Žemės drebėjimą Italijoje numačiusiam mokslininkui buvo nurodyta nekurstyti panikos  (21)

Vienas Italijos mokslininkas prieš kelias savaites buvo perspėjęs, kad L'Akvilos miestą ir aplinkinį regioną gali sukrėsti stiprus žemės drebėjimas, tačiau pareigūnai nurodė jam liautis kursčius paniką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2009-04-07 Žemės drebėjimą Italijoje numačiusiam mokslininkui buvo nurodyta nekurstyti panikos  (21)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pirmadienį paryčiais centrinėje Italijoje įvykusį žemės drebėjimą, kurio stiprumas siekė 6,2 balo pagal momentinės magnitudės skalę, žuvo daugiau nei 200 žmonių (įvairūs šaltiniai pateikia skirtingus duomenis).

Vyriausybė pirmadienį tvirtino, kad seismologo Gioacchino Giuliani prognozės nebuvo moksliškai pagrįstos, tačiau mokslininkas pareiškė, jog jo tiesa buvo įrodyta, ir pareikalavo atsiprašyti.

Pirmieji požeminiai virpesiai šiame regione buvo užfiksuoti sausio viduryje ir reguliariai pasikartodavo, todėl maždaug už 100 kilometrų į šiaurės rytus nuo Romos esančiame istoriniame L'Akvilos mieste gyventojai vis labiau nerimavo.

Prieš mėnesį į miesto gatves buvo pasiųsta automobilių su garsiakalbiais, iš kurių gyventojai buvo raginami evakuotis iš būstų, kai Nacionaliniame astrofizikos institute dirbantis G.Giuliani perspėjo apie greitai įvyksiantį stiprų žemės drebėjimą. Tačiau šis sprendimas supykdė vietos merą.

Policijai buvo pranešta, kad G.Giuliani „kursto paniką“. Mokslininkas buvo priverstas pašalinti iš interneto savo išvadas, kurias grindė radono dujų koncentracijos stebėjimais seismiškai aktyviuose regionuose.

„Dabar yra žmonių, kurie turėtų manęs atsiprašyti ir kurių sąžines prislėgs tai, kas įvyko“, – G.Giuliani sakė dienraščio „La Repubblica“ tinklalapiui.

L'Akviloje gyvenantis G.Giuliani paskelbė savo prognozes, kai dirbo Abrucų regione veikiančiame Nacionaliniame branduolinės fizikos institute. Mokslininkas sakė sekmadienį negalėjęs imtis jokių veiksmų, nors buvo akivaizdu, kad žemės drebėjimas neišvengiamas.

„Nežinojau, į ką kreiptis. Mano veikla pradėta tirti, nes pasakiau, kad įvyks žemės drebėjimas“, – skundėsi jis.

Per spaudos konferenciją žurnalistų paklaustas, ar žinodama apie tokius įspėjimus Italijos Vyriausybė tinkamai apsaugojo gyventojus, premjeras Silvio Berlusconi buvo pasiryžęs teisinti valdžios sprendimus.

Pasak jo, žmonės dabar turėtų sutelkti dėmesį į pastangas padėti nukentėjusiesiems, o „vėliau galėsime aptarti žemės drebėjimų nuspėjamumo galimybes“.

Italijos civilinės gynybos agentūra kovo 31 dieną L'Akviloje buvo surengusi Didžiausių grėsmių komiteto posėdį. Šiam komitetui priklausantys mokslininkai turėjo nuraminti miesto gyventojus.

„Gyventojų juntami virpesiai yra tipiško aktyvumo dalis, visiškai normali seisminėje zonoje, tokioje kaip L'Akvilos apylinkės“, – sakoma šio susitikimo išvakarėse paskelbtame Civilinės gynybos agentūros pranešime.

Praėjus pusantros paros nuo stichijos smūgių, L'Akvilos miestas atrodo pamėkliškai. Abruco regiono sostinė ieško būdų kaip išgyvenusiems padėti atlaikyti negandus.

Palapinių miestelyje, kuris vidaus reikalų ministerijos nurodymu tebestatomas, prisiglaudę vaikai noriai ima tešlainius, atgabentus iš gretimo Riečio miesto. Konservuotas maistas, vanduo dalijami į ilgas eiles sustojusiems benamiams; čia pat motinos ramina savo verkiančius kūdikius.

Paaugliai, norintys prisiskambinti savo draugams, gelbėjimo punktuose prašo pakrauti mobiliuosius telefonus. „Esame laimingi, kad praėjusią naktį galėjome pernakvoti palapinėje su lovomis, antklodėmis, – pasakojo 56-erių Fernanda, sėdinti ant lovos su 8-erių ir 10 metų anūkėlėmis greta jos.

Septynmetis Francescoas ir jo šešiametis brolis Silvio stebi, kaip darbininkai stato palapines. „Aš pasiilgau mokyklos, nes čia nėra mano draugų“, – skundėsi Francescoas.

Vieno kinų restorano šeimininkas kelia žaliuzes, bet verslo šiandien nebus. „Nėra vandens, elektros; kas žino, kada vėl galėsime atsidaryti", – sakė jis.

Daugelis išlikusių gyvųjų atsisakė kalbėtis su žurnalistais, net ir su kaimynais.

Šalia L'Akvilos miesto įrengta 20 tūkst. vietų lauko ligoninė-prieglauda namus praradusiems žmonėms. Daugiausiai aukų drebėjimas nusinešė L'Akvilos mieste. Italijos civilinės saugos tarnyba praneša, kad per požeminius smūgius sugriauta apie 10 tūkst. namų. S.Berlusconi paskelbė, kad Vyriausybė katastrofos padariniams šalinti skirs 30 mln. eurų.

Remiantis JAV seismologais, požeminis smūgis užfiksuotas naktį į pirmadienį. Jis truko apie 30 sekundžių. Žemės drebėjimo epicentras buvo nustatytas apie 95 kilometrus į šiaurės rytus nuo šalies sostinės Romos, 10 kilometrų gylyje.

Italijos žurnalistas Paulas Pačitis BBC sakė, kad smarkiai apgadintas miesto centras. JAV mokslininkai, praėjus valandai po galingo požeminio smūgio, nustatė pakartotinį drebėjimą, kuris siekė apie 4,8 balo stiprumo pagal Richterio skalę.

Žemės drebėjimas taip pat buvo jaučiamas Romoje. BBC korespondentas pasakojo, kad jį pažadino drebanti žemė. Sekmadienį tame pačiame Italijos regione užfiksuoti du silpnesni požeminiai smūgiai, nepareikalavę aukų ir nepadarę nuostolių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (21)