Rankos netekęs inžinierius robotizuotą protezą susikonstravo pats  (8)

Po nelaimingo incidento ir po jo atliktos rankos amputacijos ankstyvosios Mark'o Lesek'o pastangos rasti tinkamą protezą nesuveikė taip, kaip jis to tikėjosi. Mechanikos inžinieriaus profesiją turintis meistras nutarė imti viską į savo rankas ir... robotizuotą protezą susikonstravo pats.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, istorija yra šiek tiek ilgesnė. Gydytojų pradinės rekomendacijos buvo tiesiog susitaikyti su situacija - amputacija buvo atlikta labai arti peties, dėl ko daugelis modernių protezų tiesiog nebūtų galėję tinkamai funkcionuoti. Tada Tasmanijoje gyvenantis Lesek'as nukeliavo į Melburną (Australija), kur jam prie kūno pritvirtino modernų Vokietijoje gamintą dirbtinį rankos pakaitalą. Deja, po metų bandymų šios idėjos taip pat teko atsisakyti, nes įtaisas veikė prastai.

Išgirdęs apie galimybę metalą implantuoti į kaulą (medicinoje procedūra vadinama oseointegracija), Lesek'as susitelkė ties šiuo nepigiu metodu. Po kelionės į Švediją ir išleidus 50000 dolerių į jo kūną buvo implantuota speciali mechaninė jungtis, atliekanti apytikslę peties funkciją. To pakako paprastiems protezo judesiams kontroliuoti. Toliau vėl atsirado savotiškų kliūčių - egzistuojantys ir su jungtimi suderinami protezai netiko meistro darbo ypatumams arba jų kaina nebuvo tinkama jo kišenei, todėl jis nusprendė robotizuotą ranką sukonstruoti pats.

Lesek'o namų gamybos galunės yra elementarios (visos galimybės susiveda į parodomuosius ir kitus paprastus judesius), tačiau dabar jis pradėjo bendradarbiauti su Tasmanijos Universitetu ir kuria kompiuteriu ar gal netgi smegenų signalais valdomą protezą. Tokio tipo technologijos šiandien sparčiai vystosi, tačiau kiek toli jam pavyks pažengti su mintimis valdomų dirbtinių galūnių idėja turėtume išgirsti netolimoje ateityje. Bet kuriuo atveju Lesek'o hobis analogų tikriausiai neturi visame pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)