Koncepcinis menas: ferma, kurioje "auginamos" fluorescencinės lempos  (10)

Šiame vienai Anglijos fermai priklausančiame lauke "pasodinta" 1301 fluorescencinė lempa. Švytėjimui energijos jos semiasi iš elektrinio lauko, kurį generuoja viršum pievos nusidriekusios elektros linijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa ši meninė ekspozicija vadinama paprasčiausiai FIELD, kas išvertus į lietuvių kalbą reikštų "Laukas". Prieš penkis metus kūrinio autorius Richard Box gyveno šalia Bristolio Universiteto fizikos fakulteto. Kartą jis nugirdo savo kolegą pasakojant apie žaidimus šviesos kardus imituojančiomis fluorescencinėmis lempomis ir būtent tada jam kilo idėja pasodinti savuosius fluorescencinius "pasėlius". Šiam tikslui įgyvendinti jam teko susitarti su vietiniu fermeriu, kuris menininkui leido savo žemėje įgyvendinti neįprastą idėją. Kaip gi visa tai veikia? Lempos vamzdis įsižiebia, kai virš jo susidaro stiprus elektrinis laukas - jis sužadina vamzdžio viduje esančius gyvsidabrio garų atomus ir šie pradeda skleisti ultravioletinius spindulius. Šie nematomi spinduliai krenta į stiklinį fosforu padengtą vamzdžio paviršių ir perdavę jam energiją sukelia švytėjimą. Virš lauko nusidriekusios 400kV įtampos elektros tiekimo linijos, o žemės potencialas apytiksliai lygus 0V. Tokio potencialo skirtumo pakanka standartinėms tokio tipo lempoms įžiebti.

Menininkas neigia, kad savo kūriniu siekia pritraukti visuomenės dėmesį į elektros linijų keliamą pavojų. "Man tai buvo tiesiog pramoga - panaudoti kažką nematomo, sukeliant matomą efektą", teigia Box'as. "Kai tai suveikė, aš pagalvojau - 'Tai nuostabu' ". Daugiau meninio kūrinio nuotraukų galite pamatyti menininko svetainėje.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: