JAV plečiama DNR duomenų bazė  (6)

JAV teisėsaugos institucijos plečia DNR saugyklas – į duomenų bazes įtraukiami milijonų sulaikytųjų, tačiau nenuteistųjų, DNR pavyzdžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Argumentuojama, kad DNR duomenys padės atskleisti daugiau nusikaltimų. Tačiau tai taip pat sukėlė aršias diskusijas dėl nekaltumo prezumpcijos bei papiktino gynybos advokatus.

Iki šiol federalinės JAV teisėsaugos institucijos kaupė tik nuteistųjų DNR pavyzdžius, tačiau nuo šio mėnesio Federalinis tyrimų biuras (FTB) nurodė 15 valstijų tokius pavyzdžius rinkti iš laukiančiųjų teismo bei sulaikytų imigrantų – šių asmenų DNR pavyzdžių kaupiama daugiausiai.

FTB teigia, kad jų duomenų bazėje šiuo metu yra įregistruoti 6,7 mln. bylų. Tikimasi, kad nuo šio mėnesio tokių bylų padaugės 80 tūkst., o iki 2012 metų – net 1,2 mln.

FTB atstovai tikina, kad taip bus išspręsta apie pusę neištirtų bylų.

Teisėsaugos institucijų atstovai sutinka, kad tokiu būdu į šią duomenų bazę pateks ir nekaltų asmenų DNR pavyzdžiai, tačiau priduria, kad remiantis DNR pavyzdžiais galima ne tik tiksliau nustatyto nusikaltėlį, bet ir išteisinti klaidingai nuteistus.

Tačiau šio sumanymo kritikai, cituojantys Ketvirtąją pataisą, sako, kad taip pažeidžiamos privatumo teisės ir kad JAV pamažu tampa genetiškai sekama visuomenė.

„DNR duomenų bazė įkurta tam, kad būtų susekami seksualiniai nusikaltėliai bei žmogžudžiai – tai labai siauras nusikaltimų ratas. Tačiau palaipsiui į ją įtraukiami vis daugiau pavyzdžių. Policija ir prokurorai mėgsta remtis DNR duomenimis, nes taip gaunama daugiau informacijos ir leidžia praplėsti įtariamųjų ratą“, – „New York Times“ cituoja Niujorko universiteto sociologijos profesorių Harry Levine`ą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)