančiukai į Jakobshavn ledyno (Grenlandijos vakarinis krantas) properšas buvo įmesti prieš tris mėnesius. Taip buvo tikimasi aptikti po ledo danga esančius kanalus, kuriais ištirpęs vanduo patenka į vandenyną. "Mes iki šiol apie juos nieko nežinome", BBC naujienų agentūrai pasakojo NASA robotikos ekspertas Alberto Behar'as. Taip pat nerastas futbolo kamuolio dydžio plūduriuojantis robotizuotas zondas su pozicionavimui skirti GPS imtuvu-siųstuvu, kuriam energiją tiekė modernios technologijos pagrindu pagamintos baterijos - sutriko įtaiso koordinačių perdavimo posistemė. "Mes negavome atgalinio signalo, galbūt jis tiesiog užstrigo kur nors po ledu", spėlioja Behar'as.

Eksperimentas buvo skirtas ledynų judėjimui ir tirpimui tirti. Šis procesas per pastaruosius metus gerokai paspartėjo. Mokslininkai mano, kad taip vyksta dėl to, kad tirpstantis vanduo drėkina ledynų pagrindą. Nors po 2 dolerius kainuojantys ančiukai technologinių požiūriu nėra kuo nors ypatingi, jie buvo pasirinkti dėl puikaus plūduriavimo vandenyje ir jų gebėjimo atlaikyti žemas temperatūras. Pirmajam tokį ančiuką radusiam asmeniui NASA siūlo kuklų 100 dolerių prizą. Kiekvienas žaislas savo paviršiuje turi įpresuotą elektroninio pašto adresą kartu su trimis kalbomis užrašytu žodžiu "atlygis" (angl. reward).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)